Cyber hírek

  • 2004. augusztus 19.

Külpol

Terápiás klónozás Európában elsõként brit kutatók kaptak engedélyt terápiás klónozásra, vagyis arra, hogyõssejtek tenyésztése céljából emberi embriókat klónozzanak - adta hírül a BBC. A terápiás célú klónozás Nagy-Britanniában 2001 óta törvény által engedélyezett tevékenység, de az illetékes hatóságok eddig senkinek nem adtak zöld utat e tekintetben.
A mostani döntés a BBC szerint markánsan jelzi Nagy-Britannia álláspontját a várhatóan ez év októberében megrendezendõ ENSZ-vita elõtt, ahol a tagországok az emberi klónozás szabályozásáról dönthetnek majd. Nagy-Britannia - és mintegy 30 további ország, például Franciaország, Belgium és Japán - azt szeretné elérni, hogy tiltsák meg az egész szervezet létrehozását célzó reproduktív klónozást, ám minden ország maga dönthesse el, hogy engedélyezi-e a gyógyászati célú terápiás klónozást. Az Egyesült Államok kormánya nemcsak a reprodukciós, hanem a terápiás klónozást is be akarja tiltani, ebben 60 ország támogatja, elsõsorban latin-amerikai és európai katolikus országok. Olaszország, Spanyolország, Portugália és Írország úgy tekintenek a gyógyászati célú klónozásra is, mint emberi életek elvételére. Az Egyesült Államokban fõleg az abortuszellenes mozgalmak lobbiznak a teljes tilalom mellett, számos tudós azonban a kutatások folytatásának jogát követeli. Világszerte több mint 70 tudományos akadémia támogatja, hogy kísérleteket lehessen végezni a terápiás klónozás területén. A terápiás klónozás célja nem teljes emberi szervezet létrehozása, hanem embrionális õssejtek elõállítása és tenyésztése gyógyászati (sejtterápiás) célból.

Összetört magánûrhajók Újabb magánûrhajó tesztrepülése végzõdött kudarccal a hét végén Texasban - adta hírül az Index. Az Armadillo Aerospace 35 ezer dolláros rakétájából 180 méter magasságban fogyott ki az üzemanyag, ezért visszazuhant a földre. A csapat hidrogénperoxid-meghajtású jármûvel kísérelte megszerezni az X Prize tízmillió dolláros fõdíját. A csapatot a Doom és a Quake fejlesztõje, az Id Software-alapító John Carmack támogatja. Carmack szerint egy problémás alkatrészen kívül minden más jól mûködött, ezért újraépítik a szerkezetet, és késõbb újabb kísérletet tesznek. Vasárnap egy másik magánûrhajó is balesetet szenvedett: a Space Transport Rubicon 1 nevû, hét méter hosszú és egy méter átmérõjû rakétája hatvan méterre zuhant le a fellövési helytõl, miután az ejtõernyõje sem nyílt ki. A rakétának a tervek szerint szuperszonikus sebességre kellett volna gyorsulnia, és hatezer méteres magasságba kellett volna jutnia. A kudarc ellenére a Space Transport is újra szeretné építeni a jármûvet. Több mint két tucat csapat szeretné elnyerni az X Prize tízmillió dolláros fõdíját, amit az kaphat meg, aki saját erõbõl egy három személy szállítására alkalmas jármûvet két héten belül kétszer száz kilométer magasságba juttat.

Munkamániás majmok Amerikai tudósoknak az egyik agyi gén blokkolásával sikerült majmokat munkamániássá tenni, olyannyira, hogy a kísérleti állatok a szokásos jutalom nélkül is végrehajtották a kitûzött feladatot. A tudományos kísérlet eredményét az amerikai nemzeti egészségügyi intézet (NIH) tette közzé Washingtonban. A neuropszichológiai intézmény kutatói azt a gént lokalizálták, amely az agy dopamin nevû hírvivõ anyagának legfõbb befogadója. A kísérlet azt igazolta, hogy ha a befogadó gént lebénítják, és így nem kap dopamint, a majmok agyában módosul a munka-jutalom kapcsolat, az állatok hajlandók vég nélkül folytatni azt a tevékenységet, amelyet korábban a várható ellenszolgáltatás reményében hajtottak végre. Dopamin hiányában az emberszabásúak megállás nélkül és hibamentesen dolgoznak, mert elvesztik a tevékenységük kompenzálásával összefüggõ visszajelzést. A friss felfedezés a szakemberek szerint a mentális betegségekben szenvedõk, skizofrének, depressziósok, kényszeresek gyógyításában hasznosítható.

Visszatérhet az El Ni„o 2004 végén visszatérhet az El Ni–o, a rettegett idõjárási anomália, amely évek óta százak halálának és számos katasztrófának okozója az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Az óceániai atmoszféra-kutató intézet klíma-elõrejelzés központjának havi jelentése szerint a Csendes-óceán középsõ területének felszíni hõmérséklete növekszik, aminek eredményeként a "rendellenes forró idõszak korábban bekövetkezhet", közölte a CNN. A központ közleménye szerint "az El Ni–ót okozó feltételek a következõ három hónapban várhatóak". Az El Ni–o körülbelül háromévenként egyszer érkezik, a Csendes-óceán délkeleti és nyugati területei között végbemenõ jelentõs légnyomás-ingadozás miatt. Az anomáliát elõször a 19. században fedezték fel, 1997 és 1998 fordulóján Ausztrália- és Indonézia-szerte kiszárította a termõterületeket, éhínséget okozott Chilében, Equadorban és Bolíviában. Összességében több millió dolláros kárt okozott, és több száz emberéletet követelt. A 2002 decemberében érkezõ El Ni–o az azt megelõzõ száz év legnagyobb aszályát eredményezte, és a dél-afrikai éhínségért, valamint a kaliforniai kemény telekért is felelõsnek tartják.

MORZE

Olimpia az interneten "riási az érdeklõdés az athéni olimpia honlapja (www.athens2004.com) iránt, amelyen augusztus elsõ hetében 1,042 millió felhasználótól összesen 1,265 millió kattintást regisztráltak. A szervezõk szerint az olimpia ideje alatt naponta legalább 450 ezren fognak rákattintani az oldalra.

Hangyakolónia 100 km átmérõjû hangyakolóniát fedeztek fel az ausztráliai Melbourne városában - nem ez az elsõ ilyen szuperkolónia, amelyre rábukkantak a kontinensen. A behurcolt argentin hangyák a világ legagresszívebb hangyafajai közé tartoznak, mára elterjedtek Afrikában, Ausztráliában, sõt Kaliforniában és Floridában is.

Teherûrhajó Orosz teherûrhajó kötött ki szombaton a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomáson, újabb élelmiszer- és üzemanyag-szállítmányt juttatva el az ott dolgozó két ûrhajósnak - közölte az orosz repülésirányítás. A kazahsztáni Bajkonur ûrrepülõtérrõl szerdán felbocsátott, távirányítású Progress M-50-es teherûrhajó digitális videolemezeket és képeslapokat is vitt a kéttagú legénységnek.

Alkoholszondás mobil Mobiltelefonba épített gázérzékelõn dolgoznak a Siemens fejlesztõmérnökei. Az elképzelések szerint a néhány milliméteres méretû érzékelõ tájékoztathatná a felhasználót vére alkoholtartalmáról, a környezõ levegõ ózonszintjérõl, jelezhetne füstöt vagy szájszagot is.

Biometria Az Egyesült Államok 2004 októberével kvázi határidõt szabott a világ többi országának a biometriai azonosítókat tartalmazó útlevelek bevezetésére. Mivel azonban sehol nem bocsátottak ki ilyen úti okmányokat, a határidõt most egy évvel meghosszabbították. A biometriai azonosítók közé tartoznak az ujjlenyomatok, az arc geometriája és a szem szivárványhártyájának (írisz) mintázata.

Betárcsázós csalás A számítógépek után mobiltelefonokon is megjelentek az emelt díjas telefonszámot tárcsázó programok, amelyek sok tízezer forintos telefonszámlával lephetik meg az óvatlan felhasználót. A kártékony kódot egy, a Symbian operációs rendszeren futtatható mobilos játék, a Mosquitos 2.0 kalózmásolatában rejtették el.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.