Cyber hírek

  • 2004. szeptember 16.

Külpol

Lynndie-kultusz Új divat ütötte fel a fejét a politikailag kevésbé korrekt internetezők körében, a lynndie-zés - adta hírül az Index. A tevékenység lényege az iraki hadifoglyok kínzásáról elhíresült Lynndie England amerikai katonanő ikonikus testtarttásának utánzása, lehetőleg gyanútlan áldozatok jelenlétében.
A fotókat egy brit weboldal (badgas.co.uk/lynndie/) gyűjti. Eddig főleg Londonban készült képek vannak a kollekcióban, de akad számos amerikai felvétel is, sőt Ausztráliából, Kanadából, Németországból, Hollandiából és Namíbiából is küldtek képeket. Magyar felvétel egyelőre nem szerepel a gyűjteményben.

Génkezelt kukorica Európában is Az Európai Bizottság múlt szerdán első alkalommal engedélyezte génmódosított növényfaj termesztését az unió teljes területén: a Mon-810 kukorica 17 különböző alfaját felveszik az európai fajtakatalógusba. A Monsanto biotechnikai cég terméke azonban kizárólag génmódosított (GM) élelmiszer megjelöléssel kerülhet forgalomba. A génmódosított kukoricából készített élelmiszereket az európai előírások szerint szintén el kell látni a GM-re utaló jelzéssel. Josef Pröll osztrák környezetvédelmi miniszter ugyanakkor máris heves kritikával illette a bizottság határozatát. A miniszter szerint Ausztria mindent megtesz a jövőben a természetes termelés erősítéséért és azért, hogy távol tartsa a géntechnológiát az osztrák mezőgazdaságtól.

DNS-raktár a Holdon Egy Noé bárkája-szerű űrhajón a Holdra szállítaná és ott tárolná minden ismert növény- és állatfaj örökítőanyagát dr. Bernard Foing brit kutató - írta az Index a BBC nyomán. Az európai Hold-misszió vezetője szerint a Holdon elraktározott DNS-ekre abban az esetben lenne szükség, ha a Földet valamilyen nagy csapás érné, és igen kevés élőlény maradna a bolygón. "A minták segítségével a túlélők újra benépesíthetnék bolygónkat. Csakúgy, mint Noé bárkájánál" - fogalmazott dr. Foing, aki jelenleg Európa első Holdra szállásának előkészítésével foglalkozik. A Hold felé tartó európai Smart-1 szonda a tervek szerint novemberben éri el az égitestet, feladata a Hold felszínének fotózása lesz.

Álomközpont Egy agyvérzésen átesett asszony vizsgálata révén lokalizálták az álmodásért felelős agyi területet. Az álmok mélyen az agy hátsó részén, az arcok, illetve a jellegzetes tájékozódási pontok vizuális feldolgozásáért felelős területen születnek - állítják svájci kutatók az Annals of Neurology című amerikai tudományos folyóiratban. Claudio Bassetti, a zürichi egyetemi kórház neurológusa és munkatársai egy agyvérzés miatt álmaitól megfosztott asszony esetét elemezve jutottak erre a következtetésre. A 74 éves asszony agyvérzése nyomán elveszítette képességét arra, hogy álmodni tudjon, és részben sérült a látása is, de az agyi érkatasztrófa során a nő agyát semmiféle más jellegű károsodás nem érte. A beteg a látását később, a lábadozás során visszanyerte, ami azonban az álmokat illeti, azok csak részlegesen, a korábbinál jóval szürkébb, jóval kevésbé erőteljes módon tértek vissza. Az álmok keletkezése, illetve hogy milyen célt szolgálnak, még ma is nyitott kérdés a tudomány számára - hangsúlyozta Bassetti professzor.

Génválogatott atléták Az Ausztrál Állami Sportintézet (Australian Institute of Sport, AIS) és a Sydneyben működő Royal Prince Alfred kórház molekuláris és klinikai genetikai laboratóriumának kutatói behatóan elemzik az ország vezető atlétáinak DNS-mintáit. Az eredményektől azt remélik, hogy gyerekeken elvégzett géntesztekkel megállapítható, ki hordozza ezeket a csúcsgéneket, illetve ki mely sportágra volna leginkább alkalmas - adta hírül az Index a Daily Telegraph nyomán. A projekt már megkapta az illetékes etikai bizottság áldását, a bizottság vezetője, David Weisbrot a brit napilap szerint kijelentette, hogy a géntechnológiai kutatások fejlődése hasznos a jövő szupersztárjainak megtalálásában. A hagyományos technológiát a gyorsabb vitorláshajók és jobb teniszütők kifejlesztésére használják, miközben a tudományos projekt az atléták hatékonyabb kiválasztásának útja lehet - fejtegette Weisbrot. A sport-gének azonosításával speciális

edzésprogramokat lehet kidolgozni, illetve az atlétákat olyan sportágakhoz lehet irányítani, ahol előreláthatóan sikeresek lesznek - jelentette ki Ron Trent, a Prinz Alfred laboratórium vezetője. Ausztrália mindössze 20 milliós népessége ellenére rendkívül sikeres a sportban. Az athéni olimpiai játékokon az országok rangsorában a negyedik helyen végeztek, 17 arany, 16-16 ezüst- és bronzérmet vihettek haza.

MORZE

Meghibásodás Elromlott a Nemzetközi Ûrállomás orosz gyártmányú oxigéngenerátora, az űrhajósoknak ezért a hét végén egy éppen ott tartózkodó teherhajó oxigénkészletét kellett megcsapolniuk. A NASA közölte: az asztronautáknak számos tartalék víz- és levegőellátó rendszer áll a rendelkezésükre, ezért nincsenek közvetlen életveszélyben.

Élő bolygók Amerikai tudósok olyan bolygóosztályt fedeztek fel a Naprendszeren kívül, amelynek tagjai a Földnél tizenöt-hússzor nagyobb tömegűek, tehát körülbelül a Neptunhoz mérhetők. Mindez megerősíti azt a feltételezést, miszerint léteznek Föld-szerű, élő bolygók.

Miniatűr atomóra A rizsszem méretű atomóra alacsony fogyasztású, és háromszáz év alatt legfeljebb egyetlen másodpercet téved. Az egyesült államokbeli National Institute of Standards and Technology által kifejlesztett szerkezettel pontosabban működő mobiltelefonok, műholdas navigációs rendszerek és számítógépek gyárthatók.

Emberklónozás Egy német tudósokból álló etikai tanács hétfőn közzétett ajánlásában egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy a kutatási-gyógyászati célokat szolgáló emberklónozás sem megengedhető. Németországban törvény tiltja az emberek kutatási-gyógyászati, illetve a szaporodást szolgáló klónozását, a britek azonban - az EU-ban elsőként - már engedélyezték a kutatási-gyógyászati célokat szolgáló klónozást.

Légyevő robot Léggyel táplálkozó robotot fejlesztettek ki Bristolban, a nyugat-angliai egyetemen. A robot megeszi és megemészti a legyeket, és egy speciális üzemanyagcellával áramot fejleszt belőlük. Az EcoBot II öt nap alatt nyolc kövér dongólegyet fogyaszt el.

Felfújható űrhajó Német és orosz mérnökök olyan felfújható mentőegységet készítettek, amely kétszáz kilométeres magasságból húsz perc alatt lehozza a bajba jutott asztronautákat.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.