Kulturális hírek

  • 2004. szeptember 16.

Külpol

MEGÚJULT TRAFÓ 30 millió forintos munkálatok (épületbővítés, klimatizálás, belső átalakítás, festés) után pénteken újra megnyílt a hetedik évadját kezdő Trafó. Miközben a galériában az Inventory nevű brit csoport Leltár című kiállítása látható, a szeptemberi programban olyan társulatok előadásai szerepelnek, mint a brit Random Dance Company, Josef Nadj franciaországi Jel Színháza és a svéd Cirkus Cirkör.
A kényszerű jegyáremelést ellensúlyozandó és a törzsközönséget erősítendő új bérletrendszert dolgoztak ki - minderről bővebben a trafo.hu címen.

SHAKESPEARE ONLINE A British Library az interneten hozzáférhetővé tette 21 Shakespeare-dráma 93 kiadásának magas felbontású, digitalizált változatát, melyeket így a világ bármely részéről, bárki szabadon böngészhet, és összevetheti a szövegek változatait. Mivel Shakespeare nem hagyott hátra kéziratokat, a quartok (a szerző életében megjelent, olcsón és kis példányszámban készült színházi munkapéldányok) a lehető legközelebb visznek ahhoz, amit valójában írt, még közelebb is, mint a halála után hét évvel, 1616-ban megjelent First Folio-kiadások - nyilatkozott a könyvtár 1501-1800 közötti brit gyűjteményét vezető Moira Goff a BBC-nek. A Hamlet 1605-ös változatában olvasható To be, or not to be, that is the question 1603-ban például még így szólt: To be, or not to be, I there's the point. Illusztrációnk a legkorábbi, 1597-es Rómeó és Júlia első oldala; minden más, háttéranyagokat is beleértve, a www.bl.uk címen.

VELENCEI OROSZLÁNOK

Film: A brit Mike Leigh Vera Drake című alkotása nyerte a 61. Velencei Filmfesztivál fődíjának számító Arany Oroszlánt, főszereplője, a képünkön látható Imelda Staunton pedig a legjobb női alakítás díját: angyalcsináló az 1950-es évek Londonjában. A legjobb rendezés különdíjának Ezüst Oroszlánját vehette át Bin jip című filmjéért a koreai Kim Ki-duk, s Ezüst Oroszlán jutott a zsűri nagydíjával jutalmazott spanyol Alejandro Amenábarnak is Mar adentro című filmjéért, melyben a legjobb férfialakítást nyújtó Javier Bardem játszott. A Jövő Oroszlánját kapta a legjobb első filmet készítő Isma‘l Ferroukhi a francia-marokkói Le grand voyage elismeréseképpen, a Corto Cortissimo kategória nyertese a tunéziai Kamel Cherif lett (Signe d'appartenence; e szekcióban versengett Schilling Árpád Határontúlja), a legjobb európai rövidfilm díját Steve Hudson nyerte (Goodbye), életművéért Sophia Loren kapott szobrocskát.

Építészet: A 9. Építészeti Biennále nyitányaként kiosztották a rendezvény díjait: életművéért az amerikai Peter Eisenman vehetett át Arany Oroszlánt, míg a nemzeti pavilonok közül a belgák Kinshasa, The Imaginary City című prezentációját jutalmazták ugyanezzel: a zsűri azt a merészséget értékelte, ahogy a kiállítás bemutatja, hogy a nagy kihívásokra nem feltétlenül a hagyományos építészeti stratégiák kínálják a legjobb válaszokat. A biennále központi témáját adó Metamorfózis című kiállítás legjobb munkájaként a japán Sanaa cég kanazawai, 21. századi kortárs múzeumát, valamint a valenciai IVAM modern művészeti múzeum bővítését díjazták. Különdíjat kapott a NASA Mars-fotózási projektje. A többi díjazott a biennále honlapján: www.labiennale.org.

A magyar pavilon Janesch Péter által kitalált, Széptől szépig (és vissza) című koncepciójának alaposan keresztbe tett a Szép Házak főszerkesztője, aki az utolsó pillanatban megtagadta magazinja fotóanyagának felhasználását, így a fotók megjelenítésére szánt lapozógépet egy hatalmas fehér lepel mögé rejtették, rajta vetített felirat: GENERAL - ez felel a "névtelen" épületeket ábrázoló, Janáky István készítette fotósorozatot címkéző GENUINE (eredeti) feliratra. Az epiteszforum.hu helyszíni tudósí-tása szerint "a magyar szereplés a nemzetközi építészeti mustrán meglehetősen provinciális és a kiállítókon kívül majd' minden látogató számára nehezen értelmezhető összefüggéseket tartalmaz".

MORZE

DÁVID SZÜLETÉSNAPJA Firenze egyéves eseménysorozattal ünnepli Michelangelo nemrég megtisztított szobrának 500 évvel ezelőtti felállítását. Mindezt arra kívánják felhasználni, hogy az egyesek szerint a "reneszánsz Disneylandjeként" funkcionáló város ne csak a múlt, hanem a ma művészetét is jelentse: ennek érdekében például a korábban a szabadban állt Dávidnak 1873 óta helyet adó Accademia egyik szárnyában reneszánsz festmények helyett a Dávid által inspirált kortárs alkotásokat állítanak ki, George Baselitz, Luciano Fabro, Jannis Kounellis és Robert Morris műveit.

1. FRANZ FERDINAND Franz Ferdinand című, február óta világszerte egymillió fölötti példányszámban elkelt bemutatkozó CD-jével a császári nevű glasgow-i együttes nyerte a legjobb brit album 20 ezer fonttal dotált Mercury-díját (bécsi koncertjükről: Narancs, június 10.). A Franz Ferdinand a következő vetélytársakat utasította maga mögé: Streets, Joss Stone, Jamelia, Keane, Zutons, Amy Winehouse, Snow Patrol, Basement Jaxx, Belle & Sebastian, Ty, Robert Wyatt.

GYÁSZ Eltemették Horváth Józsefet: a budapesti Katona József Színház Kossuth-díjas karakterszínésze 81 éves korában hunyt el.

52 éves korában elhunyt Szerencsi Éva: a Déryné-díjas színművész legemlékezetesebb alakítását az Abigél című tévésorozatban nyújtotta, 1978-ban.

KULTURÁLIS STRATÉGIA A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának honlapján közzétették a magyar kulturális stratégia nemrég elkészült munkaanyagát: www.nkom.hu.

KEBELBÜNTETÉS Rekordnak számító, 550 ezer dollár büntetést rótt ki az FCC (az ORTT-nek megfelelő amerikai szerv) a CBS tévéhálózatra, amely januárban élő egyenesben mutatta, amint kivillan Janet Jackson keble a Super Bowl-gálaesten adott koncerten.

OMEGA Szeptember 18-án, szombaton Budapesten, a Puskás Ferenc-stadionban ér véget az Omega idei turnésorozata (a startról: Narancs: május 13.), melynek debreceni előadását DVD-n jelentették meg. Mindent az Omegáról a www.omega.hu címen.

Figyelmébe ajánljuk