Tartalom

MaNcs, XVI. évf. 38. szám (2004-09-16)

Publicisztika

Publicisztika

Irodalmi szószedet: A dal

Kezdetben volt a dal. Rigmusok, ráolvasó énekek, dalok születéshez, halálhoz, bármilyen gyülekezéshez, örömhöz, gyászhoz, gyógyításhoz, rontáshoz, esõhöz, naphoz, terméshez, betakarításhoz, istenhez, ördöghöz, szerelemhez, váláshoz, munkadal a munkához, bordal a borhoz. Énekek éneke.

Bundula István

Publicisztika

Orvosi titkok

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csalás gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mivel egy "dokumentumokkal alátámasztott bejelentés szerint" 33 orvos dobozonként 2-4 ezer forintért szív- és keringési betegségek elleni gyógyszereket írt föl.

Publicisztika

Tamás Gábor: Az agrárius inasmotor (A bábolnai játék vége)

Szeptember elsejével az eddig ismert, csaknem száz százalékban állami tulajdonú Bábolna Rt. lényegében a múlté lett. A tulajdonos állam - úgy tudni: a cég jelenlegi vezetésének a koncepció-ját elfogadva - úgy döntött, hogy a korábban a nemzetközi piacon is meglehetõs hírnevet szerzõ vállalatot jogutód nélkül felszámolja, részeit veszteséges és nyereségessé tehetõ egységekre válogatja szét. Az elõbbiek eszközeit értékesítik, az utóbbiakat privatizálják.

Publicisztika

Nem süt be a nap

Salgó László, a távozófélben lévõ rendõrkapitány a múlt héten arról mennydörgött, hogy a rendõrség a törvényes keretek közt a legmesszebbmenõkig elhatolva, teljes szigorral fog fellépni a hungarista porcelánnácik október 15-re tervezett tüntetése ellen. Bár nem lehetett tudni, pontosan mire gondolt (se szó, se beszéd leverik a zöldingeseket? bezsuppolják õket, ahogy kiteszik a lábukat az Andrássy útra? vagy megvárják, míg elõhúznak egy nyilaskeresztet? és ha nem húznak?), a fõkapitány elszántsága a vonatkozó jogszabályok ismeretében inkább nevetséges volt, mint megnyugtató.

Publicisztika

Pisire kaki

"Egyértelmûen kimutatható, hogy Annus Adrián Athénban leadott két vizeletmintája nem egy embertõl származik - ez áll a NOB végleges jegyzõkönyvében, amelyet a napokban juttattak el a Magyar Olimpiai Bizottsághoz" - tudatja a Népszabadság keddi száma címoldalon.

Egotrip

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking

A szerelemre mindig éhes ol-vasó talán azt gondolja, hogy a "megengedõ is" olyan, mint a "boldogító igen", sõt annak a modern házassági morálhoz szabott, permisszív változata. Nos, nem. A megengedõ is éppen hogy konzervatív, lazaságot nem tûrõ elv - amíg még létezik.

Belpol

Belpol

Játszóterek kötelezõ felújítása: Game over

Immár a játszótéri eszközöket is elérte az uniósítás követelménye. A feladat adott, a mibõl és a hogyan viszont kérdéses. Annak elkerülésére, hogy például a gyerekek feje beszoruljon a mászókába, vagy a hintáról lepotyogó lurkók a betonon koppanjanak, az EU 1998-ban bevezette a köztéri játszóterek biztonságára vonatkozó szabványsorozatát. A 2000-ben Magyarország által is átvett és mintegy két év alatt bevezetett szabványok alkalmazását - tehát a játszóterek ezek alapján történõ felszerelését, ellenõrzését és üzemeltetését - hivatott biztosítani a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tavalyi rendelete.

Belpol

Molnár Lajos felmentése: Ostya nélkül

A Fõvárosi Önkormányzat egészségügyi bizottsága (eb) még júniusban visszavonta a Szent István Kórház fõigazgatójának vezetõi beosztását, de az akkori döntésbõl a nyári szünet és a hivatali boksz miatt csak szeptember elejére lett tényleges menesztés. Az ország egyik legsikeresebbnek tekintett és hálapénzügyben tabukat feszegetõ kijelentéseivel nagy vihart kavaró egészségügyi intézményvezetõ kirúgása hetek óta téma.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

MEGÚJULT TRAFÓ 30 millió forintos munkálatok (épületbővítés, klimatizálás, belső átalakítás, festés) után pénteken újra megnyílt a hetedik évadját kezdő Trafó. Miközben a galériában az Inventory nevű brit csoport Leltár című kiállítása látható, a szeptemberi programban olyan társulatok előadásai szerepelnek, mint a brit Random Dance Company, Josef Nadj franciaországi Jel Színháza és a svéd Cirkus Cirkör.

Külpol

Cyber hírek

Lynndie-kultusz Új divat ütötte fel a fejét a politikailag kevésbé korrekt internetezők körében, a lynndie-zés - adta hírül az Index. A tevékenység lényege az iraki hadifoglyok kínzásáról elhíresült Lynndie England amerikai katonanő ikonikus testtarttásának utánzása, lehetőleg gyanútlan áldozatok jelenlétében.

Zene

Zene

Könyv: A gyõztes vesztes (Székely János: A nyugati hadtest)

Székely János (1929-1992), ezt ma már sejtjük, a huszadik század harmadik harmadának legnagyobb erdélyi magyar írója volt. Költészete: elfejtett kozmosz. Drámái: fortélyos, párbeszédes filippikák a hatalom természetérõl. Prózai mûvei: mind hullámhasító, lobogó lelkiismeret-vizsgálat az ember tetteirõl, éppen abban a pillanatban, amelyben cselekedetté válnak. Nehéz élete volt.

Zene

Könyv: Keserû vígjáték (Lányi András: Hölgyek titkára)

Karcsú könyv, cím- és hátoldalán biedermeier hímzés fényképével. Intimitást, némi játékos erotikát ígér. Épp belefér az ember zsebébe, hogy aztán, egy séta során, a hozzá illõ, susogó lombok alatt elõvegyük. Zsebre is vágtam, elõ is vettem. Nem épp susogó lombok alatt, de a többi sem stimmelt. A végén már semmi sem stimmelt. A Ráth Mór kiadójánál 1861-ben megjelent, Hölgyek titkára címû ál-levelezõkönyvecske köré szõtt, igencsak furmányos ál-dokumentumregénynek egyébként épp ez a "mondandója": miként azt már a hímzés fényképe is sejtetni engedi az enyémnél értõbb szemnek, nem minden, néha pedig semmi nem az, aminek látszik. Tévedések vígjátéka? Talán az is. De vígjátéknak igen-igen keserû. Mint amikor légyottra sietve, a susogó lombok alatt farkast találunk, aki elpanaszolja, hogy Piroska felfalta a nagymamát.

Zene

Film: Mindenkinek a maga keresztapja (Szigorúan piszkos ügyek 2.)

Jól nevelt dolog idõnként azt mondani, hogy a távol-keleti mozi mekkora nagy hatással volt a világ filmmûvészetére. Ennél is sikkesebb, ha az amerikai filmre gyakorolt hatásáról értekezünk, nem megfeledkezve a kölcsönösségrõl: hatás és ellenhatás, korbács és antikorbács, jin és jang. Így lehet ez, alighanem - minek belátásához csak a bolond szalad Ozuig, megállhatunk nyugodtan Tarantinónál, az nincs olyan messze.

Zene

Kiállítás: Haár Ferenc itthon

Most, hogy már nekem is van digitális fényképezõgépem (3,2 megapixel), bármikor tettre készen állok, ha témára akadok. Az biztos, hogy nagy a fotózási kedv, ha valami látnivaló akad, sokan emelik kinyújtott karral arcuk elé a kis ezüstös készüléket.

Zene

Film: Amerika zárva (Steven Spielberg: Terminál)

Amerika immár nem a ranchokon és nem is a világháborús lövészárkokban állomásoztatja a hõseit. 2001. szeptember 11. után a magányos hõsök a reptereken bizonyítanak, hogy az Államok lakói esténként nyugodtan hajthassák álomra fejüket. Ezúttal a New York-i J. F. Kennedy-repülõtéren járunk, s a neves alkotó egyik legkonzervatívabb, egyben leginkább kolonialista-elzárkózó opusához van szerencsénk.

Zene

Nyolc kis kritika

dvd Britten: Szentivánéji álom Az 1960-ban bemutatott darab azon kevés Britten-operák egyike, melyeket újra és újra elővesznek a nagy operaházak. Érthetően, hiszen ki ne szeretne eltölteni egy estét tündérekkel, koboldokkal egy elvarázsolt erdőben? Az 1981-es Glyndebourne-i Fesztiválon olyan emberek kezdtek "operát csinálni", akik fél szavakból is megértik egymást.

Film

Film

Film: Boldogtalanság, gyere haza! (Fatin Atkin: Fallal szemben)

Hamburg, nem épp a legelegánsabb városrész, hajnal. Cahit (Biro Ünel, 40), a török származású, mindenbõl kiábrándult, alkoholista férfi egy éjszaka után, amit ugyanabban a lerobbant bárban, ugyanúgy tölt el, mint feltehetõen mindig, kocsijába ül, és nekihajt a falnak. Persze túléli, a következõ képben már a pszichiátriai rendelõben, nyakán merevítõvel látjuk, hazaengedik.

Film

"Visszaütni, nem begubózni a csömörbe" (Chumbawamba)

"Kíméletes kinyuvasztás, humorral" - igazít el az új Chumbawamba-album a tortadobálós aktivistákat éltetõ Csak desszertet címû szám kapcsán. Ez az angol anarchopop több mint húsz éve hajigálja "szonikus záptojásait", s ha olykor célt is téveszt, a fennköltsége vitathatatlan. Mit jelent manapság anarchistának lenni? Hogyan kell túlélni az öregedést, honnan az Un album népzenei íze? - effélékrõl beszélgettünk a Szigeten.

Tudomány

Tudomány

Tizenöt éves a rendszerváltás: Fiatal felnõttkor

Tizenöt évvel ezelõtt, 1989. szeptember 18-án zárultak le a Nemzeti Kerekasztal (NKA) tárgyalásai. Az állampárt és ellenzéke közötti megállapodás a vértelen átmenet fõ szabályait rögzítette. Az NKA és az újraírt alkotmány politikai jelentõségét következõ számunkban vizsgáljuk. Most hat, 33 éves fiatal felnõttet faggattunk arról, honnan indultak, hová jutottak, s hogyan érzik magukat a megörökölt új világban. Közös bennük, hogy felnõttkoruk egyidõs a demokráciával: mindannyian 1989-ben töltötték be a 18. életévüket.

Tudomány

Az ellopott boa esete: Dzsungelláz

Az utóbbi idõkben látványosan fejlõdõ állatkert életében némi törést okozott néhány egzotikus állat eltûnése, majd rejtélyes elõkerülése. Bagaméri és Ace Ventura nyomdokain most önök is bepillantást nyerhetnek az állati nyomozás rejtelmeibe, bár a tettes kiléte ezúttal homályban marad.

Tudomány

1 tanár: Útikalauz stopposoknak, bicikliseknek, vegyészeknek (Dr. Nagy Sándor magkémikus, ELTE Természettudományi Kar)

Pedellus: Humán értelmiségiek körében bevett nézet, hogy a "tétékások" befordult szakbarbárok, természettudósok közt pedig, hogy a bölcsészek nem értenek igazából semmihez, csak a szájukat jártatják ahelyett, hogy értelmes tevékenységet végeznének. Ön mintha nem illene a sémába: saját szakterületének, a Mössbauer-spektroszkópiának mûvelése mellett biciklis- könyveket írt, mesekönyvet fordított, a kémiai tanszékcsoport oktatási bizottságának elnöke és sorolhatnám... Mégsem igaz a "legenda"?

Tudomány

Randidrog és legenda: Bájital

Állítólag létezik egy színtelen, szagtalan folyadék, amely - koktélba öntve - észrevétlenül elkábítja és ágynak dönti a különben elérhetetlen bombázót, aki másnap nem emlékszik semmire - vagy ha igen, nem tudja bizonyítani, mert a szer gyorsan eltûnt a szervezetébõl.

Tudomány

Hushegyi Gábor: Ezt nekünk? (A komáromi Selye János Egyetemrõl)

Szeptember közepén a szlovákiai Rév-Komáromban megnyitotta kapuit a Selye János Egyetem. Sikertörténet! - halljuk minden oldalról, a magyarországi szakminisztertõl, jobb- és baloldali politikusoktól, a szlovákiai magyar politikai elittõl. Ez a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) eddigi legnagyszerûbb eredménye! A rendszer-váltás után a Kárpát-medencei határon túli magyarság körében egyedül a szlovákiai magyarok politikai képviseletének sikerült egy önálló, állami költségvetésbõl mûködõ felsõoktatási intézmény létrehozása.

Tudomány

HÍREK

Egyhavi fizu Az ELTE rektora, Klinghammer István arra készül, hogy szeptember 27-én megkéri az egyetemi tanácsot: vegyenek ki egy hónap fizetetlen szabadságot az intézmény oktatói. Az egyhavi bérrel megtakarított 600 millió forintot a rektor a számlák rendezésére kívánná fordítani, hogy ne kerüljön közüzemi spirálba az egyetem.

Lélek

Lélek

Valahol a sor végén (Himmer Éva, a Feledékeny (Alzheimer-kórral és más emlékezetzavarral élõ) Emberek Hozzátartozóinak Társasága elnöke)

A WHO tíz évvel ezelõtt döntött arról, hogy szeptember 21. legyen az Alzheimer Világnap, Magyarországon idén a negyedik alkalommal rendezik meg. Noha a végzetes betegség megítélésével és a betegek ellátásával kapcsolatban (Holt lelkek, Magyar Narancs, 2003. december 18.) történt némi elõrelépés, a szervezõk úgy vélik, még mindig messze állunk a Alzheimer-betegek kezelésének európai színvonalától.

Lokál

Lokál

Drogterápia Csillebércen: A függetlenség napja

Amerikában 1950-ben, nálunk majdnem ötven évvel késõbb volt az elsõ Narcotic Anonymous- (NA - névtelen drogosok) összejövetel, ez az anonim alkoholisták (AA) mozgalmának elve alapján mûködõ, szigorú szabályokkal körbebástyázott, mindennapos terápiás lehetõség. A hazai névtelenek a múlt hét végén, az egykori csillebérci úttörõtáborban immár harmadik országos találkozójukat rendezték néhány szülõ, szociális munkás és újságíró társaságában. A pszichiáterszakma részérõl senkit sem izgatott az esemény.