Cyber hírek

  • 2004. szeptember 23.

Külpol

Fájlcsere mobiltelefonra Egyelõre képeket és szöveget lehet cserélgetni a mobiltelefonos fájlcserélõ rendszer prototípusával, amit a Nokia budapesti kutatóközpontjában, Farkas Lóránt vezetésével hoztak létre - írta az Index a New Scientist nyomán. A GPRS hálózatokon mûködõ rendszer a késõbbiekben a számítógépes fájlcserehálózatok mintájára zenék, videók és játékok cserélgetésére is alkalmas lesz.
"Manapság képeket lehet készíteni és videókat lehet fölvenni a telefonokkal, mi elsõsorban ilyen tartalomra gondoltunk" - mondta Farkas az amerikai tudományos portálnak. Késõbb más típusú fájlokra is kiterjesztik a rendszert. A fejlesztésben nehézséget okozott, hogy a GPRS-hálózat kevésbé rugalmas, mint az internet, a telefonoknak pedig kisebb a számítási kapacitásuk és a tárhelyük, mint egy személyi számítógépnek.

Családi kép a Szaturnuszról Egyszerre öt Szaturnusz-holdról készített felvételt a Cassini szonda, a fotón együtt látható az öt égitest, az 1118 kilométer átmérõjû Dione, az Enceladus (499), a Tethys (1060), a Mimas (398) és a Rhea (1528), amint körülveszik 120 800 kilométeres átmérõjû anyabolygójukat. Az 1997 októberében a floridai Cape Canaveralról elindított Cassini nemcsak a bolygót vizsgálja az elkövetkezõ négy esztendõben, hanem meglátogatja néhány holdját is. Összesen 56 holdmegközelítést terveznek. Kiemelt célpontja a Szaturnusz legnagyobb holdja, az 5150 kilométeres átmérõjû Titán lesz, amelynek negyvenötször kerül a közelébe a Cassini, és leszállóegységet - az európai gyártmányú Huygenst - juttat a felszínére. Csillagászok szerint a Titán légköre hasonló lehet az õsi Földéhez az élet kialakulása elõtt.

Vízen járó robot A pittsburghi Carnegie-Mellon egyetem és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói olyan apró robotot építettek, amely a vízen járva tud haladni, és emellett megszólalásig hasonlít a molnárpoloskára (Gerris Lacustris) - adta hírül az Index a pte hírügynökség nyomán. Bár a robot csupán prototípus, a kutatók szerint a szerkezet érzékelõkkel felszerelve kémiai szennyezõdések nyomába eredhet, miniatûr kamerával kémkedésre lehetne használni, hálóval ellátva pedig a víz felszínén úszó szennyezõdést gyûjtheti össze. A vízre lépõ robot kifejlesztése a mikrorobotika egyik utolsó nagy kihívása volt, a szerkezetnek ugyanis rendkívül könnyûnek és kompaktnak kellett lennie. Az egy gramm súlyú mesterséges molnárpoloska 13 milliméter hosszú üvegszálas törzset és nyolc darab, 5-5 centi hosszú, acéldrótból készített lábat kapott. A lábakat vizet taszító mûanyag bevonattal látták el. A parányi robot izomzatát három piezoelektromos aktuátor alkotja, ezek olyan fémlemezek, amelyek a rajtuk átfolyó áram hatására meghajlanak. A robot kiválóan tud állni a víz felszínén, tetszés szerint elõre vagy hátra halad, miközben két lábát evezõként használja. A molnárpoloska vízjáró képességének pontos mechanizmusa egészen az elmúlt évig rejtély maradt. Ekkor az MIT matematikusa, John Bush két doktoranduszával közösen végzett megfigyelések során találta meg a probléma nyitját. Színezõanyagokat és apró részecskéket tettek a vízbe, és a rovarok mozgását nagy sebességû kamerával filmezték.

Balesetveszély A mobil az autóban kihangosítva ugyanolyan veszélyes, mint ha a vezetõ a kezében tartja a készüléket, mutatták ki svéd tudósok. A VTI svéd állami közlekedéskutató intézetben a kutatók szimulátorban végzett vizsgálatok során kimutatták, hogy a figyelem a kihangosító útján folytatott beszélgetés közben éppen úgy csökken, mint amikor a vezetõ a kezében tartja a telefont. A vizsgálat résztvevõi úgy értékelték ugyan, hogy a kihangosítóval folytatott beszélgetés idején jobban tudtak figyelni a vezetésre, mint ha a kezükben tartották volna a telefont, de a kutatók által mért értékek ezt nem igazolták. Hasonló vizsgálatok már tavaly, az Egyesült Államokban is kimutatták, hogy a kihangosítók nem növelik az autóvezetõk vezetésre fordított figyelmét. A vezetés közben folytatott telefonbeszélgetés általában négyszeresére növeli a baleset kockázatát.

Kísérleti AIDS-oltás Az AIDS megbetegedést okozó HIV elleni védõoltással kezdenek kísérleteket októberben Svédországban, és az oltási kampányt a jövõ év második felében kiterjesztik a kelet-afrikai Tanzániára is - adta hírül az MTI. Az Európai Unió által finanszírozott, svéd-tanzániai együttmûködéssel kifejlesztett kísérleti vakcina fõ alkotórészét a HIV DNS-ének egyik veszélytelen alkotórésze képezi, amelynek védõhatását késõbb egy immunerõsítõ keverékkel fokozzák a kísérletben való részvételre önként jelentkezõ személyeknél. Az ENSZ adatai szerint a világon mintegy 40 millió AIDS-fertõzött van, s a betegség eddigi áldozatainak száma eléri a 25 milliót. A legsúlyosabban fertõzött térség Fekete-Afrika, ahol a fertõzöttek száma óvatos becslések szerint is mintegy 26 millió. Tanzánia 34 millió lakosából mintegy 2,2 millió körül van a HIV-fertõzöttek száma.

MORZE

Nagy Testvér Díj Idén negyedik alkalommal osztják ki a Nagy Testvér Díjat azoknak az állami szervezeteknek, magánszemélyeknek és cégeknek, amelyek leginkább megsértik az elektroni-kus magánszférát. A jelöléseket szeptember 28-ig lehet leadni a www.nagytestverdij.hu oldalon.

Másolásvédelem A Microsoft a hatodik generációs Windows részévé kívánja tenni a zenei CD-k másolásvédelmét. A nagy kiadók még nem alakították ki közös álláspontjukat, a kicsik pedig fel vannak háborodva.

Mobilmánia Az Airbus tanulmánya szerint sem a beszélgetések, sem a szöveges üzenetek nem veszélyeztetik a repülõgépek biztonságát, tehát az utasok hamarosan használhatják készülékeiket a fedélzeten. Az Airbus repülõgépeket várhatóan 2006-ra szerelik fel a hívások lebonyolításához szükséges berendezésekkel.

Felolvasószoftver A mobiltelefonokon elérhetõ szöveges információkat felolvasó szoftver készült vakoknak. A TALKS elnevezésû programot az amerikai Cingular Wireless mobilszolgáltató mutatta be az általa forgalmazott Nokia 6620 modelleken.

Orrvezérlés Egy amerikai feltaláló újfajta módszert fejlesztett ki a számítógép vezérlésére: az általa kidolgozott megoldás révén az egérkurzort a felhasználók orruk mozgatásával irányíthatják. A rendszer többek közt rokkantak számára nyújthat segítséget.

Kommunikációs lézer A jelenlegi rádiós összeköttetésnél legalább tízszer gyorsabban lesz képes adatokat továbbítani a Marsról a Földre az a kommunikációs lézer, amit 2009-ben állítanak Mars körüli pályára - jelentette be a NASA.

Laptop kukoricából A NEC bejelentette, hogy legújabb laptopjainak a burkolata olyan anyagból készült, amely biológiailag képes teljesen lebomlani, tehát tökéletesen környezetbarát. A speciális mûanyag legfõbb alapanyaga a kukorica, amit rostmályvával erõsítettek meg.

Figyelmébe ajánljuk