Cyber hírek

  • 2004. június 24.

Külpol

Forró éjszakák A brit meteorológiai intézet elemzõi szerint a globális felmelegedés intenzívebben érinti a városi területeket, ahol a jármûvek és az épületek miatt a levegõ, a beton és az aszfalt az egyéb területekhez képest még jobban átmelegszik, és sokkal tovább, akár egész éjszakára megtartja a forróságot. A városi levegõ a globális felmelegedéstõl függetlenül is melegebb, mint vidéken, ahol a mezõk és az erdõk kevesebb hõt szívnak magukba napközben, így kevesebbet is bocsátanak ki éjszaka.
Richard Betts, a brit meteorológiai intézet klimatológusa szerint a városok minden eddiginél forróbbak lesznek, vagyis a "városi hõsziget" elnevezésû jelenség intenzívebb lesz - írja az Index a New Scientist nyomán. A városok jelenleg átlagban 20 wattnyi hõt bocsátanak ki négyzetméterenként. Ez az érték a jövõben meghaladhatja a 60 wattot is. Dr. Bartholy Judit, az ELTE meteorológia tanszékének vezetõje az Indexnek elmondta: Magyarországon is kimutatható és egyre erõteljesebb a városi hõsziget jelenség. A tanszék is végez városklímaméréseket, amelynek során tíz magyar nagyváros hõmérsékletét elemzik a NASA mûholdadatain keresztül. Ezek alapján kimutatható - fõleg Budapest esetében -, hogy a városi hõmérséklet sokkal magasabb, mint a környezõ vidékeken.

Elérte a világûrt az elsõ magánûrhajó Történelmi eseményre került sor hétfõn délután az ûrkutatásban: az elsõ embert szállító magánûrhajó elérte a világûr hivatalos határát, majd épségben landolt a kaliforniai Mojave-sivatagban - adta hírül az [origo] a CNN nyomán. Június 21-én 15.47-kor a Mojave-sivatagból felemelkedett a White Knight (Fehér lovag) nevû, futurisztikus, kompozit-anyagokból épített sugárhajtómûves repülõgép, hasa alatt szállítva a Space Ship One (Egyes számú ûrhajó) nevû, parányi szárnyas ûrjármûvet. A Space Ship One pilótafülkéjében Mike Melvill berepülõpilóta foglalt helyet. A White Knight- Space Ship One együttes mintegy egy óra alatt 15 km-es magasságba emelkedett, ahol azután leválasztották az ûrjármûvet, mely rakétahajtómûvét bekapcsolva szinte függõlegesen emelkedni kezdett. A hajtómûnek 80 másodpercig kellett mûködnie ahhoz, hogy a jármû elérje a 3 Mach sebességet. Ekkor a hajtómû leállt, de a jármû a lendülettõl tovább emelkedett a célt jelentõ 100 km-es magasságba, amit 17.06-kor ért el. A felsõ holtpont körüli "átnyomás" mintegy 3 percig tartott, mialatt a pilóta súlytalanságban repült, parabolapályán visszazuhanva a légkörbe (pontosan úgy, ahogy a Mercury program elsõ két repülésen Alan Shepard és Gus Grissom ûrhajója). Ezt követõen vitorlázórepüléssel, 17.14-kor épségben landolt a sivatagban. E nagyszerû teljesítménnyel a 62 éves Melvill az elsõ ember, aki magántõkébõl épült ûrjármûvel a világûr határáig jutott.

Szuperszámítógépek toplistája Három év után - a gépek számát tekintve - visszavette a vezetést a szuperkomputerek félévente elkészülõ toplistáján az IBM. A cég tavaly novemberi 31,8 százalékos részesedése 44,8-ra nõtt, a korábban vezetõ Hewlett-Packard (HP) részesedése 33-ról 28 százalékra esett, írta az Index a News.com nyomán. A lista, melyet évente kétszer készítenek el, a Linpack nevû matematikai sebességteszten alapul. Az elsõ helyezett rendszer, a NEC 5120 processzoros Earth Simulatora 35,8 teraflopra képes, azaz 35,8 trillió mûveletet tud elvégezni másodpercenként. A második helyet a California Digital Thunder nevû rendszere szerezte meg, ebben 4096 darab Intel Itanium 2 processzor dolgozik, és 19,9 teraflopra képes. A top 10-be éppen belefért egy kínai rendszer is, a 8 teraflop teljesítményû Dawning 4000A, melyben 2560 AMD Opteron processzor üzemel. Az IDC piackutató cég szerint a nagy teljesítményû komputerek piaca igen gyorsan fejlõdik, a 2004-es 6,1 milliárd dollárról 7,6 milliárd dollárra ugrik 2008-ra, és az idei 112 000 gép helyett 176 000 komputert fognak eladni.

Hazafias önkorlátozás Újabb önkorlátozó egyezmény aláírására szólította fel a kínai kormány az ország internetszolgáltató cégeit, arra hivatkozva, hogy útját kívánja állni a nemzetbiztonság érdekeit sértõ információk terjesztésének. "Az internetipar önkorlátozásának alapelvei a hazafiasság, a törvények betartása, a pártatlanság és a hitelesség" - írta a hét végén a hivatalos Új Kína hírügynökség az egyezmény kapcsán, amelyet a Kínai Internetszövetség elnevezésû állami vállalatcsoport kezdeményezett. A dokumentum aláírásával az internetszolgáltatók kötelezik magukat arra, hogy nem terjesztenek "a nemzetbiztonságot és a társadalmi egyensúlyt fenyegetõ" információkat, "babonás vagy erotikus tartalmakat", továbbá nem szerepeltetnek ilyen anyagokra utaló linkeket. A kínai kormány már eddig is elvárta az internetes cégektõl, hogy ellenõrizzék a szolgáltatásuk révén elérhetõ tartalmakat, távolítsák el belõlük a pekingi kormányt bíráló megjegyzéseket, és akadályozzák meg a politikailag kényes vagy más okból elfogadhatatlan honlapok elérését. Szíriában a múlt héten két és fél év börtönbüntetést szabtak ki egy férfira, aki tiltott weboldalról letöltött információkat továbbított másoknak. A harminckét éves Abdel Rahman al-Shaghourit 2003 februárjában tartóztatták le, és azzal vádolják, hogy hamis híreket tett közzé, amelyek rontják a közhangulatot. A szíriai emberijog-védõ szervezetek Shaghouri azonnali szabadon bocsátását követelik.

MORZE

Jól fogynak a domainnevek Hatalmas az érdeklõdés az orosz, arab és kínai betûkkel írt címek, valamint az országokra kiosztott végzõdések iránt. Az év elsõ három hónapjában majdnem ötmillió domainnevet regisztráltak, és ezeknek a többsége létezõ weboldalra mutat. Az ékezetes és egyéb nemzeti karakterek bevezetése után jelentõsen bõvült az internetes címek piaca, és 2004 elsõ negyedévében több domainnevet értékesítettek, mint a dotkom fellendülésének csúcsán.

Gondolatirányítás Gondolatok és azokat továbbító, az agy felszínén elhelyezett elektródák segítségével tudott irányítani egy számítógépes játékot négy önként jelentkezõ egy kísérlet során. Az amerikai idegsebészek által végzett vizsgálatok célja olyan, drót nélküli beültetések kifejlesztése, amelyek az agy jeleit parancsokká alakítják a gépek számára.

Három év a csalónak A tizenkilenc éves Cole Bartiromo az eBay aukciósoldalán kereskedett, de a pénzért cserébe semmit sem küldött a vásárlóknak, és négyszázezer dollárt próbált kicsalni a Wells Fargo munkatársától. A kaliforniai fiatalemberre húszezer dolláros pénzbüntetést és 33 hónapos börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

Fekete doboz Olyan viselhetõ kamerát fejlesztettek ki a Microsoft kutatói, ami automatikusan rögzíti a nap történéseit. A SenseCam segíthet a memóriazavarral küzdõ betegek életkörülményeinek javításában.

Háromdimenziós tévé A Philips olyan szoftvert készített, amely a hagyományos kétdimenziós tévéadás képét térhatásúvá alakítja át. A szoftver minden egyes pixel és a körülötte lévõ pixelek elemzésével próbálja kitalálni a mélységet. A Philips mérnökei azt állítják, hogy a tévéadásokat és a filmeket valós idõben, azaz fennakadás nélkül képesek háromdimenzióssá konvertálni.

Európai iTunes Az Apple és az AOL Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban is elindította népszerû internetes zeneboltját, az iTunest. Nagy-Britanniában egy dal letöltése 79 pennybe, Németországban és Franciaországban 99 eurócentbe kerül.

Figyelmébe ajánljuk