Kulturális hírek

  • 2004. június 24.

Külpol

SOTHEBY'S: MAGYAR AUKCI" Rekordárat ért el Benczúr Gyula itt látható, Nyári piknik címû festménye a Sotheby's június 15-i, londoni árverésén: 60-80 ezer fontra becsült árához képest 162,4 ezer fontért vette meg egy amerikai magángyûjtõ az 1876-ban Münchenben készült képet - aukción még nem fizettek ennyit Benczúrért. A 19-20.
századi német, osztrák, magyar és szláv festmények valamivel hárommillió font fölötti bevételt hoztak. A négy részre bontott árverés magyarokat is érintõ elsõ szakaszának legmagasabb árát a várakozásnak megfelelõen 1,036 millió fonttal Caspar David Friedrich tavaszi, északi tájképe érte el, mögötte Munkácsy Mihály plain air képe lett a második: a 120-180 ezer fontra becsült A pataknál 593 ezer fontért került egy amerikai magángyûjtõ tulajdonába (a kép május 27-i számunk hírrovatában megtekinthetõ). Friedrich, Munkácsy és Benczúr mögött a német Friedrich Nerly végzett (velencei városképe 126,5 ezer fontért kelt el), a többi mû ára 100 ezer font alatt maradt. Az osztrák festõk közül Hans Makart szerepelt legjobban (egy 78 ezres és egy 69,6 ez-res eladással), a lengyelek közül Stephan Bakalowicz (48 ezerrel), a magyarok közül pedig Vaszari János nápolyi kikötõt ábrázoló vászna hozta a harmadik legjobb árat (42 ezer font). "Boldogsággal töltött el Caspar David Friedrich eredménye, ami tökéletesen tükrözi a mû kvalitását és ritkaságát. Kifejezetten jól szerepeltek a magyar képek is, összesen 820 ezer fontot értek el, s ezzel tanújelét adták a piac folyamatos növekedésének, amin 2002 óta aktívan dolgozunk" - vélekedett az aukciósház két szakértõje, Claude Piening és Tessa Kostrzewa.

IRODALMI DÍJAK A képünkön látható Tahar Ben Jelloun és angol fordítója, Linda Coverdale nyerte az idei Impac Dublin díjat This Blinding Absence of Light címû regényével. A százezer fonttal dotált elismerésre 47 ország 162 könyvtára tett javaslatot, a marokkói író kötetét 125 mû közül választotta ki a zsûri. A regény II. Hasszán marokkói király embertelen körülmények között fogva tartott politikai ellenfeleinek sorsáról szól, akik közül csak kevesen élték túl az egészen apró börtöncellában töltött évtizedeket. Az 1944-ben született, 1961-ben Franciaországba emigrált írótól magyarul olvasható: A rasszizmus, ahogy a lányomnak elmagyaráztam (Ulpius-ház).

A könnymutatványosok legendája címû könyvéért Darvasi László és német fordítója, Heinrich Eisterer vehette át a berlini Altes Museumban a Brücke Berlin-díjat. A litera.hu tudósítása szerint Günter Grass üdvözlõ szavai után Ilma Rakusa mondott laudációt. A német fõvárosban négynapos fesztivállal ünnepelte hazánk EU-tagságát a Collegium Hungaricum, mely ez alkalomra egy bérelt hajóra tette át színhelyét, ahol budapesti kulturális intézmények (A38, Trafó), folyóiratok (Octogon, Kafka, Praesens), internetes lapok (film.hu, litera.hu., c3) és irodalmárok (Darvasi, Tolnai Ottó, Boldizsár Ildikó, Péterfy Gergely) mutatkoztak be.

NÉMET FILMDÍJ A Berlinale-nyertes Gegen die Wand nyerte az 500 ezer euróval járó idei Német Filmdíjat. Kategóriájában a legjobbnak bizonyult rendezõje, Fatih Akin és operatõre, Rainer Klausmann mellett fõszereplõi, Sibel Kekilli és Birol Ünel vehették át a legjobb nõi és férfialakításért járó díjakat a berlini Tempodromban rendezett gálaesten. Az ezüstérmen két játékfilm osztozott: Sylke Enders: Kroko, illetve Sönke Wortmann: Das Wunder von Bern - utóbbi az 1954-es focivébé döntõjérõl szól. A legjobb dokumentumfilm: Aelrun Goette: Die Kinder sind tot, a legjobb gyermek- és ifjúsági film: Bernd Sahling: Blindgänger, a legjobb külföldi film pedig Sofia Coppola munkája, az Elveszett jelentés lett.

ÉPÍTÉSZETI DÍJAK Június 21-én, Molnár Farkas születésének 107. évfordulóján, idén elsõ alkalommal adták át az N&N Galéria által alapított Molnár Farkas-díjat: a nyertesek: Tomay Tamás és U. Nagy Gábor. A méltatás szerint a két - olykor együtt is dolgozó - építész munkáját "magas fokú szerkesztettség, aprólékos, mégis nagyvonalú formálás jellemzi - a modern bauhausos szellemében, ám nem másolva annak stílusjegyeit."

A Brit Építészek Királyi Intézete 63 épületet díjazott Nagy-Britanniában és a világ más tájain: a kiválasztottak közül a grazi Kunsthaus (Peter Cook és Colin Fournier terve), illetve a képünkön látható varsói Metropolitan (Foster és társai és a Jems Architekci) áll térben a legközelebb hozzánk. Nemcsak új épületeket találtak elismerésre méltónak, hanem átalakításokat is, mint például az Empress State Building nevet viselõ londoni toronyházat, amely a Wilkinson Eyre Architects munkájának köszönheti megújult formáját.

MORZE

GYÁSZ 61 éves korában elhunyt Robert Quine: herointúladagolás okozta a gitáros halálát, aki Richard Hell Voidoids nevû zenekarában tûnt fel a 70-es években, s ezt követõen olyan zenészekkel játszott, mint Lou Reed, John Zorn, Tom Waits és Marianne Faithfull. Az õ 1969-es kalózkazettái alapján jelentette meg a Universal Records 2001-ben a Velvet Underground addig kiadatlan koncertfelvételeit: The Bootleg Series Volume 1: The Quine Tapes.

KARÁCSONYFA FESZTIVÁL Genf mintájára idén Budapesten is magyar és külföldi mûvészek díszítik fel december elsejétõl a fõváros közterein álló fákat. Szirtes János képzõmûvész kéri majd fel õket, a névsort a késõbbiekben hozzák nyilvánosságra.

NEW YORK DOLLS Egyetlen alkalomra ismét összeállt a New York Dolls: a punk elõfutárának számító amerikai zenekar a londoni Royal Festival Hallban rendezett Meltdown Festivalon lépett színpadra - természetesen nem egészen eredeti összeállításában, hiszen gitárosa, Johnny Thunders 1991-ben, az 1972-ben elhunyt dobos, Billy Murcia helyére lépett Jerry Nolan pedig 1992-ben meghalt. A fesztivál kurátora Morrissey, az egykori Smiths énekese volt, aki ifjúkorában a Dolls angliai rajongóklubját vezette.

ÚJ LIFE Októbertõl ismét életre kel a Life: a Time Inc. kiadóvállalat bejelentése szerint ötven amerikai napilap, köztük a Chicago Tribune, a Los Angeles Times, a Philadelphia Inquirer, a Miami Herald és a San Jose Mercury News pénteki számába behúzott, ingyenes színes mellékletként, 12 millió példányban 26 millió olvasóhoz jut majd el az amerikai sajtótörténetben meghatározó szerepet játszó, 1936-1972 között hetenként, 1978-ban rövid ideig havonta, majd az Öböl-háború idején megint hetente megjelent, 2000-ben pedig leállt képes magazin, mely így a tervek szerint igen hatékony hirdetési felületet kínál majd.

Figyelmébe ajánljuk