Cyber hírek

  • 2001. március 29.

Külpol

Tányérmosó hitelkártyahackerA New York-i rendőrség egy 32 éves konyhai kisegítő személyében lefülelte a történelem eddigi legzseniálisabb internetes személyazonosság-tolvaját. Abraham Abdallah, aki annak idején a középiskolát sem volt képes elvégezni, 217 olyan személy bankszámlájához fért hozzá, akik szerepelnek a leggazdagabb emberek Forbes-listáján.
Abdallah elektronikus úton vezetett bankszámlákhoz, illetve hitelkártyamérleg-kimutatásokhoz jutott hozzá, olyan hírességek személyi adatainak kifürkészése révén, mint például Paul Allen, a Microsoft cég társalapítója, Steven Spielberg filmrendező, Ted Turner CNN-alapító, Soros György és Warren Buffett tőzsdecápák. A New York Post értesülése szerint dollármilliókra rúgnak Abdallah internetes bankszámlamanőverei, ráadásul mindezt nem is saját otthoni számítógépéről végezte, hanem egy közkönyvtár komputerének internetes összeköttetését használta. Saját PC-vel nem is rendelkezett, lebukását az okozta, hogy hitelkártyák dombornyomásához szükséges berendezést rendelt.

N´k az interneten A Marketing Centrum 30 százalékos becslésével szemben a NetSurvey I-Basic internetes alapkutatása szerint 44 százalék a nők aránya a magyar internetezők körében. A Kirowski elemzése szerint Magyarországon az internetezők közötti nemi arányok igen jónak mondhatók, a nők jelenléte jóval meghaladja az európai átlagot. A világon még csak az Egyesült Államokban éri el a teljes népességen belüli arányokat az online populáció megoszlása, de mindenhol erős tendencia mutatkozik a nők felzárkózására. Egyes előrejelzések szerint a számítástechnikai irányultságú férfiak helyett a kertvárosi nők válnak a legnépesebb felhasználói csoporttá.

CeBIT: Linux karóra Az IT- ipar éves európai seregszemléjén, a hannoveri CeBIT-en számos új eszközt mutatnak be a gyártók. Az IBM két karóra prototípusával rukkolt elő, amelyek a Linux operációs rendszert futtatják. A kissé vaskosra sikeredett órák támogatják a Bluetooth szabványt, vagyis vezeték nélküli átvitellel képesek e-mailt fogadni. Valódi áttörést a kisebbik karórába integrált kijelző jelent, amely alig nagyobb egy hagyományos kvarcóra számlapjánál: a 2 x 1,5 centiméteres felületre 640 x 480 képpontot zsúfoltak. A miniatűr képernyő fekete-fehér, de jó minőségben képes megjeleníteni fotókat is.

Emlékmű a Mirnek A 15 éves Mir űrállomás múlt péntek reggel az előre meghatározott ballisztikus pályára vezérelve, a Föld légkörében megsemmisült, maradványai a Csendes-óceán kijelölt körzetében csapódtak be. A Mir több égő, izzó darabja fehér tűzlabdaként száguldott át a Fidzsi-szigetek legnagyobb tagja, Nadi felett, a szigeteket négy mennydörgésszerű hangrobbanás rázta meg. "A műveletet példásan végrehajtottuk, szakértőink nem hibáztak el egyetlen lépést sem" - jelentette ki Jurij Koptyev, az orosz űrkutatási hivatal vezetője. A megsemmisítési manőver aggodalmat váltott ki a Csendes-óceáni országok körében, így Ausztráliában, Új-Zélandon és Japánban, végül azonban nem esett semmiféle kár: a chilei légierő illetékes parancsnoka szerint "a Mir lezuhanása nem veszélyeztette a Föld egyetlen lakott területét sem". A koroljovi földi irányítóközpontban az orosz hagyományoknak megfelelően halotti torral ünnepelték meg a Mir űrállomás zökkenőmentes megsemmisítését, s emellett gyűjtést kezdtek, hogy egy emlékművel örökítsék meg az utókornak az űrkutatás történelmének fontos szakaszát jelképező bázis emlékét. A "halotti toron" megjelent több alsóházi képviselő - köztük volt űrhajósok is - túl korainak ítélte a Mir-program lezárását és egy Mir-2 program beindítását követelte. Az irányítóközpontban a Mir-program lezártával sokakra nyugdíjazás vár, viszont az amerikai Dennis Tito űrturistát áprilisban mindenképpen felküldik a nemzetközi űrállomásra, "akár tetszik ez Washingtonnak, akár nem" - nyilatkozta Koptyev.

Szuperszámítógép Magyarországon A világ 500 legnagyobb teljesítményű számítógépe közé tartozik az a fővárosban múlt szerdán üzembe helyezett Sun számítógép, amely a korábbinál százötvenszer nagyobb adatátviteli sebességűre fejlesztett akadémiai hálózaton keresztül érhető el az ország 35 nagy egyetemi, kutatói, közgyűjteményi regionális központjából. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Irodában elhelyezett csúcsteljesítményű számítógépközponthoz mintegy 400 felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi intézmény kapcsolódik. A világrangsorban a 462. helyen álló szuperszámítógép másodpercenként 60 milliárd műveletet tud elvégezni. A számítógép a másodpercenként 3,5 gigabit átviteli sebességűre fejlesztett hazai akadémiai gerinchálózatra (HBONE) csatlakozik: jelenleg országszerte mintegy harminc olyan biotechnológiai, orvosi, anyagszerkezeti, anyagtechnológiai, kémiai, csillagászati és hasonló kutatási-fejlesztési projekt van, amely ki tudja használni a kapacitását. A szuperszámítógépet és a szerverek meghatározó részét a Sun Microsystems szállította, a Cisco a hálózati eszközöket adta, a projekt kivitelezésében pedig részt vállalt a Matáv és a Vivendi V-Com is.

Meteo A meteorológiai világnapon, március 23-án indult el az Országos Meteorológiai Szolgálat információs oldala. A www.met.hu címen hazánk várható időjárásán kívül éghajlati adatokhoz, műhold- és radarképekhez, korábbi adatsorokhoz és repülésmeteorológiai információkhoz is hozzájuthatnak az érdeklődők.

Feltörték a Linux.hu-t Az Agressive Idle Coders nevű csapat feltörte a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete által üzemeltetett linux.hu oldalt. A támadók egy több hete ismert biztonsági rést használtak ki, hogy megváltoztassák az oldalt. A feltört oldalon közzétették a deface történetét és a rendszergazdák kódolt jelszavait.

Békéltet´ robot Az NEC olyan házirobotot fejlesztett ki, melynek feladata a családon belüli viták elsimítása lesz. A PaPeRo nevű robot közel negyven centi magas, két digitális kamerával lát, négy mikrofonnal hall, 3000 szót és 650 kifejezést ismer fel, és válaszait a beszélő hangulatának megfelelően alakítja. Gyártói szerint képes arra, hogy közvetítsen, például egy sértett gyerek és bűntudatos szülője között.

Bush nem internetezik 42 barátjának címzett e-mailben köszönt el az internettől az új amerikai elnök. George W. Bushnak ügyvédje javasolta, hogy ne e-mailezzen többet, mivel elektronikus levelei elnöki tevékenysége részeként nyilvánosan felhasználhatók ellene egy esetleges bírósági eljárás során: a Lewinsky-ügy során Bill Clinton levelezését is bizonyítékként kezelték.

Egértelefon A Forefront Technologies nevű angol cég által piacra dobott MousePhone ugyanúgy működik, mint a többi egér, a különbség csak az, hogy a szokásos kettő helyett tizenhat gomb van a hátán, és egy headsettel kiegészülve telefonként is használható.

Black Power Az új-zélandi rendőrség bejelentette, hogy elkészült az ország első gang-honlapja. Az 1968-ban eredetileg maorik által alapított Black Power bandának a rendőrség becslései szerint jelenleg 400 tagja van. Honlapjukon (blackpower.50megs.com) a gang-tagok amerikai autókkal és motorokkal láthatók.

Figyelmébe ajánljuk