Cyber hírek

  • 2001. április 19.

Külpol

A Yahoo és a szexA Yahoo amerikai webportál - alig néhány nappal azután, hogy elindította felnőtteknek szánt szexboltját - bejelentette, hogy eltávolítja aukcióiból és online áruházából a pornóvideókat és a hasonló termékeket. A cég közleménye szerint látogatói kérésének engedve változtatta meg döntését.
A pornóáruház ellen többek között tiltakozott az American Family Association is, mely bojkottra szólította fel a vásárlókat. A konkurens Amazon, AOL Time Warner, AltaVista és MSN pedig igyekezett hangsúlyozni, hogy ők továbbra sem kínálnak pornográf anyagokat.

Vivendi-Vodafone: védjegyháború A Vodafone a szabadalmi hivatalnál és a versenyhivatalnál is bepanaszolta a Vivendit, mivel lakossági üzletága, a V-fon nevét megtévesztőnek tartja. A Vodafone azután tett panaszt a V-fon védjegy bejegyzése ellen, hogy a Vivendi elutasította a Vodafone névváltoztatásra irányuló követelését. A Vodafone a Gazdasági Versenyhivatalnál is eljárást kezdeményezett fogyasztók megtévesztése címén. A mobilszolgáltató szerint a V-fon cégnév a köztudatban a Vodafone nevét idézi fel, így a fogyasztók gyakran összekeverik a két céget.

Halbázis Ezentúl a németországi Kiel Tengertani Intézete fogja gondozni a világ legnagyobb internetes halnyilvántartó katalógusát. Az egyedülálló adatbázis leírja a világon ismert mind a 25 270 halfajt, és fényképekkel, térképekkel, grafikonokkal, valamint kutatási eredményekkel kiegészítve mutatja be őket. A Tengertani Intézet csütörtökön számolt be arról, hogy a Föld minden halfajáról átfogó információkat tartalmazó FishBase (www.fishbase.org) "karbantartásának" felelőssége az ugyancsak erre pályázó versenytárs Stockholmot és Párizst megelőző Kielhez került. A nagyszabású internetes vállalkozás költségeit Kanada, Svédország, Franciaország, Belgium, Németország, az Európai Unió és a Halászok Világszövetsége közösen viseli.

Klónozott malacok Megszülettek a világ első klónozott malacai - jelentette be szerdán a Dolly bárányt klónozó skót PPL Therapeutics vállalat. A világon első alkalommal e cég tudósai külső genetikai jelzőt juttattak az öt malac mindegyikének DNS-állományába. A tavaly bejelentett malacklónozáshoz képest az újdonság az, hogy a kis emlősök ezúttal genetikailag módosított sejtekből kiindulva jöttek létre. A skót kutatók munkája előrevetíti a tudományág jövőjét: elképzelhető, hogy hamarosan génsebészeti beavatkozással előállított disznószervekkel segíthetnek szervátültetésre váró betegeken.

Indulhat az első űrturista A Gagarin Ûrhajósképző Központban befejeződött az első amerikai űrturista felkészítése, aki április 28-án indulhat a Nemzetközi Ûrállomásra. Dennis Tito húszmillió dollárt fizetett, hogy meglátogathassa a Mirt, majd amikor véglegesítették az orosz űrállomás pusztulásának időpontját, a MirCorp segítségével úti célját a Nemzetközi Ûrállomásra módosította. A nyugdíjas üzletember Talgat Muszabajev és Jurij Baturin orosz űrhajósokkal a legénység tagjaként indul az űrbe. A küldetést vezető Muszabajev szerint Tito kitűnő mérnök, ezért az út során ő kezeli majd a kommunikációs rendszereket. Az üzletember közölte, hogy az ő feladata lesz videókat és fényképeket rögzíteni a küldetés során, valamint jelentéseket tenni a neten keresztül. Bár az űrállomáson angolul kommunikálnak, Tito vészhelyzet esetére megtanulta az alapvető orosz kifejezéseket is.

Tender kormányzati portálra A kormányzati portál létrehozását célzó tenderkiírás néhány héten belül megjelenik, mondta Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt irányító miniszter. A sikeres bajor mintát követő portálon a kormány, valamint az állami hivatalok anyagai mellett a helyi önkormányzatok, az üzleti szféra információi is megjelenhetnek. Stumpf István hangsúlyozta: az információs társadalom megteremtését célozza, hogy a kormány pályázatok útján, hamarosan kockázati tőkével és - szintén a bajor példa alapján - inkubátorházak létrehozásával támogatja az internethez, az elektronikus kereskedelemhez is kötődő, induló kisvállalkozásokat.

Kampány a lehallgatás ellen Az American Civil Liberties Union (ACLU, www.aclu.org) jogvédő szervezet egész oldalas hirdetésekkel tiltakozik a digitális kormányzati lehallgatórendszerek ellen. A The New Yorker magazin április 15-i és a New York Times 16-i számában megjelent hirdetések egy mobiltelefont ábrázolnak, amely felett a "Háromirányú hívás: te, a hívott fél és a kormány" felirat olvasható. Az ACLU szerint az amerikai, a kanadai, az angol, az ausztrál és az új-zélandi kormányzat az Echelon és a Carnivore programokon keresztül alkotmánysértő módon hallgatja le állampolgárai mobiltelefonos és elektronikus kommunikációját. A szervezet úgy véli, a műholdas mobiltelefon-lehallgató Echelon-rendszert globális megfigyelésre használják, más ügynökségek és civilek esetében egyaránt. Az ACLU szerint sürgős törvényi szabályozásra lenne szükség, mivel gyakorlatilag követhetetlen, az állami szervek milyen mértékben élnek vissza technikailag korlátlan lehetőségeikkel.

Jogi portál A www.jogiforum.hu címen megnyitott az elsősorban a jogászok, valamint a jogi információk iránt érdeklődő nagyközönség számára létrehozott Jogi Fórum portál. A lapon speciális online ügyvédi szaknévsor, naprakész hírszolgálat, eseménynaptár és közérdekű adattár található, a közeljövőben online jogi tanácsadást és jogtárat is igénybe vehetnek az érdeklődők.

5K-s honlapok Lezárult az öt kilobájt méretű honlapok versenyének nevezési szakasza. A 2001-es versenyre összesen 282 pályamunka érkezett, amelyekre bárki leadhatja szavazatát. A tavaly indult kezdeményezés lényege, hogy a webdesignerek 5120 bájtból minél látványosabb, ötletesebb honlapokat hozzanak létre. 2000-ben több mint 1200-an jelentkeztek a versenyre a www.the5k.org címen.

Moore nyugdíjba megy Májusban vonul nyugdíjba az Intel igazgatótanácsának tagja, Gordon Moore, a cég társalapítója és volt elnöke. A 72 éves Moore tette a Moore törvényeként ismertté vált megállapítást, mely szerint a processzorok teljesítménye másfél-két évenként megduplázódik. ´ hozta húsz éve azt a szabályt is, mely az Intelnél kötelezővé tette 72 éves kor felett a nyugdíjba vonulást.

Felezik a Pentium 4 árát Az Intel két lépcsőben 50 százalékkal csökkenti Pentium 4 processzorai árát. A világelső csipgyártó április 15-én és április 29-én felezi csúcskategóriájú termékei árát, hogy az év végére teljesen lecserélje a Pentium III-as csipeket a piacon. A processzorgyár április 23-án mutatja be az 1,7 GHz-es Pentium 4 lapkát.

Milliárdos csalás A brit Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) 2,7 milliárd fontos csalási ügy nyomára bukkant az interneten. A hamis bankgaranciák ügyében folyó vizsgálat során 29 honlapot bezárattak, de az értelmi szerző továbbra is szabadlábon van. Az áldozatok több tízezer dollárt fizettek hamis bankgaranciák kiadásáért, amelyeket a csalásban részt vevő weboldalakon hirdettek.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?