Kulturális hírek

  • 2001. április 19.

Külpol

ÚJ FEJEKBirkás Ákos a 80-as évek elején talált rá az ovális formára, mely több mint másfél évtizeden át meghatározta munkásságát. A vásznait megtöltő, arcvonások nélküli fejek mostanra átadták helyüket konkrét vonásokkal rendelkező arcoknak - az absztrakt korszakból annyi maradt meg, hogy az újabb fejek is két részből, két különböző személy arcából állnak össze.
Új képek című kiállítása június 2-ig látható a budapesti Knoll Galériában.

RÓMA: UTCA ÉS NET A Vincoli városrészben, a Szent Péter-templomban megkezdődött Michelangelo Mózes szobrának restaurálása. Az Alberto Abruzzese által vezetett munka a www.progettomose.it címen követhető nyomon. Ez az első alkalom, hogy webkamerák ilyen eseményt közvetítenek. Michelangelót II. Gyula pápa 1505-ben bízta meg síremléke elkészítésével, de a több mint hatvanalakosra tervezett csoportból csupán Mózes és (a párizsi Louvre-ban látható) két rabszolga készült el: félbe kellett hagynia, mert a Sixtusi kápolnába küldték freskót festeni, a síremléket be sem fejezte. A fehér márványszobor felületéről elsősorban a templomi gyertyák kormát kell eltávolítani. Hogy teljes pompájában látható legyen, lebontják az utólag mögé emelt falat, így az épület ablakain keresztül természetes fényt kaphat.

Az olasz főváros "szabadtéri múzeummá" nyilvánította történelmi városmagja egy szeletét. A nagyjából háromszög alakú, Il Tridente néven nevezett területen a császárság korától a reneszánszon és a barokkon keresztül az újkorig terjedő időszak nevezetességei találhatók. Így - az elmélet szerint - a látogatók a mai város eleven részeként érzékelhetik a múltat; a gyakorlat pedig az, hogy egy 1992-es törvény értelmében a szabadtéri múzeumok külön támogatást kaphatnak restaurációra, a világítás fejlesztésére, tájékoztató táblák elhelyezésére.

MEGHALT JOEY RAMONE Adios Amigo címmel nyílik a Ramones rajongói klubjának internetes lapja: április 15-én, 49 éves korában, rák következtében elhunyt Joey Ramone (sz. Jeffrey Hyman), a Ramones énekese. A minimalista punkrock prototípusaként emlegetett együttest 1974-ben alapította Joey, Johnny, Dee Dee és - a Tommy Erdelyiként született - Tommy Ramone New Yorkban. Első nagylemezüket ´76-ban készítették, s lecsupaszított stílusukkal hozzájárultak a New York-i és londoni punk/new wave-színtér kialakulásához. Világhírű kultuszbandaként legmagasabb helyezésük a 44. volt az amerikai listán a Phil Spector producer közreműködésével készített End Of The Century révén. A Ramones ´96-ban oszlott fel, a búcsút egy stúdió- és egy élő album jelzi (Adios Amigos; We´re Outta Here!). Az utóbbi időkben Joey szólólemezen dolgozott, de ez egyelőre nem jelent meg.

SZÍNHÁZI FESZTIVÁLOK Április végéig két színházi esemény zajlik párhuzamosan Budapesten. A VII. Alternatív Színházi Szemle előadásai 18, 20 és 22 órakor követik egymást, leginkább a Merlin, a MU, az RS9, a Stúdió K és a Szkéné színpadán, ritkábban a Trafóban, a Gellért téri Barlangkápolnában, a Fonóban, az Artus Stúdióban, a Kondor Kamarában, az Új Színházban és a Bethlen Kortárs Táncműhelyben. A kizárólag magyar produkciókat felvonultató fesztivál díjait április 30-án a Merlinben osztják ki.

Hazai és külföldi előadásokból állították össze a 3. Kortárs Drámafesztivált: április 21-29. között hat új darabot mutatnak be az elmúlt két évad terméséből (Joseph Heller-Mohácsi János: Megbombáztuk Kaposvárt; Hamvai Kornél: Hóhérok hava; Pintér Béla: A sehova kapuja; Kárpáti Péter: Tótferi; Forgách András: A Szűz, a Hulla, a Püspök és a Kések; Tasnádi István: Közellenség), mellettük francia, svájci, német, olasz, lengyel, bolgár és finn előadások, valamint felolvasóestek lesznek a Bárka, a Merlin, a MU, a Trafó színpadán és a Goethe Intézet konferenciatermében.

A Kortárs Drámafesztiválon szerzőként jelentkező Forgách András az elmúlt év során megnézett száztíz produkcióból válogatta össze a június 10-17. közötti, Pécsi Országos Színházi találkozó programját: hét nagyszínházi és kilenc kamaraelőadást (részletek: www.poszt.hu).

LOVE PARADE: VAN KIÚT A múlt héthez képest (mikor úgy tűnt, a helyszínt lefoglaló környezetvédők miatt nem tarthatják meg szokott időben és helyen a világ legnagyobb szabadtéri technopartiját) új fejlemény, hogy a Love Parade szervezői alternatív útvonalban gondolkoznak: a két irányból induló menet elhaladna ugyan a környezetvédők által óvni kívánt Tiergarten park mellett, de nem érintené a "foglalt" Brandenburgi kaput. Ami a dátumot illeti: a szervezők számára megfelelőnek tűnik július 21.; Diepgen polgármester külön kérte őket, béküljenek meg július 14. helyett egy másik nappal. A berlini Love Parade bajba kerülésének hírére több német város jelezte, szívesen befogadnák a milliós tömeget vonzó rendezvényt.

EMINEM MEGÚSZTA Eminem (sz. Marshall Mathers) kétévi próbaidőt kapott a tárgyaláson, melyen azért állt bíróság elé, mert tavaly Detroitban állítólag a pisztolyával megütött egy férfit, aki megcsókolta az ő (mármint Eminem) feleségét (akitől most van épp válófélben). A 28 éves, Grammy-díjas fehér rappert kettőtől öt évig terjedő börtön fenyegeti, ha megszegi a próbaidő feltételeit.

GYÁSZ Baselben, a Buena Vista Social Club koncertje közben a színpadon összeesett és meghalt Pedro Depestre: a hegedűs 55 éves volt, a legfiatalabbak közé tartozott a 70-80 éves muzsikusokat is felvonultató, európai turnéja során várhatóan Budapesten is fellépő kubai együttesben.

DÍJ The Human Stain című regényéért Philip Roth veheti át májusban a legrangosabb amerikai irodalmi elismerések egyikét, a 15 ezer dollárral járó Faulkner-díjat. A könyv egy trilógia befejező kötete.

A Malena című Giuseppe Tornatore-film fotografálásáért Koltai Lajos kapta a legjobb operatőrnek járó David di Donatello-díjat, melyet olasz Oscarnak is neveznek. A legjobb film díját Nanni Moretti vehette át (La stanza del figlio), a legjobb rendezőnek Gabriele Muccino bizonyult (L´ultimo bacio), a legjobb elsőfilmesnek Alex Infascelli (Almost Blue). A legjobb alakításokat Laura Morante és Luigi Lo Cascio nyújtotta Moretti, illetve Muccino művében.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.