Cyber hírek

  • 2001. április 26.

Külpol

Újabb sakkmester áll ki gép ellenA 24 éves Vlagyimir Kramnyik októberben egy szuperszámítógéppel vív sakkpárbajt Bahreinban, a Brain Games Network (www.braingames.com) szervezésében. Kramnyik, aki tavaly novemberben megverte mesterét, Kaszparovot, a jelenleg Spanyolországban egymás ellen játszó számítógépek legjobbjával fog megküzdeni.
Kramnyik tavaly megverte az IBM Deep Blue szuperszámítógépének trónját követelő Deep Juniort is. A Brain Games tavaly Londonban Kaszparov-Kramnyik-összecsapással indított sakkbajnoksága független a FIDE nemzetközi sakkszövetség (www.fide.org) versenyeitől. Hasonló ember-gép viadal utoljára 1997-ben történt, amikor a Deep Blue szuperszámítógépe megverte Gari Kaszparovot.

Online reklámtőzsde Internetes reklámhely- és reklámidő-tőzsdét alakít a világ három legnagyobb hirdetési és marketingcége. A New York-i Interpublic Group és Omnicom Group, valamint a londoni WPP Group bejelentése szerint hatékonyabbá válik a reklámidő és a reklámhely adásvétele, ha a vevőket és az eladókat elektronikusan összekötik. A rendszer kutatási adatbázist is bocsát a piaci szereplők rendelkezésére, "felváltva a jelenlegi töredezett és sok munkát igénylő médiaadat-forgalmi rendszert". A három cég a második negyedévben tervezi elindítani az új kereskedési platformot, és más reklám- és marketingcégeket is be akar vonni a New York-i székhelyű vállalkozásba.

Angol cyberrendőrség Jack Straw brit belügyminiszter múlt szerdán felavatta a Scotland Yard új, számítógépes bűnözés elleni egységét. A National Hi-Tech Crime Unit (NHTCU) nevű egység feladata minden, számítógéppel kapcsolatos bűncselekmény felderítése és megelőzése. A londoni központú egységben 40 szakszerűen kiképzett rendőrtiszt dolgozik, munkájukat további 40 szakember segíti. Felhatalmazása szerint az új egység beépített ügynököket alkalmazhat például az internetes beszélgetőfórumokon, akik szükség esetén képesek lesznek betekinteni elektronikus magánlevelezésekbe, ám csak olyan személyeket célozhatnak meg, akik csalást vagy más bűncselekményeket követnek el.

Napenergiával töltött mobilakku A Casio, Siemens és még néhány német vállalat kutatói egy olyan akkumulátort dolgoztak ki, amely napenergiával automatikusan újratölti magát. A Fraunhofer Institute (www.ise.fhg.de) kutatói egy napelemmel tölthető miniatűr hidrogénhajtóművet szeretnének felhasználni az akkumulátorban. Az április végén nyilvánosságra kerülő prototípus egy Casio kéziszámítógépet lát el energiával. A tesztek alapján a szabadtéri napfény egy százaléka elegendő a készülék folyamatos működéséhez, tehát irodai körülmények között is megállja a helyét.

Számítógépek erdélyi magyar iskoláknak Megkezdődött annak a programnak a végrehajtása, amelynek keretében a magyar Oktatási Minisztérium támogatásával 18 erdélyi magyar iskolát korszerű műholdas internet-kapcsolattal látnak el. A magyar Oktatási Minisztérium összesen 79 millió forintot fordít erre a programra, 63 millió az eszközök értéke, 16 millió forint pedig az egyéves internet-hozzáférés díja. A gépek üzembe helyezését a szövetség szakemberei végzik, a rendeltetésszerű működtetést a támogatott iskoláknak kell biztosítaniuk.

Bevándorlók listája a weben Nyilvánosan kereshető a weben az 1892 és 1924 között a New York-i Ellis Island ellenőrző pontjára érkezett bevándorlók több mint 22 millió nevet tartalmazó listája. A The Statue of Liberty - Ellis Island Alapítvány a Compaq és az Oracle támogatásával tette a webre a bevándorlók információit a www.ellisislandrecords.org címen. Az érdeklődők tizenegyféle információt hívhatnak le, köztük a bevándoroltakat szállító hajók nevét, a hajókon utazó személyek névlistáját és életkori adatait, az utasok származási településeit és országait, valamint egyesült államokbeli úti célját. Az Ellis Island-i központba látogatók 41 információs kioszknál kereshetnek az adatbázisban.

Hollywood a Gnutella ellen Az amerikai filmgyártók, illetve a televíziós és videoipar szakmai szövetsége (Motion Picture Association of America, MPAA) körlevélben hívta fel több száz internetszolgáltató figyelmét a Gnutella felhasználók lehetséges jogsértéseire. Amerikai hírügynökségi beszámolók szerint az MPAA úgy véli, számos internetező vét a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) ellen, amikor szerzői jogvédett filmeket csereberél a Gnutella hálózat segítségével. A figyelmeztetett szolgáltatók között található számos egyetem is. Az MPAA a RIAA zeneipari szövetséghez hasonlóan azon van, hogy jogi úton szerezzen érvényt a szerzői jogok védelmének. A Gnutella azonban, amely a Napsterrel ellentétben tiszta peer-to-peer megoldást kínál, azaz semmiféle központi szerver vagy bejegyzett vállalkozás nem kell a működéséhez, nem ad a jogászoknak megfelelő támadási felületet. Ezért az MPAA az internetszolgáltatóknál kívánja betiltatni a program használatát.

ifjusag.hu A 15-29 év közöttiek közül 423 ezer fiatal, a korosztály mintegy 20 százaléka használja rendszeresen az internetet egy februári reprezentatív felmérés szerint - mondta Deutsch Tamás. A sportminiszter szerint ez az adat mutatja: a tárca által nemrég indított www.ifjusag.hu nyitott honlap az egyik legjobb eszköz arra, hogy a minisztérium az érintett korosztály véleményének figyelembevételével dolgozza ki az ifjúság életlehetőségeiről szóló törvényt.

Madárhangok mobiltelefonra A finn madárbarát szervezet, a Bird Suomi (www.birdlife.fi) és a Mobile Avenue mobil tartalomszolgáltató (www.mobilavenue.net) mobiltelefonra letölthető madárhangokat árusít - értesült az Index. Az első körben 13 madár, köztük a rétisas és a pinty hangja értehető el Nokia telefonokkal, de a szolgáltatók a kínálat bővítését ígérik. Egy madárhangos telefoncsörgés letöltése 5 finn márkába kerül, amelyből egy márkát a madarak védelmére fordítanak.

A legszexisebb kockafejű Idén is elindult a Sexiest Geek Alive (www.sexiestgeekalive.com), vagyis a legszexisebb stréberfejűek versenye. Az előnyös külsejű technofil fiatalok - férfiak és nők együtt - tizenegy helyi döntőben mérkőznek a címért, amelyet júniusban adnak át. A szépségversenyre tizennyolcezren jelentkeztek, az oldal pedig több millió látogatót vonz.

Simputer Az indiai hatóságok elindították a lakosságot olcsó számítógéphez juttató Simputer programot. A "simputerek" várhatóan kétszáz dollárba, vagyis egy színes tévé árába kerülnek majd, és a költségtakarékosság érdekében Linux operációs rendszer fut rajtuk. A több mint egymilliárd lakosával a világ második legnépesebb országának számító Indiában mindössze ötmillióan rendelkeznek személyi számítógéppel.

Neten toboroz a Moszad A CIA, a brit MI5 és az ausztrál Asis után most az izraeli titkosszolgálat is az interneten keresztül kíván munkatársakat verbuválni. Az amúgy teljes diszkrécióra törekvő szervezetek netes megjelenését a szakértők a kínzó szakemberhiánnyal magyarázzák.

Figyelmébe ajánljuk