Cyber hírek

  • 2001. május 24.

Külpol

n A Vivendié az MP3.com A Vivendi Universal bejelentette, hogy 372 millió dollár készpénzért megvásárolja az MP3.com internetes zeneforgalmazó oldalt. A Vivendi korábban 29 milliárd dollárért vásárolta meg a Seagramtól a Universal Music Group kiadót, és azóta készül az online zeneforgalmazásra.
Az MP3.comot tavaly perbe fogta az öt legnagyobb lemezkiadó, köztük a Vivendi Universal is - egy peren kívüli egyezség keretében az MP3.com 53,4 millió dollár kártérítést fizetett ki nekik. A cég az elmúlt év során 130 millió dollárt költött szerzői jogi csatározásokra, és számos pere van még függőben, de az öt legnagyobb zenekiadóval kötött megállapodásai alapján 150 ezer művész zenéjét kínálhatja. A Vivendi az MP3.com bekebelezésével a Sonyval közösen fejlesztett előfizetéses online zeneszolgáltatását, a Duetet kívánja erősíteni, amely idén nyáron indul útjára. A két lemezkiadó az MP3.com felvásárlásával a technológián kívül a cég weboldalait látogató 40 millió előfizetőhöz is hozzájut. A Vivendi rendkívül kedvező időpontban vásárolta meg a céget, ugyanis az MP3.com részvényei hónapok óta mélyrepülésben vannak a tőzsdén.

n Bezárják az iráni cyberkávézókat? Az iráni távközlési felügyelet egy új szabályozási törvényre hivatkozva be akar záratni több száz internetkávézót. A hivatal szerint a lépésre azért van szükség, hogy csökkentsék a monopolhelyzetben lévő Iráni Távközlési Társaság veszteségeit, amelyeket a netkávézókban olcsón kínált IP alapú távolsági hívások okoztak. Az ellentmondásos híradások szerint több mint 400 cybercafét zárt be a hivatal - az iráni távközlési monopólium távhívásain keresztül az állam 50 millió dolláros adóbevételt szerez.

n Műholdszoftvert lopott a hacker Egy ismeretlen a németországi Kaiserslautern Egyetem szerverét felhasználva behatolt az amerikai haditengerészet egyik kutatólaboratóriumának szerverére, és eltulajdonított egy műholdak vezérlésére alkalmas szoftvert. Az egyedi fejlesztésű, 60 millió dollár értékű alkalmazást a forráskóddal együtt sikerült lemásolnia. Az egyetem vezetése szerdán elismerte a számítógépes betörés tényét, és feljelentést tett. Az illetékes államügyész elmondása szerint a haditengerészet gépét még karácsony tájékán csapolta meg az ismeretlen. Ehhez az egyetem két Linux szerverébe hatolt be, és ezeket használta a támadásnál. A hacker nyomai Svédországba vezetnek.

n Az Interpol a vírusok ellen A nemzetközi rendőri szervezet segítséget kíván nyújtani az internetfelhasználóknak a számítógépes vírusokkal és más rossz szándékú programokkal szemben. Ronald K. Noble, az Interpol főnöke szerint a vírusok komoly fenyegetést jelentenek. A lyoni szervezet weboldalán ezért magánszemélyek és cégek számára összeállított önellenőrző biztonsági kérdőíveket közölnek. Az Interpol ezenkívül a forgalomban levő vírusok listáját is közli a http://www.interpol.int/Public/TechnologyCrime/CrimePrev/ címen. A részletes adatokhoz csak az igazságügyben és rendőri szervezeteknél dolgozó, belépőkóddal rendelkező személyek férhetnek hozzá.

n Dinosaurushangok a neten A Sandia National Laboratories és a New Mexico Museum of Natural History kutatói akusztikai kísérleteket hajtottak végre több dinosaurus koponyamaradványaival. Ezen az úton sikerült rekonstruálni az ősállatok lehetséges üvöltését. A csontmaradványokat tomográffal szkennelték be, és egy háromdimenziós digitális modellt hoztak létre. A számítógép ennek alapján kiszámította, milyen hangzása volna a konstrukción keresztülpréselt levegőnek. Az így létrejött hangok némelyike meglepő módon hasonlít a bálnák énekére. A hangminták egy részét letölthetővé tették az interneten a www.sandia.gov/media/dinosaur.htm címen.

n Alkotmányellenes a marihuána orvosi alkalmazása Az amerikai legfelsőbb bíróság múlt hétfőn közzétett állásfoglalásában betiltotta a marihuána gyógyászati alkalmazását. Az alkotmányosság kérdéseiben is illetékes, többségében konzervatív társadalom- és jogfelfogást valló amerikai legfelső bírói testület kimondta: "gyógyászati szükséghelyzetben" sem adható a súlyos betegnek marihuána, mert a cannabis a szövetségi jog értelmében tiltott kábítószernek minősül.

n Háttértár ragasztószalagból Egy német kutató által kifejlesztett technológiával közel tíz gigabájtos kapacitású háttértárolóvá alakítható egy tekercs ragasztószalag. Steffen Noethe a holografikus adattárolás elméleti módszerét alkalmazta a feltekert ragasztószalagon. A szalag lézerrel írható, és gyorsabban olvasható, mint a merevlemezek - a rajta tárolt adatok a szalag letekerésével megsemmisíthetők. A ragasztószalagot gyártó Tesa (www.tesa.de) azt ígéri, hamarosan piacra dobja az új adattárolási technológiát.

n Magyar-amerikai űrkutatási megállapodás Az 1992 óta folyó közös munka kiszélesítése érdekében általános szakmai együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Ûrkutatási Tanács és a NASA - értesült az Index. Ennek értelmében a magyar űrkutatók tudományos csereprogramokban, az emberes űrrepülés fejlesztésében, illetve műszerépítésben vesznek részt.

n Nemzeti Információs Társadalom Stratégia Stumpf István kancelláriaminiszter múlt csütörtökön nyilvánosságra hozta a Nemzeti Információs Társadalom Stratégia első verzióját, amelynek keretében még májusban összesen 3 milliárd forint értékű támogatási program indul. A három-öt évre vonatkozó stratégia májusban induló programjai elsősorban a civil szervezetek és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok részére nyújtanak támogatást.

n Családanyák a neten A világhálót használó franciák nagyjából fele (48,3 százaléka) családanya, míg az internetezők között legtöbb nő Nagy-Britanniában (61,5 százalék) és az USA-ban (52,2 százalék) található - állítja a szörfözők szokásait kutató francia NetValue Intézet tanulmánya.

n Mobilsugárzás A mobiltelefonok használói a jövőben megismerhetik a készülékük révén őket érő elektromágneses sugárzás átlagértékeit. A gyártók nyártól kezdve a használati utasításokban megadják, mekkora a különböző típusok sugárzása - jelentette ki a Siemens egyik szóvivője. A kezdeményezéshez többek közt a Nokia, a Motorola, a Siemens és az Ericsson is csatlakozott.

n Mobil internet egy lapkán Az Intel múlt csütörtökön egy olyan csip kísérleti példányát mutatta be, amely egyetlen lapkán egyesíti a mobiltelefonok és kéziszámítógépek legfontosabb elemeit. Az új lapka mikroprocesszort, flash memóriát és analóg kommunikációs áramköröket tartalmaz, amelyeket egyetlen gyártási folyamattal hoznak létre a szilíciumon.

Figyelmébe ajánljuk