Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 21. szám, (2001.05.24. (2001-05-24)

Egotrip

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Putnik melanzs)

Mint exholdkóros, csodálattal adózom a tetőteraszoknak. Egy ilyen extúrán mondhattam esetleg, hogy Putnik melanzs. Értelmét a Hold fénye beragyogta (de már megint ezek a kozmikus viszonylatok). Ha akkor nem mondtam, hát most, kivételes alkalom, álltunk Újvidéken a Putnik Hotel halljában, és egyszer csak megmozdul valami ébenfekete hallójáratomban, a kalapács, az üllő és a kazánkovács háromszögében: Putnik melanzs. (Ma sem leszek a lineáris cselekménybonyolítás felkent papja.)

Para

Egotrip

Kovács Imre: A horror vakui

Nagyszalontán, akkoriban, amikor Nagyszalonta még Nagyszalonta volt, és az átlagos magyar község jegyzője nem valami félhülye báb, hanem önálló, megkérdőjelezhetetlen és független tényező, nos, akkoriban volt egy jegyzője a városnak, aki úgy élt, mint ahogy egy polgárnak élnie kell, évente 363 napot a kaszinóban töltött, de húsvét hétfőjén és karácsonykor a családjával volt, mert zárva volt a kaszinó, különben is. Tisztelték, tudták és bízták.

Publicisztika

Publicisztika

Kinek a szégyene?

Néhány hete bukkant fel az a homevideo az interneten, amelyen vagy Csisztu Zsuzsa, a TV 2 sportriportere szeretkezik, vagy nem Csisztu Zsuzsa szeretkezik egy ifjú férfival. A riporternő e rettenetes helyzetben avval védekezik, hogy azt állítja: nem ő a filmen szereplő fiatal leány. És ha ezt mi készséggel el is hisszük neki, a szomorú igazság az, hogy ez immár érdektelen: azok, akik megnézték, letöltötték, videón vagy CD-n megvették, azért tették, mert a felvételen meggyőződésük szerint az ismert tévés személyiséget láthatják viszont. A közmegegyezés szerint Csisztu Zsuzsa szeretkezik a filmen.

Publicisztika

Ki kérdez? (Szolgálati közlemény)

Azt írja az újság, konkrétan a Kreatív című reklámügyi szaklap, hogy a Heti Válasz című nem-lehet-egész-pontosan-tudni-milyen-ügyi lap olyan "stratégiát" képzelt el magának, amelyben "szerepel a Magyar Narancs olvasóiként aposztrofált fiatalok elcsábítása is", bár "a későbbiekben annak a rétegnek szól majd a lap, aki többet ad érte". Ezt nyilatkozza a Heti Válasz főszerkesztője, Toót H. Zsolt (ex-Kismama).

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

KÁRPITÖtvenkét európai, ázsiai és észak-amerikai kortárs textilművész alkotásai láthatók a Szépművészeti Múzeum kiállításán, mely a H@gyomány és művészet az e-korban mottóval rendezett Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik fő rendezvényeként átnyúlik a nyárba is (megtekinthető június 4-ig). A címében a millenniumhoz, tartalmában inkább a mához kötődő kiállítás résztvevői között a nemzetközi zsűri díjakat osztott ki, az elsőt a koreai Burn-Soo Song nyerte.PEPSI SZIGET: EL´ZETES Nem ajánlatos rutinból bolyongani idén augusztus 1-8.

Külpol

Cyber hírek

n A Vivendié az MP3.com A Vivendi Universal bejelentette, hogy 372 millió dollár készpénzért megvásárolja az MP3.com internetes zeneforgalmazó oldalt. A Vivendi korábban 29 milliárd dollárért vásárolta meg a Seagramtól a Universal Music Group kiadót, és azóta készül az online zeneforgalmazásra.

Külpol

Szívügyek a szlovák jobboldalon: Bűn az élet

Slota az a pacák, aki egy hótrészegen abszolvált nagygyűlésen tankokba ültette volna a szlovák népet, és kiadta volna a parancsot Budapest földig rombolására. Másnap, amikor elolvasta az újságokat, maga is meglepődött, milyen jókat mondott, és gyorsan hozzátette, józan énje egyetért a másikkal, a kapatossal. (Egyébként téved, aki azt hiszi, hogy Slota volt a legnagyobb hólyag azon az estén: a vele vedelő akkori országos rendőrfőkapitány akkori helyettese békésen maga alá vizelt, és álmában fingott is egy kicsit.) Slotának az erkélyjelenet miatt sem kellett volna távoznia az SNS éléről, ha szükségállapotot hirdet, vizelés közben felolvassa a napiparancsot, és rögtönzött eligazítást tart a járókelőknek. Ennek elmulasztását viszont már nem tudta megbocsátani a tagság, amely kisvártatva Anna Malíková, Slota riválisa mögé sorakozott fel. Ez már önmagában 3-4 százaléknyi választót jelent: az évek óta 10 százaléknyi támogatottságnak örvendő SNS-t Slota levizelte 6-7-re, majd Malíková visszadisztingválta 10-re.

Belpol

Belpol

Kinek a szégyene?

Néhány hete bukkant fel az a homevideo az interneten, amelyen vagy Csisztu Zsuzsa, a TV 2 sportriportere szeretkezik, vagy nem Csisztu Zsuzsa szeretkezik egy ifjú férfival. A riporternő e rettenetes helyzetben avval védekezik, hogy azt állítja: nem ő a filmen szereplő fiatal leány. És ha ezt mi készséggel el is hisszük neki, a szomorú igazság az, hogy ez immár érdektelen: azok, akik megnézték, letöltötték, videón vagy CD-n megvették, azért tették, mert a felvételen meggyőződésük szerint az ismert tévés személyiséget láthatják viszont. A közmegegyezés szerint Csisztu Zsuzsa szeretkezik a filmen.

Belpol

Medgyessy az MSZP miniszterelnök-jelöltje: Nyugvópont

Szerdán eldőlt, hogy kizárólag Medgyessy Péterre szavazhatnak a szocialisták az MSZP június 9-i miniszterelnökjelölt-választó kongresszusán. A további aspiránsok egy része (Németh Miklós, Nagy Sándor) korábban kiszállt a versenyből, Kovács László pártelnök pedig - a várakozásoknak megfelelően - múlt szerdán jelentette be: visszalép, hogy végre a párt programjáról meg arról szóljon a sajtó, hogy miért érdemes a szocikra szavazni. Ezzel lezárulni látszik az a körülbelül kétéves feszültség az MSZP-ben, amely - a párt ismerői szerint - bármikor kiújulhat. Medgyessy, a Németh-kormány miniszterelnök-helyettese, előtte a Grósz-kabinet, majd a rendszerváltás után a Horn-kormány pénzügyminisztere látszólag nevető harmadikként futott be a Kovács és Németh között zajló kétéves küzdelemben, s nyerte el a (még vagy már) nem túl sokat jelentő lehetséges kormányfőjelölti posztot. Hivatalosan csak a kongresszuson választják ugyan meg, de egyetlen jelöltként nem túl sanszos, hogy elbukja a szavazást. Ráadásul szívesebben adják rá a Kovácsot nemigen szerető Németh-hívők is a voksukat, mint a pártelnökre.

Belpol

A Fidesz programtervezete: Maguknak építik

Ahhoz, hogy saját mitológiát teremtsünk, előbb a nullpontot, az idők kezdetét kell kijelölni. Ez egy Fidesz-programtervben bizonyosan 1998 lesz: a Fidesz-objektív nézőpontjából ekkor kezdődik a Történelem, amely ezen értelmezés szerint nem a jelenbe érő múlt, hanem a már most is tartó jövő.

Belpol

Szélerőművek a Tési-fennsíkon: Légből kapott energia

Az ország első 250 kW-os szélturbinája Inotán épült, a Transelektro Rt. építette a Bakonyi Erőmű (BE) Rt. területén. Több hónapos hatósági aktatologatás után négy-öt nap alatt készült el a 30 méter magas, 30 méter rotorátmérőjű torony, amely 300-400 MWh áramot képes termelni évente (ez 120-160 család áramellátását biztosítja). Hasonló beruházásra készülnek Ajkán is, ahol ugyancsak elavult szénerőművet működtet a BE Rt. A Duna mellett, Kulcson egy-két hónap múlva átadnak egy 600 kW-os szélkereket, amelyet az Első Magyar Szélenergia Társaság kivitelez. Utóbbi beruházást a Gazdasági Minisztérium 32 millió forinttal támogatta, a környezetvédelmi alap (kac) 32 millió vissza nem térítendő és ugyanannyi visszatérítendő kamatmentes hitellel szállt be. A fenti összegek adják a teljes beruházás 40 százalékát. Amiből az is kiderül: nem olcsó mulatság szélerőművet építeni.

Könyv

Könyv

Cannes 2001: Apokalipszis most - és mindörökké

Jacob 16 évig volt a cannes-i fesztiválok ura és parancsolója, és mint ilyen, a versenyprogram egyszemélyi felügyelője. Regnálása idején számtalanszor megtörtént, hogy egy-egy filmet kiejtett, csak azért, hogy bekerüljön valamelyik személyes kedvence. Most sem tagadta meg önmagát.

Zene

Zene

Film: A gazdagság átka (Feri és az édes élet)

Kedves egybegyűltek, elfogultságot jelentek. Ebben a filmben a Magyar Narancs benne van nyakig, ki ne hagyják. Próbálom felsorolni névvel, címmel, rendfokozattal, biztos kihagyok valakit. A rendező már eleve: jazz szakos kolumnista minálunk. A társ-forgatókönyvírót keressék az egotrip rovatban. Alex, az akcentikus csodadoktor sem csak a filmben kulcsfigura. Időváltozás idején szokott is fájni az a sok oldalunk.

Zene

Könyv: Hogy volt! (Norman Lebrecht: Maestro! - A karmestermítosz)

Az 1948-ban született szerző a Daily Telegraph zenekritikusa, szenvedélyes zenészportrégyűjtő, magyarul jelen kötet a második munkája (Művészek és menedzserek, avagy rekviem a komolyzenéért címen tavaly jelent meg könyve) és így tovább... Így kezdeném mondandómat, ha erről volna szó. A két könyv kitűnő, "lebilincselő", tele van csámcsogni való sztorival, leleplezéssel, egyszóval jó könyv mind a kettő. Tessék elolvasni, és tessék kétségbeesni...

Zene

Kiállítás: Nézek, tehát vagyok (Sophie Calle igaz történetei)

Az, hogy Sophie Calle neve szinte alig ismert Magyarországon, alapvetően arra vezethető vissza, hogy nem valamelyik tradicionális és látványos képzőművészeti műfajban (festészet, szobrászat stb.), hanem egy sajátos, nevezzük így: konceptuális elbeszélő művészetben utazik. Ennek tárgya pedig saját identitásának folyamatos keresése a fotográfia és szöveges leírások segítségével.

Zene

Lemez: Könnyen, gyorsan, németül (Bassic Instinct No. 3 - Listen To The Sound Of Stereo Deluxe)

Meglehet, csak az idő múlása teszi, de mind kevésbé tudom elviselni az ifjabb koromban még oly kedves atonális zajokat: ahogy az ember érdeklődése egyre messzebb kerül az egykori vasverés-torzított ének-dobgép hármasságtól, úgy fedezi fel, hogy egészen konzervatív értelemben vett, zeneszerű zenék is vannak a világon, melyekben dallam, csaknem tradicionális, sodró ritmusok, helyenként megejtően szép vokálok lelhetők fel, azután menthetetlenül olyasféle zenéket fog hallgatni, amilyeneket például a Stereo Deluxe (nacionálé szerint német, műfajilag nu jazz, efféle) kiadó produkál immár évről évre.

Zene

Lemez: Briliáns kamarazene (Joe Lovano: Flight Of Fancy)

Lovano ma New York legelismertebb szaxofonosa, és okkal az. Zenészcsaládban született 1952-ben, a Berklee College Of Musicban (is) tanult, játszott Chet Bakerrel, Charlie Hadennel, Aldo Romanóval, Ed Blackwell-lel. Nagyszabású életmű van mögötte, elég, ha csak a nemrég Magyarországon is járt trióval készült felvételeire gondolunk, melyben Paul Motian dobol, és Bill Frisell gitározik. Gurulós stílusa, kiváló tempóérzéke van, szeret a legjobb dobosokkal dolgozni.

Tudomány

Tudomány

Nagyvárosi természetbúvár: Denevér

a városcímer, az FC Valencia hivatalos zászlaja, nem beszélve a csatornafedelekről, csupa-csupa denevér, Kínában pedig a denevér a szerencse és boldogság szimbóluma, de ez is csak afféle elvi állásfoglalás;

Sport