Cyber hírek

  • 2001. június 21.

Külpol

Mobilcsörgést utánoznak a madarakAz ausztrál madarak a készülékek széles körű térhódítása nyomán elkezdték utánozni a mobiltelefonok csörgését - állítják az ornitológusok. Ausztráliában hat olyan madár őshonos, amely természeti hangokat, főleg más madarak hangját utánozza párzáskor vagy területük megjelölésére.
Mivel Ausztráliában kiemelkedően magas a mobilosok száma, a vidéki madarak egyre többször utánoznak csengőhangokat. A Queensland Museum szakértője szerint főleg a hímek kaptak rá a telefondallamokra. Az ausztrál líramadarat a világ legnagyobb hangutánzójaként tartják számon, képes fényképezőgép-kattintásokat, motoros fűrészt vagy motorberregést is megszólaltatni.

Leáll a Feed és a Suck A tulajdonos Automatic Media csődje miatt leállt két kultikus webzine, a Feed.com és a Suck.com. Az 1995 májusában indult oldalak leállását az alapító Steven Johnson azzal indokolta, hogy a médiavállalat az internetes szektor virágzása idején nem halmozott fel elegendő tőkét. A 2000 nyarán az Advance Internet és a Lycos részvételével alapított Automatic Media négy hónapja indított oldala, a Plastic.com - amelynek tartalmát a linuxos Slashdothoz (slashdot.com) hasonlóan az olvasók állítják elő - továbbra is működik, és a jégre tett magazinok archívuma is elérhető marad.

Harmincéves minireaktor A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 100 kW teljesítményű oktatóreaktora 30 évvel ezelőtt kezdte meg működését. A minierőmű tervezése és üzemeltetése során szerzett tapasztalatok a Paksi Erőmű építésénél és működtetésénél is fontos segítséget jelentettek. A létesítmény eredeti terveit véleményező moszkvai Kurcsatov Intézet szakemberei 1963-ban úgy vélekedtek, hogy ekkora reaktorral nem is lehetnek problémák, hiszen "akkora, mint egy szamovár".

Marslakók Kanadában A 2001 Haughton-Mars projekt (HMP, http://www.arctic-mars.org) keretében Kanada sarkkörön túli tájain élesben tesztelik a Mars jövőbeli meghódításánál fontos szerephez jutó űrruhákat, illetve testen viselhető számítógéprendszert - adta hírül az Index. A tudósok szándékosan olyan területet választottak, amely mentes a civilizált élet minden jelétől. A Devon-sziget a Föld legnagyobb lakatlan szigete, az expedíció a sziget egyik nagy mélyedésében, a Haughton meteoritkráterben ver tanyát június 23-án. A NASA és a SETI által irányított program célja, hogy megvizsgálják az emberek és a gépek munkáját szélsőséges, a marsi klímához hasonló körülmények között. A Mars felfedezőit szimuláló kutatócsoport itt kipróbálhatja a viselhető számítógépeket gyártó Xybernaut űrruhába épített, kézhasználat nélkül vezérelhető eszközeit is.

Még tömörebb zene A Thomson Multimedia és a Fraunhofer Institute múlt héten bemutatta a tömörített digitális zenei formátum, az mp3 következő verzióját. Az mp3PRO nevű formátum CD-minőségű zenét nyújt, míg helyigénye fele a hagyományos mp3-énak. Az mp3PRO nem tartalmaz másolásvédelmi technológiát. Az új digitális zenei formátum bemutatásával egy időben bemutatták a hozzá tartozó lejátszó és író algoritmust is, az ingyenes encoder és decoder letölthető többek között az RCA.com nyitóoldaláról. Az mp3PRO fájlokat jelentős minőségromlással a hagyományos mp3-lejátszók is képesek lesznek megszólaltatni, az új lejátszók viszont problémamentesen le fogják játszani mind az új, mind a régi fájlokat. A fejlesztő cégek számára az mp3PRO-technológia felhasználása ötven százalékkal többe kerül, mint az mp3 - a formátumot támogató minden egyes szoftverért vagy hardvereszközért 7,50 dollár jogdíjat kell fizetniük. Az mp3PRO piacra dobásával egy időben megjelent a nyílt forráskódú Ogg Vorbis formátum 1.0-ás változata is: független fejlesztői szerint ez a formátum jobb minőséget kínál, mint az mp3, ráadásul licencdíj nélkül használható. Az Ogg Vorbis formátumot a világ legnépszerűbb MP3-lejátszója, az AOL által fejlesztett Winmap is támogatja.

Digitális tartományi kormányülés Németország Saarland tartományában kedd óta laptop számítógéppel érkeznek a kormányülésre a miniszterek és az államtitkárok. A "Kabinet online" név alatt kiépített kommunikációs rendszer segítségével a kormánytagok nemcsak a napirendi pontokhoz tartozó előterjesztésekhez jutnak hozzá, de a hálózaton további háttéranyagok is rendelkezésükre állnak. A saarlandi kabinet tagjai előzetesen intenzív gyakorlatokon vettek részt a titkosítással védett technológia alkalmazására. A tartományi kormány volt annyira realista, hogy az első számítógépes kormányülést csak "papírszegénynek" minősítette. A miniszterelnök Peter Müller (CDU) viszont biztos benne, hogy középtávon 50 ezer márkát is spórolhatnak az anyag- és szállítási költségeken.

VilágRádió A magyar nyelven sugárzó rádióadók internetes közvetítését tűzte ki célul a Magyar Internet VilágRádió szolgáltatást indító Mindmaker Kft. A ChainCast technológián alapuló "vevőkészülék" a www.vilagradio.hu címről tölthető le, és jelenleg a Bartók, Budapest, Civil, Fix, Info, Kossuth, Petőfi és a Szabadkai Rádió adása fogható rajta.

Osztalytarsak.hu Elindult az osztalytarsak.hu ingyenes osztálytalálkozó-szervező szolgáltatás. Az oldalon egyszerűen menedzselhető az egykori barátok, osztálytársak vagy éppen tanárok felkutatása és az ezt követő kapcsolattartás. Az osztalytarsak.hu adatbázisába feliratkozók e-mailben kapnak értesítést, ha velük azonos iskolában tanult embereket regisztrálnak.

Kivégzés helyett vírus Miután a bíróság nem engedélyezte Timothy McVeigh kivégzésének online közvetítését, az oklahomai robbantó halálos ítéletének végrehajtása idején különböző online csevegőfórumokon kínáltak letöltésre egy adatállományt, amely a hozzá tartozó honlap készítői szerint az áldozatok családtagjainak szánt zárt láncú közvetítés felvételét, valójában azonban csupán a Subseven nevű trójai programot tartalmazta.

Mobilkártevő Vírusok terjednek a japán DoCoMo mobilcég mobil internetszolgáltatásának ügyfelei között. A telefon hívásfunkcióját aktiváló rövid kód a telefonon olvasott e-mailben érkezik, és a felhasználó tudta nélkül tárcsázza a mentők, a tűzoltók és a rendőrség központi számát. A kód változatai random számok folyamatos hívására utasíthatják a telefont, vagy akár le is fagyaszthatják.

Tumorpajzs A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártói a rádiósugárzás által kiváltott agytumor kockázatát csökkentő eszközöket szabadalmaztattak, noha tagadják a készülékek egészségre veszélyes voltát - értesült a Times. A szabadalmakból kitűnik, hogy a gyártók legalább nyolc éve dolgoznak a sugárzást csökkentő komponensek kifejlesztésén.

Figyelmébe ajánljuk