Kulturális hírek

  • 2001. június 21.

Külpol

A HABSBURG ÉVSZáZADTavalyi trieszti premierje után Budapestről indul európai, jórészt az egykori Monarchia nagyvárosait érintő vándorútjára a Habsburg évszázad - Egy birodalom fotográfiái 1848-1916 című kiállítás, melyet az Alinari testvérek fotográfiai múzeuma szervezett Friuli Venezia-Giulia tartománnyal és Trieszt városával közösen. A Néprajzi Múzeumban július 1-jéig látható tárlat több mint kétszáz képe a birodalom arisztokráciájának és polgárainak ünnepi és hétköznapi pillanatait, ma már külön országokhoz tartozó tájait és városait mutatja Ferenc József uralkodása idején.
(Illusztrációnk: Rudolf trónörökös hároméves korában, 1861 körül, L. Angerer felvételén.)

BúCSú, CIGáNYOKKAL Idén két, sőt három napra húzódik szét a Budapesti Búcsú immár hagyományos rendezvénysorozata. A program a Budapesti Fesztiválzenekar Cigányokkal együtt című, ingyenes hangversenyével kezdődik: június 29-én 19 órakor a Hősök terén Liszt, Brahms és Sarasate cigányzenéhez kapcsolódó műveit adják elő, s mellettük fellép az Ando Drom, a Tükrös és a Ternipe együttes, valamint Ökrös Oszkár cimbalmos, id. és ifj. Lendvay József hegedűs. 30-án és 1-jén a város számos része adja át magát a karneválnak, a külföldi sztárvendégek között várható Archie Shepp (Városliget), a Kool and The Gang és Mel C (Felvonulási tér).

HIP-HOP-CSúCS Három napon át tanácskoztak New Yorkban rapperek, lemezipari potentátok és politikusok a hip-hopról s az amerikai kultúrára gyakorolt hatásáról. A Def Jam Records egyik alapítója, Russell Simmons által szervezett konferenciára olyan időszakban került sor, amikor már nemcsak a feketék egymást követő nemzedékeinek életét kísérő erőszak jelenik meg a zenében, egyúttal a fiatalok beszédmódját és szemléletét is befolyásolva, hanem - elsősorban a Grammy-díjas Eminem sokak szerint homofób dalszövegei jóvoltából - minden korábbinál erőteljesebben érinti ugyanez a fehér ifjúságot is. A beszélgetések meghívottjai között a legnagyobb sztárok, Dr. Dre, Sean "Puffy" Combs, LL Cool J, Queen Latifah, Will Smith, Wyclef Jean, Jay-Z mellett ott volt Louis Farrakhan, az Iszlám Nemzet nevű militáns fekete szervezet vezetője és számos törvényhozó is. Farrakhan két és fél órás beszédében megvédte a rapperek által használt durva nyelvet, merthogy az csak az amerikai társadalom és a "gangsta" kormányzat erőszakos működését türközi, ám bírált is: "Szeretlek benneteket, de nem vagyok elégedett veletek, mert nem tesztek meg mindent, amire képesek vagytok."

A hip-hop évek óta biztos növekedést mutató területe a zeneiparnak: az amerikai lemezpiac 14,3 milliárd dolláros tavalyi forgalmából 1,84 milliárddal részesedik. Népszerűségét azonban ellentmondásossá teszi a hozzá kötődő, gyakran rendőrségi ügyekben, sőt gyilkosságokban (Tupac Shakur, Notorious B.I.G.) megnyilvánuló erőszak. A tanácskozás egyik fő célja volt, hogy a résztvevők közösen próbálják megtalálni a hip-hopról kialakult kép árnyalásának módját. A műfajban érdekeltek eddiginél felelősebb hozzáállásának részeként a fekete rapperek és producerek támogatják, hogy a lemezborítókon kívül a hirdetési anyagokban is megjelenjen a "szókimondó" szövegekre vonatkozó figyelmeztetés. Hogy a vitatott szövegeket ne csupán hallomás útján lehessen értelmezni, javasolják, hogy ezeket tegyék közzé az interneten: "Hadd olvassák az emberek" - mondta Hilary Rosen, az amerikai lemezkiadók szövetsége, a RIAA elnöke, aki a filmek besorolásához hasonló, önkéntes szisztéma kidolgozását javasolta a lemezekre is. A tanácskozás folyományaként az idősebb, befutott rapperek szervezetten fogják segíteni az utánpótlás fejlődését, politikai akcióbizottságot hoznak létre, mely a szólásszabadság ügye mellett a színes városnegyedek mindennapjainak kérdéseivel és az e környékeket képviselő politikusok támogatásával foglalkozik majd. A Columbia Egyetemen külön csoport alakul a hip-hop kulturális vonatkozásainak tanulmányozására.

Habár meghívták, nem vett részt a konferencián Michael Powell, a Federal Communications Commission, az amerikai médiafelügyelet vezetője, a jelenlegi külügyminiszter fia. Az FCC nemrég egy hallgatói panasz nyomán 7000 dollárra bírságolta a KKMG nevű, Colorado Springs-i rádiót Eminem The Real Slim Shady című, "félreérthetetlenül durva szexuális utalásokat" tartalmazó dalának lejátszása miatt, noha a szám rádiósugárzásra finomított verzióját adták le. Hilary Rosen cenzúra felé mutató, veszélyes precedensnek nevezte az ítéletet. A New York-i tanácskozáson részt vevő egyik kongresszusi képviselő, a dél-alabamai Earl Hilliard azt tanácsolta a hip-hop iparosainak, regulázzák meg önmagukat, mielőtt Washington kényszerítené erre őket.

DIGITÁLIS TOLNAI Tolnai Ottó vajdasági írót választotta meg legújabb tagjának a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA), mely az interneten teszi hozzáférhetővé tagjainak műveit (www.irodalmiakademia.hu), és a minimálbér négyszeresének megfelelő havi összeget juttat a szerzőknek. Az eddigi gyakorlattól eltérően a DIA tagjai Tolnain kívül ezúttal nem választhattak öt posztumusz tagot is, mert a kulturális minisztériumtól kapott költségvetés ezt nem teszi lehetővé.

DíJ Groteszk humorának elismeréseként George Tabori, azaz a Berlinben élő, 87 éves Tábori György veheti át november 9-én a Brückner-Kühner Alapítvány által 1985-ben alapított, 20 ezer márkával járó kasseli irodalmi díjat.

Jürgen Habermas filozófus kapja október 14-én, a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron a német könyvkereskedők 25 ezer márkával dotált idei békedíját.

Írásművészete és az emberi jogok iránti elkötelezettsége elismeréseként a Perzsiában született brit Doris Lessingnek ítélték az Asturia hercege elnevezésű spanyol irodalmi díjat.

BERLINI BIENNÁLE E héten ért véget a második berlini kortárs művészeti biennále, ahol 31 ország 49 művésze vett részt. Saskia Bos kurátor az összekapcsolódás, állásfoglalás és közreműködés fogalma köré szervezte a fiatalabb művésznemzedék bemutatására vállalkozó eseményt, melynek meghívottjai között szerepelt Németh Hajnal, illetve a Little Warsaw néven jelentkező Havas Bálint és Gálik András.

GYÁSZ 35 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Simon Balázs: a Bródy Sándor-díjas költő, író, esszéista főbb művei közé tartozik a Minerva baglyát faggatom mégis, a Nimród, A mi lakománk - Lectisternium, a Makdir, valamint A terep.

OPERA: ÚJRA Eredménytelennek bizonyult a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára kiírt pályázat, ezért a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma hamarosan ismét kiírja. Június 1-je, Szinetár Miklós megbizatásának lejárta óta Kiss Imre ügyvezető igazgató irányítja az intézményt.

DURAN DURAN: VISSZA Tizenöt évi szünet után ismét összeállt a Duran Duran eredeti tagsága: Simon Le Bon és Nick Rhodes mellett ezúttal mindhárom Taylor, Roger, Andy és John is részt vesz az új album munkálataiban, távozik viszont az együttesből Warren Cuccurullo gitáros.

Figyelmébe ajánljuk