cyber hírek

  • 2004. január 8.

Külpol

Meteorzápor Tűzgolyók hullottak az égből Spanyolország északi részén vasárnap este, ám a kezdeti pánik után valószínűvé vált, hogy a riadalmat egy a Föld légkörébe belépett égitest okozta. A jelenséget az ország területének jelentős részéről látni lehetett, León tartomány térségében robbanást is hallottak.
Csillagászok szerint 100 tonnás is lehetett a meteor.

n Pedofilcsapda A brit rendőrség egy direkt erre a célra létrehozott weboldallal akar pedofilok nyomára akadni. A bűnügyi rendőrség közleménye szerint a csütörtökön létrehozott oldal látogatóinak folyamatosan felajánlják a lehetőséget, hogy távozzanak. Ha viszont a látogató töretlenül tovább kattintgat, az oldal közli vele, hogy cselekménye büntetendő. A felhasználó személyazonosságát megállapítják, és a lakhelye szerinti országban büntetőeljárás elé nézhet. Az NCS reményei szerint az Interpol, az FBI, valamint a kanadai és ausztrál kollégák által támogatott kezdeményezés visszaszoríthatja a pedofilok internetes ténykedését.

n Visszaperelte virtuális fegyvereit A kínai Xinhuanet hírportál Li Hong-csen ügyét az "első kínai virtuális tulajdonjogi vitának" nevezte, de valószínűleg az egész világon ez volt az első eset, hogy valaki bíróságon próbálta meg visszaszerezni egy internetes játékban elvesztett javait - adta hírül az Index. Lit februárban egy hacker szabadította meg nehezen megszerzett felszerelésétől. Mikor észrevette a lopást, Li azonnal kapcsolatba lépett a pekingi Arctic Ice-szal, a Hongjüe, azaz Vörös Hold című online játék üzemeltetőivel. A 24 éves kínai játékos azt állította, hogy a felszerelés megszerzése két évébe és több mint 1200 dollárjába került. A cég nem segített, és Li eredménytelenül fordult a rendőrséghez is, ezután perelte be az Arctic Ice-ot. A cég a perben azzal érvelt, hogy a virtuális tulajdonnak nincsen semmi valós értéke, hiszen az csupán adatok halmaza. A Csaojang kerületi népi bíróság azonban nem fogadta el ezt az érvet, és kötelezte a céget, hogy állítsa vissza az eredeti állapotot, azaz adja vissza Li Hong-csennek a játékban szerzett tulajdonait - többek között virtuális biofegyvereit - és státusát. A bíróság a döntést azzal indokolta, hogy a játékot üzemeltető cég felelős a lopásokért, mivel biztonsági réseket hagyott a szerverein. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Arctic Ice-nak kártérítést is kell-e fizetnie. Az eBay és a Yahoo internetes aukciós oldalakon már régóta kereskednek virtuális karakterekkel és fegyverekkel, melyeknek ezáltal teljesen valós értékük lesz. Az is többször előfordult már, hogy játékbéli viták valódi bandaháborúkba torkolltak.

n Napelemes autó Egy napenergia és hidrogén hajtotta autóval sikerült átszelni Ausztráliát - jelentette be szombaton az út szervezője. A világpremieren közel 4100 kilométert tettek meg a környezetkímélő járművel. Az autóval az Ausztrália nyugati partján lévő Perthből indultak el, átkeltek a sivatagon, és kilenc nap múlva érkeztek meg a keleti parti nagyvárosba, Sydneybe. Négy nap alatt is megtehettük volna a távolságot - mondta Hans Tholstrup, a szervező -, de nem akartunk semmit kockáztatni. A japán Tamagava egyetem diákjai által kifejlesztett jármű csupán tiszta vizet bocsát ki, amit Sydney polgármestere sietve fel is hörpintett az érkezés után.

n Hordozható telefonszámok Január 1-jétől a vezetékes előfizetők más szolgáltatóhoz átjelentkezve is megtarthatják eredeti hívószámukat. Harminc nap elteltével akár ismét új szolgáltatóhoz lehet vonulni. A telefontársaságok egy esetben tagadhatják meg az ügyfél átadását: ha annak rendezetlen számlatartozása van.

n Sikeres karácsony Az Amazon.com internetes áruház az idén fennállása legjobb karácsonyi szezonját bonyolította. A cég közlése szerint a karácsony előtti hajrá legjobb napján világszerte 2,1 millió terméket rendeltek meg. A karácsonyi ajándékok között az új Harry Potter-könyv volt a legnépszerűbb. Az Amazon elektronikai részlege a legtöbbet DVD-lejátszókból, digitális kamerákból és DVD-írókból szállított ki.

n Internet Észak-Koreában A berlini KCC Europe építheti ki Észak-Korea internetes kapcsolódási pontját. A távol-keleti ország háromévi tárgyalás után döntött a megbízásról. A német cég vezetője szerint az internet lényeges előnyöket hozhat Észak-Koreának, például "számítógépes szakértőik világszerte kínálhatják szolgáltatásaikat".

n Feltörték a "Népirtást" A BDC hackercsoport feltörte a Völkermord (népirtás) névre keresztelt neonáci oldalt. A birodalmi sasok és Wehrmacht-jelenetek helyére egy nagy Peace-jel és a háborúk áldozatainak képeiből készített kollázs került.

n Fájlcsereháború Egy amerikai bíróság döntésében megtiltotta a zeneipar cégeinek, hogy az internetszolgáltatókat a fájlcserélőket használó ügyfeleik nevének kiadására kötelezzék. Ezzel a precedenssel a kiadók elveszthetik egyik leghatékonyabb eszközüket az ingyenes zeneletöltéseket lehetővé tevő szolgáltatókkal szemben.

Figyelmébe ajánljuk