cyber hírek

  • 2004. január 22.

Külpol

Petíciós honlap Hasonló külföldi oldalak mintájára Magyarországon is megkezdte működését egy petíciós honlap (peticio.hu), ahol bárki indíthat online aláírásgyűjtő ívet. A távlati cél nem titkoltan az, hogy a honlapon megjelenő panaszok, kérelmek nyomjanak a latban, az állampolgárok petícióikkal befolyásolhassák a döntéshozókat.n Vírusírók földalatti hálózata A Clearswift biztonságiszoftver-gyártó cég előrejelzése szerint 2004-re a fenyegetések számának további növekedése és egy "szuperféreg" megszületése várható.
A cég jelentése szerint 2003-ban jól láthatóan megváltoztak a vírusírók motivációi: már nem az intellektuális kihívás vagy az egyszerű vandalizmus az elsődleges motívum, hanem a pénzügyi haszonszerzés. A Clearswift szerint nyilvánvaló, hogy a tavalyi Sobig-támadásokat szervezett bűnözőbandák kezdeményezték, akik a spamküldők, vírusírók és hackerek eszközeit koordinált módon használták tevékenységük kiterjesztésére. Ezek a csoportok hálózatot építettek a széles sávon csatlakozó otthoni számítógépekből, amelyek névtelen bázisul szolgálnak a tevékenységükhöz. A Sinit néven ismert hálózat kiküszöböli, hogy a vírusinvázió egy ponton megfogható legyen, mint az a Sobig féreg esetében is történt, ugyanis nincs benne leállítható központi szerver, minden fertőzött gép a részévé válik. A Sinit a vírusok gyors terjesztését teszi lehetővé, és kifinomult titkosító technológiákat használ arra, hogy a vírusvédelmi cégeket megakadályozza a fejlesztési tevékenység felderítésében vagy a kód módosításában. A Sinit egy rendkívül hatékony "szuperféreg" indítóállomásává is válhat. Az elméleti szakemberek feltételezése szerint egy ilyen szuperféreg percek alatt képes lehet az internetre kötött összes sérülékeny számítógép megfertőzésére.

n Indul a számhordozhatóság A Hírközlési Felügyelet utódjaként létrejött Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) központi referencia-adatbázisához beérkezett adatok szerint január 22-én valósul meg első alkalommal, hogy egy hazai vezetékestelefon-előfizető korábbi hívószámának megtartása mellett új szolgáltatót vesz igénybe. Az elektronikus hírközlési törvény január 1-jétől teszi lehetővé a számhordozást, amelytől a szakértők a jövőben a tarifák csökkenését és a távközlési liberalizáció élénkülését várják. Az NHH-hoz január első napjaiban érkezett az első számhordozási igény, amelynek értelmében száz üzleti fővonal előfizetése kerül át egy új szolgáltatóhoz. Az úgynevezett földrajzi számhordozhatóság azt jelenti, hogy a helyhez kötött telefonvonal előfizetését az előfizető átviheti más szolgáltatóhoz. Ha az előfizető eldöntötte a szolgáltatóváltást, akkor csupán egy bejelentő űrlapot kell kitölteni az új szolgáltatónál, az ügy többi részét a telefontársaságok intézik el egymás között. A teljes átállás - a bejelentéstől számítva - legfeljebb tizenöt napot vehet igénybe. A vezetékes számhordozhatóság elemzők szerint egyelőre főleg az üzleti előfizetőket érinti, a lakosságot majd csak akkor fogja, ha már a mobilszámok is továbbvihetők lesznek a szolgáltatók között.

n Újabb emberklón-bejelentés Rendkívüli felháborodást keltett brit tudományos és politikai körökben a világ első anyaméhbe beültetett, klónozott emberi embriójáról tett hét végi londoni bejelentés, amelyet több szakértő meg is kérdőjelezett. Egy ciprusi születésű amerikai orvosprofesszor, Panos Zavos szombat délutáni londoni sajtóértekezletén azt állította, hogy két hete egy 35 éves asszony méhébe ültette be a 4 sejtes állapotban lévő klónozott embriót, amelynek örökítőanyagát az anya férjének bőrsejtjeiből nyerték. Zavos hangsúlyozta, hogy legfeljebb 30 százalékosra becsüli a sikeres kihordás esélyét. John Reid brit egészségügyi miniszter a hírre reagálva a géntudománnyal való durva visszaélésről beszélt, a Royal Society klónozási munkacsoportjának elnöke szerint pedig a klónkísérletek eddigi lesújtó tapasztalatai alapján elképesztő felelőtlenség a klóntechnika mai szintjén emberklónozásba fogni. Zavos doktor és brit kutatási partnere a sajtóértekezleten azt is bejelentette, hogy a klóntechnika további alkalmazását is tervezik: egy-egy embriót a fejlődés korai szakaszában kettéválasztanának, az egyik félből rendes magzat fejlődne ki az anya méhében, a másikat lefagyasztanák, és gyógyító célú őssejtforrásként használnák a megszületett gyermek esetleges genetikai rendellenességeinek vagy egyéb betegségeinek, sérüléseinek kezelésére.

n Illegális Half Life 2 Tavaly októberben trójai programmal megszerezték a hozzáférési jogokat és letöltötték a készülőfélben levő Half Life 2 játékprogram forráskódját a Valve Software szervereiről. A GamesRadar beszámolója szerint egy Half Life 2 változat már kapható is Oroszországban és Ukrajnában. A játék eredeti változata áprilisban jelenik meg.

n Új féregvírus terjed Vasárnap délután fedezték fel a Beagle nevű internetes férget, amely e-mailben terjed és trójai programot próbál letölteni a számítógépre. A Network Associates vírusszakértői csoportjának közleménye szerint az e-mail féreg közepes veszélyt jelent az otthoni és a vállalati felhasználókra.

n Gyerekpornó Az Urál menti Perm városában egy nyugdíjas tanár vezette azt az internetes gyerekpornó-hálózatot, amelynek tagjait 6-tól 11 évig terjedő börtönre ítélték. A nyugdíjas tanár és társai tucatnyi lakást, illetve szállodai szobát béreltek, ide hordták fel az elesett családok gyermekeit, egy-egy fotózásért 50-100 rubelt fizettek nekik.

n Internetcenzúrától tartanak A francia internetszolgáltatók, köztük a Wanadoo, az AOL és a Tiscali fontos szolgáltatásaik leállításával fenyegetnek arra az esetre, ha törvényileg kötelezik őket az ügyfelek internetes ténykedésének ellenőrzésére. Kétmillió internetes oldal, fórum és fotógaléria elérhetősége a tét - jelentette ki az online szolgáltatók szövetsége egy most tárgyalt törvényjavaslat kapcsán.

n Milliárdok csengőhangokból Tavaly negyven százalékkal, több mint 3,5 milliárd dollárra nőtt a mobilos csengőhangok piaca. Bár a rövid és korlátozott minőségű dallamokat eredetileg csupán olcsó reklámfogásnak szánták, a kilencvenes évek végétől egyre nőtt a népszerűségük, és ma már az eladásukból származó bevétel nagyjából egyenértékű a globális zenepiac tíz százalékával.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?