Tartalom

MaNcs, XVI. évf. 4. szám, (2004.01.22.) (2004-01-22)

Snoblesse
Egotrip

Egotrip

Nádori Péter: A tegnapi újság (4.)

A magyar közélet és nyilvánosság tele van őszintétlen, demagóg, aránytévesztő, humortalan, számos esetben kifejezetten gonosz hülyével, illetőleg félrevezetett szerencsétlennel. Kétségbe azért ne essünk: máshol is van belőlük elég.

Publicisztika

Publicisztika

A szakadék előtt egy lépéssel

Amikor Tőkés László hívei egy évvel ezelőtt otthagyták a szatmárnémeti RMDSZ-kongresszus helyszínét (holott a tagságtól nem erre kaptak felhatalmazást), többnyire még azt hajtogatták: nem gondolkodnak külön szervezetben, de nem kizárt, hogy végül nem marad más lehetőségük. Nos, nem maradt: a Szatmárnémetiben újraválasztott Markó Béla elnök párton belüli és kívüli ellenzéke életre hívta a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) (és korábban az Erdélyi Nemzeti Tanácsot meg a Magyar Polgári Szövetséget).

Publicisztika

Kék tó, tiszta tó

Általában zavarban vagyunk, ha politikusok beszédeit kell értelmeznünk: mi van, ha az egésznek nincs is semmi értelme, s a jeles államférfi megint csak öblögetett egy jókorát. Persze az sem hagyható figyelmen kívül, hogy Orbán Viktornak az időnkénti feszítő erejű országértékelési szükségén túl megint nem volt más célja, mint kedvesen belesusogni hű és elkötelezett hívei fülébe azt, amit azok szeretnek, sőt elvárják, hogy azt kapják századszor is, amit ismernek, amit hallani szeretnének.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

olvasói levelek

Köszönet a cikk szerzőjének, hogy a "többség" (?!) véleményét képes és hajlandó vállalni, kinyilatkoztatni, és erre a mérhetetlennek és végeláthatatlannak tűnő sötét magyar égboltra sikerült - egy pillanatra - hitet és erőt adnia egy keresztény, magyar, budai polgár számára. Szívesen hallgatnánk, olvasnánk hittestvéreink hasonló gondolatait gyakrabban!

Belpol

Belpol

Az aranypolgár (Csányi Sándor portré II. rész)

Az OTP-privatizáció 1995-ös sínre kerülése után Csányi Sándor fokozatosan visszavonult a bank napi ügyeinek intézésétôl, és nagyobb szabású tervek kidolgozásába fogott. Az ezredfordulóra teljesen privatizált bank eredményei, közép-európai terjeszkedése, valamint saját, egyre kiterjedtebb magánvállalkozásai és gazdasági-politikai kapcsolatai mára önálló hatalmi tényezôvé tették: presztízsének növekedését mutatja, hogy 2000-tôl az OTP mellett részt vesz a másik két legnagyobb hazai vállalat, a Mol és (2003 decemberéig) a Matáv irányításában is, miközben az OTP vezetô testületeiben egykori és leendô közéleti szereplôk egész sora bukkan fel.

Belpol

Készülődés az európai parlamenti választásokra: Integrált számítások

Körvonalazódik a négy országgyűlési párt kampánystratégiája az európai parlamenti választásokra. Az SZDSZ a tetszhalál állapotából felocsúdva dinamikus, kezdeményező imázst mutat, a szokásos belharcoktól terhes MSZP a megfontolt profizmus álarcát felöltve kommunikációs hatalomátvételre készül, miközben rá sem mer nézni a közvélemény-kutatók helyzetjelentéseire. Az MDF újabb erőtlen kísérletet tesz a jobbközép alternatíva kialakítására, mellesleg a főmumus SZDSZ-t felnyomja az Országos Választási Bizottságnál. A Fidesz pedig már a 2006-os nagy comebackre készül, és hogy nagyobb legyen a móka, beperli az Európai Unió Kommunikációs Közalapítványt.

Belpol

Egy játékvezető tragédiája és annak következményei: Áldozathozatal

Egy békéscsabai kézilabdabíró három évvel ezelőtti közúti tragédiája máig vitát kavar az érintettek körében. Részben azért, mert az áldozat családja és jogi képviselője kétségbe vonja a rendőrség által lezárt vizsgálat eredményét. Másrészt azért, mert az eset rávilágított arra, hogy a bajnoki mérkőzésekre rendelt bírók munkajogi és foglalkoztatási helyzete rendezetlen. Biztosítás hiányában senkitől nem számíthattak semmilyen segítségre. A Magyar Kézilabda Szövetségtől - az elhunyt iránti tisztelet és a család fájdalmának megértése ellenére - méltányosságból sem.

Belpol

A Károli-egyetem és a melegek: A szeretet parancsa

Lehet-e egy homoszexuális keresztény? Bizonnyal. Hát református lelkész? No, ez már keményebb dió, mindenesetre egyik egyházi egyetemünk egy teológus-hallgatóját eltanácsolta. A nagy hírverést kapott eset valójában egy világos tendenciát mutató, három ügyből álló folyamat újabb állomása.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

n PALESZTIN ART Diplomáciai bonyodalom kerekedett abból, hogy Izrael svédországi nagykövete tettleg fejezte ki felháborodását egy műalkotás miatt a stockholmi Historiska Museetben, egy genocídiumkonferenciához kapcsolódó kiállítás megnyitóján. A Svédországban élő izraeli Dror Feiler műve a Snow White and the Madness of Truth (Hófehérke és az igazság őrülete) címet viseli: egy vérvörös folyadékkal teli medencében kis csónak úszik, vitorláján annak a palesztin lánynak, Hanadi Jaradatnak az arcképe, aki októberben egy haifai étteremben elkövetett öngyilkos merényletben húsz ember halálát okozta.

Külpol

cyber hírek

Petíciós honlap Hasonló külföldi oldalak mintájára Magyarországon is megkezdte működését egy petíciós honlap (peticio.hu), ahol bárki indíthat online aláírásgyűjtő ívet. A távlati cél nem titkoltan az, hogy a honlapon megjelenő panaszok, kérelmek nyomjanak a latban, az állampolgárok petícióikkal befolyásolhassák a döntéshozókat.n Vírusírók földalatti hálózata A Clearswift biztonságiszoftver-gyártó cég előrejelzése szerint 2004-re a fenyegetések számának további növekedése és egy "szuperféreg" megszületése várható.

Külpol

Kilroy-Silk és a BBC káderpolitikája: Az elszólás szabadsága

A délceg Robert Kilroy-Silk délelőtti beszélgetős műsorát nemrégiben felfüggesztette a BBC, mert a sztár az Express című bulvárlapban közölt szösszenetében lekicsinylő jelzőkkel illette az arab népet és kultúrát. Kilroy azóta lemondott zsíros állásáról, ám a műsort továbbra is az ő vállalkozása készíti - immár új főszereplővel.

Zene

Zene

Színház: Tágul a tér (Mosonyi Aliz: Hamupipőke)

Soha még ekkora díszlet, soha még ennyi néző egyszerre: a Stúdió "K" egy koprodukció erejéig beköltözött a Nemzeti Színház tágas stúdiójába. Fölteszem, az ilyesmi valóban a Nemzeti eminens feladata: Pintér Béla Társulata után most Fodor Tamás csapatát stafírozta ki, pénz, paripa, fegyver...

Zene

Képzőművészet: Az időről és az érzelmekről (Keserü Ilona életmű-kiállítása)

Aszerény cím, Régi és új képek, homályban hagyja, hogy a tárlat a sokak által - okkal - a magyar festészet nagyasszonyaként értékelt és szeretett Keserü Ilona hetvenedik születésnapját ünnepli. A kiállítás a pálya nagyjából negyvenéves szakaszának keresztmetszetét adja, tehát a hatvanas évek közepétől az utolsó időkig; klasszikussá lett, sokszor reprodukált múzeumi daraboktól friss, egy-két éve készült vásznakig.

Zene

Film: Ki köp a sírotokra? (Szabó László: Az ember, aki nappal aludt)

Nem nagyon lehet máshol kezdeni ezt az elég szomorú, ugyanakkor kétségtelenül nevetséges történetet, mint a rendező személyénél, mert az nem akárki: egy magyar idol. Siessünk leszögezni, generációs idol. Mondom, hogy vicces lesz: nagy generációs. Egy titkos Cseh Tamás, voltak páran ilyenek, neki mindenesetre nem jelent meg nagylemeze, talán egy magyar gyártású filmjéről emlékezhet rá, aki elég perverz az ilyesmihez: a Sortűz egy fekete bivalyért irodalmi adaptáció, Gion Nándor műve alapján készült valamikor a nyolcvanas évek elején-derekán, volt benne Jean-Louis Trintignant meg Jean Rochefort, úgymint tanító és deklasszált arisztokrata a magyar ugaron, illetve mint európai hírű színészfenoménok, s mint franszia kapcsolat, továbbá szép világos képek. Nincs tehát miért haragudnunk Szabó Lászlóra, hány, de hány rendezőt lehetne felsorolni, akinek hálásak lehetnénk, ha csak huszonöt-harminc esztendőnként jelentkezne valami újdonsággal. Persze az ember ettől még nem lesz idol.

Zene

Film: Pepin, a gall (Pofa be!)

Nem átallom: betegre röhögtük magunkat, majdnem végig, ezerszer látott francia burleszk a nagyszívű, ám elmegyenge balfácánról egy erre szakosodott majsztró elővezetésében, korunk két bálványszínészével, mi is kéne még? Tényleg semmi, de azon talán érdemes lenne elmorfondírozni, mi is lehetett volna ebből, ha rendesen megcsinálják. Nyilván szinte ugyanez, de azért mégis. Tán kicsit más.

Zene

Lemez: Párhuzamos ellentétek(Burnt by the Sun: The Perfect is the Enemy of the Good; Nora: Dreamers & Deadmen)

Két igencsak különböző zenei és elvi hozzáállással találkozhat az, aki megismerkedik a Nora és a Burnt by the Sun eddigi és legfrissebb produkcióival. Az ellentét érdekességét részben az adja, hogy a két zenekar egyes tagjainak útjai a múltban együtt futottak: Michael Olender, a Burnt by hangja, aki szerényen csak "vocal machine"-ként szokta magát jelölni a lemezein, szerzőként is közreműködött a Nora előző nagylemezén (Loser`s Intuition), amely minden bizonnyal a legjobb pillanatait köszönhette neki. Az említett album ugyanis finoman szólva nem egy remekmű - inkább egyfajta lenyomata az egyik, éppen akkor kurrensnek tűnő hardcore-stílusnak, agresszív, menetelős, egyszerű felépítésű és meglehetősen monoton számokkal, amelyekben nemritkán más zenekaroktól már ismerős elemekkel is összefuthatott a szerencsés hallgató.

Zene

Könyv: Egy kalandot őriz a formalin (Avantgárd: underground: alternatív. Popzene, művészet és szubkulturális nyilvánosság Magyarországon)

Akötet egy tavaly Pécsett lezajlott konferencia anyagát adja közre, s mint ilyen, elsőként próbált teoretikus szinten számot vetni ezzel a többé-kevésbé elsüllyedt, bizonyos szempontból azonban mégis eleven kulturális hagyománnyal. A hetvenes-nyolcvanas évek undergroundja annyiban ugyanis mindmáig eleven, hogy nem pusztán a művészet- vagy kultúrtörténeti kutatások tárgya, hanem a korszakkal foglalkozók élettörténetének a része is egyben. Ennek folytán különös feszültség jött létre az előadókat a tárgyukhoz fűző viszonyban: az előadások jó része egyszerre szólalt meg az elméleti interpretáció, illetve a szemérmes teoretikus köntösbe bújtatott konfesszió hangján.

Könyv
Lélek
Lokál
Tudomány

Tudomány

Revitalizált űrprogram: Mars a Holdra

Az amerikai marsjáró sikeres leszállása után Bush elnök minden eddiginél ambiciózusabb űrprogramot hirdetett: a Nemzetközi Ûrállomás befejezése 2010-ig, bolygóközi utazásra alkalmas űrhajó kifejlesztése 2015-ig, állandóan lakott holdbázis 2020-ig, azután pedig emberi Mars-expedíció. A Nemzetközi Ûrállomás befejezése csak az elavult űrsiklók újraindításával lehetséges - a tavaly Texas fölött szétesett Columbia legénysége emléktáblát kapott a Marson.