Cyber hírek

  • 2004. február 19.

Külpol

n Szervertúlterhelés A Gyalogló (gyaloglo.hu) chatoldal szervereinek jutott a kétes dicsőség, hogy az első olyan szervertúlterheléses (denial of service, dos-) támadás áldozatai legyenek Magyarországon, mely miatt nyomozás indul - adta hírül az Index. A rendőrség múlt hét szerdán tartott házkutatást a feltételezett elkövetőknél, akik egy konkurens csevegőszolgáltatás üzemeltetői.
A Gyaloglót üzemeltető cég munkatársai november végén vették észre, hogy túlterheléses támadások lassítják chatprogramjuk szervereit. A gyanút az terelte a Csevegő.net-re, hogy a támadások alatt megróbálták átcsábítani a felhasználókat. Az ügyben kilenc helyen tartottak házkutatást Budapesten és vidéken, és több számítógépet is lefoglaltak. Azóta már egy másik hasonló eljárás is folyamatban van, szintén szervertúlterheléses támadások miatt. A Csevegő.net-et üzemeltető cég tulajdonosa nevetségesnek tartja az ellenük felhozott vádakat, és úgy véli, a konkurencia így próbál meg elbánni velük. A Btk. 300. paragrafusa szerint "vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő" az, aki "számítástechnikai rendszerben tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatot jogosulatlanul megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz", illetve aki "adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza".

n Kiszivárgott a Windows forráskódja Fájlcserehálózatokon és IRC csevegőszobákban vált hozzáférhetővé a Windows 2000 és NT operációs rendszer forráskódjának több részlete a múlt héten. A Microsoft szigorúan őrzi szoftvereinek a forráskódját, a 13,5 millió programsor töredékeiből szakértők arra következtettek, hogy a kód a Mainsoft fejlesztőcég berkeiből szivároghatott ki. A San Joséban működő Mainsoft 1994 óta fejleszt a Microsoftnak, a kiszivárgott forráskódban amerikai sajtóértesülések szerint egy becsúszott hibajelzés révén felbukkan egy Mainsoft-munkatárs e-mail címe. Az FBI már nyomoz a kód kiszivárgása ügyében, a hatóság arra figyelmeztetett, hogy a neten hozzáférhető kódot letölteni is tilos. Elemzők szerint ennek ellenére máris megjelentek az első számítógépvírusok és -férgek, amelyek a kiszivárgott forráskódban lévő információkat próbálják hasznosítani. Adatvédelmi szakértők szerint a szándékos kiszivárogtatás mellett az is elképzelhető, hogy a Mainsoftot hackertámadás érte, vagy egy leselejtezett számítógépben került ki a kód az alvállalkozótól.

n A MyDoom utódai Az elmúlt hetekben pusztító Mydoom.A és Mydoom.B által megfertőzött és ezáltal sebezhetővé vált számítógépeket új féregvírusok támadják. A Deadhat első dolga, hogy letörli a Mydoomot, de ezt nem felebaráti szeretetből teszi, hanem hogy a helyére lépjen és átvegye a teljes irányítást a fertőzött gép felett - írta a ZDNet. Egy másik variáns, a Doomjuice nem törli le a Mydoomot, hanem párhuzamosan működik vele, emellett azonnal szervertúlterheléses támadást indít a www.microsoft.com ellen. A Doomjuice.B célja szintén a Microsoft weboldala elleni támadás, különlegessége a szerver-lekérdezések módja. A Doomjuice.B ugyanis az Internet Explorer adatformátumát imitálja. A Microsoft webszerverei így már nem képesek a fertőzött számítógépeket célzottan blokkolni, mert nem tudják megkülönböztetni egymástól a féregvírus és egy ártalmatlan böngésző kapcsolódási próbálkozásait.

MORZE


n Jövőnet Elkezdődött az Evergrow nevű európai integrált projekt, amely az internet továbbfejlesztését tűzte ki célul. A projektben összesen 28, európai, izraeli és egyiptomi egyetem és kutatóintézet kutatói, valamint több óriásvállalat is közreműködik, magyar részről a Collegium Budapest vesz benne részt. A projektet az Európai Unió finanszírozza négy éven keresztül.

n AIDS-vakcina Európában első alkalommal próbálnak ki embereken AIDS-oltóanyagot. Az oltóanyag klinikai tesztjét abonni és hamburgi egyetemi klinikán, illetve brüsszeli és antwerpeni kórházakban végzik. Összesen mintegy 50 önként jelentkező szervezetébe fecskendezik a vakcinát, amely megbetegedést biztosan nem okoz.

n SMS-körözés Otto Schily német szövetségi belügyminiszter hozzájárult az országos SMS-körözési rendszer beindításához. A tárca közleménye szerint a rendőrség a szolgáltatás segítségével körözési felhívásokat továbbíthat például a taxisofőrök, a busz- és villamosvezetők, illetve a városi közterület-felügyelők telefonjaira.

n Előz a Linux A BusinessWeek beszámolója szerint a nyílt forráskódú operációs rendszer már 3,2 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, tehát elterjedtségben megelőzte az Apple MacOS-t. Az előrejelzések szerint 3 év múlva már a számítógépek 6 százaléka fut Linux alatt.

n Fájlcseretelefon A jogi támadások kereszttüzébe került Kazaa fájlcserélő hálózat alapítói a fájlcserélő technológiák továbbfejlesztésével létrehozták a világ első P2P telefonkliensét. A Skype online telefonhálózata központi szerverek nélkül működik, a hangminősége modemes elérésen keresztül is elfogadható, ráadásul a szoftver ingyenes.

n Emberklónozás Dél-koreai kutatók harminc emberi embriót hoztak létre klónozással, és kinyerték belőlük az őssejteket. Az őssejteket a kutatók reményei szerint transzplantációs eljárásoknál, illetve bénulásos betegségek, diabétesz, gerincvelő-sérülések, az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében lehet majd felhasználni.

Figyelmébe ajánljuk