Cyber hírek

  • 2001. május 31.

Külpol

Vita az új hírközlési törvényrőlA kormány a mérsékelten infrastruktúra alapú versenyt támogatja a szolgáltatás alapúval szemben az egységes hírközlési törvény módosításánál - közölte Borókai Gábor kormányszóvivő a kabinet múlt hétfői ülését követő sajtótájékoztatón. Borókai elmondta, hogy a kormány - a Gazdasági Versenyhivatallal egyetértve - támogatja azt a módosító javaslatot, amelynek értelmében a mobil és a vezetékes rendszer összekapcsolásakor az árat ott határoznák meg, ahol a hívást kezdeményezik.
A kormány támogatja azt a javaslatot is, hogy az internetszolgáltatások árcsökkenése érdekében a távközlési szolgáltatónak a díj egy részét át kell adnia az internetszolgáltatónak. Az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottsága is támogatja az internetszolgáltatás telefondíjának megosztását az internetszolgáltató és a telefontársaság között, s emellett javasolja azt is, hogy a fixvonalas hálózatból a mobilhálózatba irányuló hívások percdíja hatósági áras legyen. A Pannon GSM, a Vodafone és a Westel ugyanakkor ellenzi a vezetékes hálózatból mobilhálózatba irányuló hívások hatósági árassá tételét. A három mobilcég szerint a módosító javaslat versenykorlátozó, megváltoztatná a közcélú távbeszélő és a közcélú mobilhívás fogalmát, és EU-jogharmonizációs problémákat vet fel. (További részletek: 14-15. oldal.)

Bezárt a deface-archívum A honlapok feltörését regisztráló nonprofit Attrition.org készítői úgy döntöttek, a támadások elburjánzása miatt nem követik tovább az önjelölt hackerek munkásságát. A több mint öt évre visszanyúló deface-archívum készítői szerint olyan mértékben megnövekedett a honlaptörések száma, hogy négy-öt óráig tartana, mire egynapi termést feldolgoznának, ezért inkább leállítják a projektet. Az 1995-ben indult oldal a múlt hónapban egyes napokon több mint száz támadást regisztrált. Statisztikáikból kiderül, hogy bár a nyílt forrású Apache-szervert többen használják, a Microsoft Internet Information Servert jóval többször törték meg. Az Attrition.org a jelenlegi formájában a neten marad, de frissíteni már nem fogják.

Készül a magyar OpenOffice A Microsoft irodai programcsomagja monopóliumának letörésére tavaly a Sun OpenOffice.org címen fejlesztői közösséget hozott létre a weben. A StarOffice programcsomag további fejlesztéseihez - a belső fejlesztések folytatása mellett - közzétette annak forráskódját, így bárki számára megnyílt a lehetőség az immáron OpenOffice nevű programok fejlesztésére, ezen belül pedig új nyelvi változatok létrehozására, lokalizálására. A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME, lme.linux.hu) és a Sun Microsystems Magyarország Kft. (www.sun.hu) bejelentették, hogy együttműködnek az OpenOffice irodai programcsomag lokalizálásában, terjesztésében és a felhasználói ismeretek oktatásában. Az LME 2001-ben jelentős összeget nyert el a Széchenyi-terv keretében, többek között az OpenOffice programcsomag magyar nyelvű verziójának elkészítésére, mely pályázat alapján a szükséges fordítási munkálatokat ez év augusztusában fogja befejezni.

Interneten a Terror News Internetre került a Terror News, a kilencvenes évek elejének egyik leghíresebb magyar lemezújságja - adta hírül az Index. A fénykorában 3,5 inches lemezen terjedő Terror News először Commodore Plus-4-en jelent meg 1989 táján. Alapítója a Tarzan néven ismert balmazújvárosi Szabó István volt, aki később a Taylor nevet használta. Huszonhat Plus-4-es szám megjelenése után a szabadon terjeszthető, ingyenes lap PC-re migrált, 1992 márciusában jelent meg az első PC-s szám. A terrornews.demoscene.hu címen jelenleg az 1996 márciusáig megjelent számok olvashatók, de hamarosan felrakják a maradékot is.

Nincs arc a Marson Huszonöt évvel azután, hogy a Viking-1 először lencsevégre kapta a híres marsi arcot, a NASA Mars Global Surveyor (MGS) a területről készített felvételeiről egyértelműen kiderül, hogy az antropomorf jellegzetességeket csak a fények játéka okozta az 1976. júliusi felvételeken. Az MGS idén április 8-án fotózta le a marsi alakzatot. Michael Malin, az MGS-t irányító kutatócsoport vezetője szerint az új felvételeken a terület nem más, mint egy domb. "Nem kívánok vitatkozni a marsarc-hívőkkel, egyszerűen azért nem lehet őket meggyőzni, mert nem akarják, hogy valaki meggyőzze őket" - nyilatkozta a tudós.

Cyberzsaru-ösztöndíjak Az amerikai kormány 8,6 millió dollárt fordít 200, számítógép-biztonsági területen tanuló egyetemista ösztöndíjára, amennyiben vállalják, hogy diploma után a kormány alkalmazásába állnak. Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap hat egyetemet választott ki a jövő szeptemberben induló programban való részvételre: ezek a Carnegie Mellon University mellett az Iowa State University, a Purdue University, a University of Idaho, a University of Tulsa és a Naval Postgraduate School. A diákok kétévi tandíját fizeti a kormány, cserébe nyáron szövetségi intézményeknél gyakornokként, végzésük után pedig kormányhivataloknál dolgoznak majd, legalább annyi ideig, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták. Az amerikai hatóságok komoly szakemberhiánnyal küzdenek a számítógép-biztonság területén. (Lásd még: 20-21. oldal.)

Online választási kódex A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete az Országos Választási Irodával egyeztetett, a választásokkal kapcsolatos internetes működési és etikai kódexet dolgozott ki - adta hírül az Index. A kódex az internetes tartalomszolgáltatásra vonatkoztatva meghatározza a különböző tartalomszolgáltatási területekre vonatkozó szabályokat, értelmezi a kampánycsend fogalmát az interneten, továbbá ajánlásokat fogalmaz meg a közvélemény-kutatók, illetve a pártok által üzemeltetett honlapokkal kapcsolatban.

Kínában terjeszkedik az AOL Az America Online 100 millió dolláros befektetéssel közös vállalatot hoz létre Kína vezető számítógépgyártójával, a Legend Holdings Limiteddel. A vállalatban a Legend 52 százalékban, míg az AOL 48 százalékban lesz tulajdonos. Az országban több mint 22 millióan interneteznek, több mint 100 millióan használnak mobiltelefont, a piacvezető Legend portálja pedig napi 25 millió oldalletöltést regisztrál.

Pizzafutár az űrbe A Pizza Hut bejelentette, hogy a világ első, űrben is fogyasztható pizzája a napokban fellőtt orosz teherűrhajóval sértetlenül megérkezett a Nemzetközi Ûrállomásra, ahol az állandó személyzet a saját sütőjén megsütötte, és egészséggel elfogyasztotta. A Pizza Hut az űr kereskedelmi célú felhasználásának egyik úttörője, hiszen tavaly júliusban, az orosz Zvezda űrmodult szállító Proton rakétán helyet vásárolt a cég logójának.

GPS-mobilok Benefon Esc! néven új, műholdas helymeghatározó rendszerrel (GPS) felszerelt mobiltelefonokat mutatott be a finn Benefon (www.benefon.com). Az intergrált GPS-mobilok képesek lesznek megmutatni például a WAP-on kiválasztott üzletek elhelyezkedését is.

Domaint minden újszülöttnek A kaliforniai szilíciumvölgyben született gyerekek ezentúl az anyakönyvi kivonat mellé ingyenes domaint kapnak a namezero.com-tól, így azonnal saját e-mail címmel és honlappal rendelkeznek. A szolgáltatást gyermekfelszerelés-gyártók online hirdetéseiből finanszírozzák.

Figyelmébe ajánljuk