Kulturális hírek

  • 2001. május 31.

Külpol

MICHELANGELO PISTOLETTONem sokkal Sandro Chia után az utóbbi évtizedek olasz képzőművészetének újabb jelentős alakja mutatkozik be Budapesten, a Ludwig Múzeumban: A tükör ajtaja című kiállítás Michelangelo Pistoletto több mint harmincöt éves pályáját reprezentálja. Pistoletto a 60-as évek szegényes eszközhasználatot hirdető Arte Povera mozgalmával tűnt fel, ez idő tájt alakította ki a fotó acéltükörre való applikálásának sajátos technikáját.
(Megtekinthető július 1-jéig; ugyanitt, de csak június 10-ig látható Bori Bálint 12 zenélő dobozból álló kamarakiállítása, a Kabócák.)

IROKÉZ GYÛJTEMÉNY Két, harmincas éveiben járó üzletember, Pados Gábor és Pajor Zsolt Irokéz Gyűjtemény néven emlegetett kollekciójából nyílik kiállítás június 1-jén a Szombathelyi Képtárban: a 90-es évek hazai képzőművészetének egy szeletét reprezentáló anyag - benne hangsúlyosan az Újlak Csoporthoz kötődő alkotók, Ádám Zoltán, Farkas Gábor, Szarka Péter, Ravasz András és az idei Velencei Biennálén kiállító Komoróczky Tamás, valamint Braun András, Haffner László, Németh Hajnal, Uglár Csaba, Korodi János és Szigeti András munkái: festmények, fotók, digitális printek - június 16-ig tekinthető meg. Aki siet (és például felkapaszkodik a Műcsarnok elől délután négykor induló ingyenes buszra), az a megnyitó után még egy Anima-prezentálta, DJ Zulu-partiba is becsöppenhet.

MEIXNER-ISKOLA: ENGEDÉLYEZVE Kőbánya önkormányzatának jegyzője az okiratok áttanulmányozása és személyes tájékozódás után 2000. június 1-jei dátummal, tehát visszamenőleges hatállyal megadta a működési engedélyt a rákospalotai Meixner-iskolának. Az eljárásra azért volt szükség, mert a Fővárosi Közigazgatási Hivatal szabálytalanságokra hivatkozva idén tavasszal visszavonta a rákospalotai jegyző által tavaly kiadott működési engedélyt, és az új eljárás lefolytatásával az érintettnek semmiképp sem tekintető X. kerület illetékesét bízta meg (az előzményekről bővebben: Magyar Narancs, 2001. április 26.). A Grespik László vezette Közigazgatási Hivatal két hete elvesztette azt a pert, melyben az iskola és a kerület közoktatási megállapodását támadta meg. Az írás-olvasási nehézségekkel küszködő gyerekekkel is foglalkozó iskola jelenleg az Oktatási Minisztérium állásfoglalására vár azzal kapcsolatban, hogy a fogyatékos tanulók után járó, emelt állami normatívát illetően a jogszabályoknak megfelelően jártak-e el vagy sem, ugyanis a Közigazgatási Hivatal másfél millió forintot elvont az intézménytől, s ezt szeretnék visszakapni.

ZUZU-VET´ 2001 Új közös munkák nem születtek, de Méhes Lóránt és Vető János 80-as években együtt készített festményeiből és zászlóiból kamarakiállítás nyílt a Közép-európai Egyetemen (nem a CEU Centrális Galériájában, ahol Testformációk címmel látható kiállítás a kommunista tömegtornáról, hanem a rektorhelyettesi iroda előterében). "Nem könnyű megmagyarázni, mért volt mindez fontos, hogy van pár fiatal >>káemkásn AUKCI"K: KEROUAC, KERTÉSZ Rekordáron, 2,43 millió dollárért kelt el a Christie´s New York-i árverésén Jack Kerouac Úton című regényének eredeti kézirata, melyet a szerző 1951-ben mindössze húsz nap alatt ütött gépbe, egyes sorközzel egy kb. 36,5 méter hosszú papírhengerre: a bekezdéseket nélkülöző szöveg érdekessége, hogy az író útitársai eredeti nevükön szerepelnek benne, nem úgy, ahogy a később publikált, végleges verzióban. Az ár nemcsak a Kerouac-kéziratok között számít csúcsnak, hanem egyáltalán az árverésen gazdát cserélt irodalmi kéziratok között is: az eddigi rekordot Franz Kafka A per című regényének 1920-as példánya tartotta, azt 1988-ban adták el 1,98 millió dollárért; pár nappal a Kerouac előtt Párizsban, a Drouot-Montaigne árverésén 1,5 millió dollárért kelt el Louis-Ferdinand Céline Utazás az éjszaka mélyére című, 1932-ben megjelent könyvének kézirata. A nem irodalmi kéziratok között a Leicester-kódex címen jegyzett Leonardo-jegyzet tartja a csúcsot, melyet Bill Gates vásárolt meg 30,8 millió dollárért 1994-ben. Az Útont az 1969-ben elhunyt író harmadik feleségének fivére kínálta fel árverésre, és James Irsay, az Indianapolis Colts amerikaifutball-csapat tulajdonosa vásárolta meg, aki azt tervezi, hogy mielőtt egy helyi múzeumban, közvetlenül a csapat által elnyert legfényesebb trófea mellett közszemlére bocsátaná, végigutaztatná az országban - azon az útvonalon, melyet a szerző is bejárt annak idején.

Budapesten, a Soós-féle fotókereskedés árverésén 88 ezer forintért kelt el André Kertész egyik eredeti felvétele Károlyi Mihályról: a képet a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb kori fotógyűjteménye vette meg.

DÍJ A megbékélés és a mesterségesen szétszakított Európa újraegyesítésének előmozdításában szerzett érdemei elismeréseként vehette át Konrád György a németországi Aachenben az idei Károly-díjat.

Harmadik díjat nyert Kelemen Barnabás 22 éves hegedűművész Brüsszelben, az Erzsébet királyné zenei versenyen.

Karlheinz Stockhausen német kortárs zeneszerzőnek, Burt Bacharach amerikai dalszerzőnek és Robert Moog szintetizátorfejlesztőnek ítélték a mintegy egymillió svéd koronával dotált Polar-díjat.

FORG" FILMEK A nagycenki Széchenyi-kastélyban megkezdődött a Hídember forgatása: a Bereményi Géza rendezésében, Eperjes Károly főszereplésével készülő, 1,8 milliárd forintos film a millenniumi év legdrágább produkciója. Folynak a Bánk bán munkálatai is: a Káel Csaba rendezésében, Zsigmond Vilmos fényképezésével, Rost Andrea és Marton Éva szereplésével készülő operafilm szintén millenniumi támogatásból, 767 millió forintból készül. A kulturális tárca nemrég elutasította azt az 500 millió forintos kérvényt, melyhez a filmes szakma gyorssegélyként szeretett volna hozzájutni más produkciók gyártásának folytatásához.

STIPE FELFEDI A Time magazinnak nyilatkozva Michael Stipe, az R.E.M. énekese elárulta: három éve meleg kapcsolatban él. A nemi életét firtató kérdésekre korábban kitérő válaszokat adott, de most úgy érezte, eljött a nyílt beszéd ideje: "Azt éreztették, gyávaságból hallgatok róla, nem pedig azért, mert ezt nagyon személyes dolognak tartom." Az R.E.M. legújabb albuma nemrég jelent meg Reveal címmel (Magyar Narancs, 2001. május 17.).

GYÁSZ 72 éves korában, párizsi tartózkodása közben elhunyt a Korda művésznéven ismert Alberto Diaz Gutierrez kubai fotográfus, akit elsősorban a Che Guevarát loboncos hajjal, fekete barettben ábrázoló felvétele tett világhírűvé. A valóságos Guevara-ikonná lett fotó 1960 márciusában készült egy nagygyűlésen, Fidel Castro szónoklata közben.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?