Cyber hírek

  • 2001. szeptember 13.

Külpol

Kormányzati portál Az IBM Magyarország Kft. készítheti el az internetes kormányzati portált, miután megnyerte a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága által kiírt közbeszerzési tendert.
A kormányzati portál több mint ezer közigazgatási ügytípus közérthető leírását, hírek, fórumok hozzáférését, valamint elektronikus szolgáltatások igénybevételét teszi majd elérhetővé.

n Fekete lyuk a Tejút közepén Amerikai csillagászok szupernehéz fekete lyukat vélnek felfedezni a Föld körül keringő Chandra röntgentávcső egyik felvételén. Az erős röntgensugárzás észlelésének helye galaxisunk, a Tejút szívében helyezkedik el - az általános relativitáselmélet értelmében a legtöbb galaxis közepén óriási tömegű fekete lyuknak kell lennie, ám közvetlen bizonyíték nincs a létezésükre. A fekete lyukak észlelése oly módon lehetséges, hogy az eseményhorizontjuk (a fényt is elnyelő gravitáció határa) felé gyorsuló anyag nagy mennyiségű gammasugárzást bocsát ki. Gammasugárzásra érzékenyített űrtávcsövekkel korábban már számos feltételezett fekete lyukat fedeztek fel távoli galaxisok központjában. A Chandra űrtávcsövet üzemeltető kutatócsoport 2000 októberében olyan sugárforrásra lett figyelmes a Tejút központjában (ez a Nyilas csillagképben lévő csillagklaszterben helyezkedik el), amely pontosan a feltételezett fekete lyuk eseményhorizontjánál villant fel. Amennyiben számításaik helyesek, a "mindössze" egy csillagászati egység (tíz fényperc, vagyis 150 millió kilométer) átmérőjű területen a nap tömegének 2,6 milliószorosa koncentrálódott. Az objektum átmérőjét a sugárforrás intenzitásának ciklikus változásából, tömegét a galaxis központja körül mozgó csillagok sebességéből számolták ki.

n Internettörvény helyett önszabályozást A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) tagjai szerint a készülő internetes törvényjavaslat ellentétes az Európai Unió vonatkozó irányelveivel, az internetes közösség szokásaival. Az MTE tagjai úgy vélik, hazánkban is jól működik az internet önszabályozó rendszere, így nem látják szükségesnek a hálózat törvényi szabályozását. A készülő internettörvény helyett a meglévő törvényeket módosítanák, kiterjesztve hatályukat az internetre is. Az MTE megállapodást kötött a hazai szerzői jogvédő hivatalokkal, melynek alapján az MTE tagjai bevezetik az "értesítési és eltávolítási eljárást". A főleg az ingyenes tárhelyszolgáltatókat érintő megállapodás elősegíti a jogviták gyors rendezését és a szerzői jogvédett anyagok védelmét, miközben mentesíti a szolgáltatót az őt terhelő felelősség alól. Az Európai Unióban és az Egyesült Államokban már ismert és alkalmazott megoldás lényege, hogy az ingyenes tárhelyszolgáltatók a jogvédő hivatalok jelzésére 12 órán belül eltávolítják szerverükről a felhasználóik által elhelyezett jogvédett tartalmakat, és erről értesítést küldenek az érintettnek. Amennyiben a felhasználó jelentkezik, és megadja hiteles személyi adatait, arra hivatkozva, hogy rendelkezik az adott művek szerzői jogaival, úgy a tartalom visszakerül az oldalra. A szerzői jogvédő hivatalok - a szövegeket védő Artisjus, a képeket védő Hungart, a Filmjus és a Mahasz - ezután a felhasználó ellen indíthatnak eljárást, amely során eldől, melyik félnek volt igaza.

n Európai Mars-szonda Az Európai Ûrhivatal 2003-ban tervez új szondát indítani a vörös bolygóra, és elképzelhető, hogy ezt a magyar csillagászok által felfedezett "zuzmók" (lásd: Zuzmó és szonda, Magyar Narancs, 2001. április 26.) közelebbi vizsgálatára is felhasználják. A Mars Express program egyik vezetője a közelmúltban Magyarországra látogatott, hogy közelebbről megismerkedjen a magyar kutatók Amerikában elutasított elméletével: dr. Horváth András, a Planetárium igazgatója és kollégái azt állítják, hogy a Mars Global Surveyor űrszonda által 1999-2000-ben készített nagy felbontású Mars-fotókon látható, a bolygó déli pólusa közelében fekvő kráterek belsejében sorjázó, évszakonként változó méretű fekete foltok primitív zuzmók lehetnek. A NASA hivatalos véleménye szerint a foltok pusztán szublimációs folyamatokkal magyarázhatók.

n Termékenységteszt férfiaknak A hordozható spermaszámláló kifejlesztésének köszönhetően már nem csupán a nők privilégiuma az öntesztelő családtervezés. A "csináld magad" egészségügyi teszteket tervező és forgalmazó skót Med-Direct által kifejlesztett fertilMARQ készlet lehetővé teszi, hogy a gyermeknemző képességükre kíváncsi férfiak orvosi segítség nélkül megállapítsák a spermaszámukat. A húsz angol fontért kínált készletet egyelőre csak az internetről lehet megrendelni, de elképzelhető, hogy a későbbiekben a gyógyszertárakban is megjelenik. A termék teljesen új módszeren alapul: a korábbi, spermaspecifikus antigéneken alapuló immunológiai tesztek túl nagy hibaszázalékkal dolgoztak, és nem adtak megbízható eredményeket, míg az új teszt által alkalmazott kolorimetrikus módszer pontos sejtszámmeghatározást tesz lehetővé. A lézeres sejtszámláló a mozgó hímivarsejtek százalékos arányát és átlagos sebességét is kijelzi. A cég "papás-mamás" készletet is piacra dobott, amelyben a férfi termékenységi teszt mellett a női változat is helyet kapott. A családtervező pároknak szánt BabyStart női tesztje a hagyományosnak számító módszerrel, a vizeletben található hormonok alapján állapítja meg a nők termékeny periódusait.

n Mikrofizetési rendszer Elindult az X-pay, az első hazai internetes mikrofizetési rendszer. Használatával az internetes tartalomszolgáltatók bevételhez juthatnak digitális árukért, szöveges információ, kép, hang, videó letöltéséért, hirdetés feladásáért, regisztrációért egyaránt. Az X-pay fizetési rendszerrel úgy lehet digitális árukat vásárolni, hogy a számla összege a vevő telefonszámláját terheli meg. További részletek: www.voxinfo.hu.

n Internetkávézó Az amerikai tulajdonú PrivateLink Budapesten, a József körút és a Baross utca sarkán nyitotta meg első magyarországi internetkávézóját 86 férőhellyel, és a tervek szerint a közeljövőben további hatot létesít, ebből kettőt vidéken.

n Xbox után HomeStation A Microsoft az Xbox játékkonzol után teljes körű otthoni szórakoztató központként funkcionáló gépet dob piacra. A HomeStation kódnevű termék egyszerre lesz számítógép, konzol, teljes értékű DVD-lejátszó és digitális videorekorder. Képes lesz együttműködni kéziszámítógépekkel, digitális kamerákkal, mp3-lejátszókkal és telefonokkal is, ráadásul futni fognak rajta a PC-re és Xbox-ra készített játékok egyaránt. A készülék legkorábban egy év múlva kerülhet boltokba.

n HP-Compaq fúzió A Hewlett-Packard 25 milliárd dollár értékű részvénycserével megvásárolja a Compaq Computert - jelentették be hétfőn. A PC-ket, nyomtatókat és szervereket forgalmazó két óriás egyesített bevételei alig maradnak el a piacvezető IBM mögött. Az új vállalat 64 százaléka a HP, 36 százaléka felett a Compaq részvényesei rendelkeznek.

Figyelmébe ajánljuk