Kulturális hírek

  • 2001. szeptember 13.

Külpol

KÖNYVTÁRNYITáS Befejeződött a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nettó 3 milliárd Ft-ba került felújítása (2,4 milliárdot az állami költségvetés, 600 milliót Budapest adott), s immár 13 ezer nm-re bővült területtel várja az olvasókat.n VELENCE: INDIAI F´DíJ Az indiai Mira Nair Monsoon Wedding című alkotása kapta az 58. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmjének járó Arany Oroszlánt.
A Nanni Moretti elnökölte, Jeanne Balibar, Amitav Ghosh, Taylor Hackford, Cecilia Roth, Jerzy Skolimowski és Vibeke Windelov alkotta zsűri nagydíját az osztrák Ulrich Seidl filmje, a Hundstage nyerte el, a rendezői különdíjat pedig az elsőfilmes iráni Babak Payami, Raye Makhfi (Titkos szavazás) című munkájáért. A legjobb forgatókönyvért a mexikói Alfonso Cuarón (Y tu mamá también), a legjobb alakításokért Luigi Lo Cascio és Sandra Ceccarelli, az olasz Giuseppe Piccioni Luce dei miei occhi című filmjének két főszereplője kapott díjat, a legjobb fiatal színész Mastroianni-díját az említett mexikói film egyik szereplője, Gael García Bernal érdemelte ki.

A Shiguehiko Hasumi vezette másik zsűri a Cinema del Presente kategória Arany Oroszlánját a francia Laurent Cantet L´Emploi du temps című filmjének ítélte, különdíjat kapott a kínai Zhu Wen (Haixian) és a francia Damien Odoul (Le souffle). A Cédric Kahn vezette harmadik zsűri a Jövő Oroszlánja díjjal jutalmazta a szlovén Jan Cvitkovic Kruh in mleko című filmjét. A legjobb rövidfilm a német Jan Krüger 22 percese, a Freunde/The Whiz Kids lett. A képünkön látható 81 éves francia Eric Rohmer életművéért vehetett át Arany Oroszlánt. A fesztivál vetítéseire több mint 33 ezren váltottak jegyet, ez 57 százalékos növekedés a tavalyi 21 ezerhez képest.

Az amerikai produkciók (Mississippi Masala; The Perez Family) után az Újdelhiben játszódó Monsoon Weddinggel "hazatért" velencei fődíjas rendezőnő, a Harvardon is tanult Mira Nair nemrég fejezte be legújabb műve, a Hysterical Blindness forgatását Uma Thurmannel. Első nagyjátékfilmje, az Oscarra jelölt Salaam Bombay szeptember 13-án látható a budapesti Örökmozgóban szeptember 19-ig tartó, második indiai filmfesztiválon.

n GYáSZ 67 éves korában elhunyt Simó Sándor: rövid- és dokumentumfilmek után 1969-ben forgatta első nagyjátékfilmjét, a Locarnóban fődíjjal jutalmazott Szemüvegeseket, amelynek révén a korszak rangos alkotói közé került. Az 1977-es Apám néhány boldog éve a Berlinalén a nemzetközi filmkritikusok Fipresci-díját nyerte el, Kőszegi Edittel és Surányi Andrással közös munkája, a Midőn a vér... pedig az 1995-ös Magyar Filmszemle dokumentumfilmes zsűrijének elismerését. Legutóbbi játékfilmje, a Franciska vasárnapjai is több hazai és nemzetközi díjban részesült. Simó Sándor dolgozott a Balázs Béla Stúdió vezetőségében, tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, s haláláig irányította a Hunnia Filmstúdiót, ahol különös gondot fordított arra, hogy segítse a fiatal rendezők pályakezdését.

n MTV VIDEoDíJAK Spike Jonze rendező és Fatboy Slim (civilben: Norman Cook) aratott a 20. születésnapját nemrég ünneplő Music Television 18. videodíj-gálaestjén, New Yorkban: Weapon of Choice című klipjük megkapta a legjobb rendezés, vágás, operatőri munka, art direction, koreográfia és így a legáttörőbb videó díját. A legkülönlegesebb effektusokat Robbie Williams Rock DJ című klipjében Carter White produkálta. Az év klipje a Baz Luhrman által rendezett Moulin Rouge című filmhez gyártott Lady Marmalade lett Christina Aguilera előadásában, míg a legjobb férfi, illetve női klip kategóriáját Moby (South Side), illetve Eve (Let Me Blow Ya Mind) nyerte. A legjobb zenekari klipen a közönségdíjas ´N Sync látható (a Pop egyúttal a legjobb dance- és popvideó is), a legjobb rapklipen Nelly (Ride Wit Me), a legjobb R&B-klipen a Destiny´s Child (Survivor), a legjobb hip-hop klipen az Outkast (Ms. Jackson), a legjobb rockklipen pedig a Limp Bizkit (Rollin´). A legnagyobb felfedezett Alicia Keys (Fallin´), életművéért a U2-t díjazták. Egy tánc erejéig Michael Jackson is megjelent a gálaesten, akárcsak Britney Spears, akinek egyetlen díj sem jutott.

n SZERVIZ; KLÍMA; OUT OF TIME E címekkel nyílt egyszerre három önálló, de egymással kölcsönhatásban lévő, csoportos kiállítás a Műcsarnokban, ahol a húszas-harmincas éveiben járó magyar művésznemzedék munkáit hozta össze - és hívta elő a témafelvetéssel - a három kurátor, Angel Judit, Petrányi Zsolt és Christoph Tannert, a berlini Künstlerhaus Bethanien igazgatója. A Szerviz a művészet mint szolgáltatás, a Klíma az itt és most életérzése, az Out Of Time pedig az időtlenség tematikájához szól hozzá, október 7-ig.

n BÉCSI MÚZEUMI START A nyitás júniusi, első fázisát követően újabb intézmények nyílnak meg a Bécs központjában létesített múzeumi negyedben, a Museums Quartierben: szeptember 15-én a Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien, a MUMOK (az év végén távozó igazgatóval, Hegyi Loránddal készült interjúnk az augusztus 2-i Narancsban); szeptember 22-én a Klimt, Schiele, Kokoschka számos képét is bemutató Leopold Museum; szeptember 22-én Ausztria egyetlen gyermekmúzeuma, a ZOOM Kindermuseum, október 3-án a Tanzquartier Wien, október 10-én pedig az Architekturzentrum Wien.

n RÁNKI A LENGYEL GYERMEKEKÉRT Ránki Dezső és Klukon Edit szeptember 16-án a Pesti Vigadóban jótékonysági hangversenyt ad a lengyelországi árvízkárosultak javára.

n MICHAEL JACKSON 30 ÉVE You Rock My World című új számával és október végén várható, Invincible című albumával veszi ismét célba a popvilág trónját Michael Jackson, aki a New York-i Madison Square Gardenben adott koncertekkel ünnepelte pályafutása kezdetének 30. évfordulóját.

n VIVENDI OLYMPIA A Vivendi Universal francia médiaóriás megvásárolta Párizs legendás zenés színházát, az Olympiát. A vételárat nem hozták nyilvánosságra. Az üzlet hírére egyes zeneipari elemzők aggodalmuknak adtak hangot, hogy ettől kezdve főként a Universal csoporthoz tartozó kiadók sztárjai fognak majd föllépni a kétezer férőhelyes, 1893 óta működő teátrumban.

n SZABAD AZ IRÁNI RENDEZ´N´ "vadék ellenében szabadlábra helyezték Teheránban Tahmineh Rezayi Milani filmrendezőnőt, akit - mint múlt heti hírünkben beszámoltunk róla - azzal vádoltak, hogy filmje, a The Hidden Half (A rejtett fél) az iszlám forradalommal szemben álló csoportokat támogatja.

n ÖRVÉNY ORAT"RIUM Szemző Tibor Forgács Péter Privát történelem című filmsorozatának egyik darabjához írt zenéje, az Örvény oratórium német változatának ősbemutatóját tartja a Gordiusi comó Társulat először Budapesten, majd szeptember 15-én a müncheni Goethe Intézetben.

Figyelmébe ajánljuk