Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 37. szám, (2001.09.13. (2001-09-13)

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Délelőtt bementünk az osztályba, ahol kiadták a könyveket és az iskolaszereket. Már ezen a napon bekötöttük a könyveket is. Amikor elrendeztük a holminkat, lementünk focizni. Sajnos a focimat nem tudtam kibokszolni, mert nem volt rá idő.

Publicisztika

Publicisztika

Dobrovits Mihály: Nem vagyunk elragadtatva! (A közel-keleti konfliktus, Durban és a Duna mente)

"Nem vagyunk elragadtatva!" - e felkiáltással adta tudtára Viktória királynő soros miniszterelnökének végső elégedetlenségét, amikor még ennyiből érteni illett, s levonni a megfelelő konzekvenciákat. Pesten azonban, pláne manapság, minden másképpen van. Politikai osztályunkat minősíteni nem tisztem, tehát nem is fogok róla beszélni. Nem ez a helyzet a közel-keleti konfliktus legújabb fordulatával. Ha ugyanis a világ szegényebbik és nagyobbik része a durbani konferencián nem talál nagyobb problémát, mint a cionizmus elítélését, valamint az afrikai rabszolgakereskedelemért járó jóvátétel kérdését, akkor ott súlyos bajokra utalnak a tünetek. Az első nyilvánvalóan a tehetetlenség. Tehetetlen az ENSZ, amely szervezetében még a mai napig nem tudott megszabadulni a második világháború utáni világrend taburendszerétől. Az egymást sakkban tartó nagyhatalmak döntési vagy még inkább döntésképtelenségi monopóliuma mellett a magukat elhagyatottnak érző országok panaszfóruma lett. Azoké az országoké, amelyek kivívták ugyan, hogy őket is jelképezze egy zászló a földtekén, nincs azonban reális lehetőségük arra, hogy élhessenek is e szabadság áldásaival. E posztkoloniális államszimulákrumok népességének jelentős része ma is azon a színvonalon él, amit a gyarmati hatalmaktól örökül kapott, s ez nem haladja meg a XX. század első felének viszonyait. A mosószappan, a petróleumlámpa, az elemes rádió és egy-egy autómatuzsálem még mindig tekintélyt parancsoló civilizációs vívmány az egykori gyarmati végeken, ami többletet hozott a felszabadulás lendülete, azt elvitték az egymással torzsalkodó helyi elitek, valamint a romló gazdasági környezet hatása. Ez utóbbiért pedig nem annyira az egykori gyarmattartók viselik az elsődleges felelősséget, mint inkább azok az olajtermelők, amelyek éppen a harmadik világ gazdasági érdekeit védendő vetették be az olajfegyvert a gazdag nyugati államokkal szemben. Ez utóbbiak túlélték a válságot, sőt az addigi pazarló, extenzív fejlesztésektől megszabadult gazdaságuk a nyolcvanas években felvirágzott. Ugyanakkor ott spóroltak, ahol tudtak, s ez elsősorban a legszegényebbek rovására ment. A legszegényebbek viszont nem tudták már kire hárítani a világgazdaság átrendeződésének hatásait. Kiszorultak a nagy játszmákból. Nem terheli kisebb felelősség a kialakult helyzetért az egykori második világ, azaz a szovjet tömb országait. Hajlandóságuk, hogy ideológiai feltételekért cserébe tovább folytatják az extenzív fejlesztés és segélyezés politikáját, kétszeresen is tragikusnak bizonyult. Egyfelől jelenlétük hosszú ideig elleplezte azt a tényt, hogy a nyugati fejlesztési hajlandóság megváltozása gazdasági és nem politikai okokon alapult. Nem kevés, magát ma polgárinak vélő egzisztencia alapozódott meg e diszkrét posztkoloniális fegyverkereskedéssel.

Publicisztika

Kinek a csákánya?

Az informatikai bűnözést penalizáló paragrafusok kerülnek a büntető törvénykönyvbe a kormány múlt heti döntése szerint. A "szakértők" által csak "hackertörvényként" emlegetett módosításnak már a neve is egy félreértésen alapul: a hacker ugyanis eredetileg azokat a kódfaragókat jelenti, akik tudásukat nem profitszerzésre vagy károkozásra használják, hanem önkéntes alapon tökéletesítik a programokat és a rendszereket. Eközben esetleg kimerítik a "jogosulatlan hozzáférés" ezentúl bűncselekménynek számító, börtönbüntetéssel fenyegető tényálladékát, ám ezt csak azért teszik, hogy felhívják a figyelmet a biztonsági problémára, amit aztán az üzemeltető vagy a gyártó szépen kijavít. Ez a tevékenység ma már saját névvel vállalható szakma, számos programozó él az információvédelemből. Az informatikai bűnözőket "crackernek" nevezi a szleng, ők felelősek a Legfőbb Ügyészség által tavaly egymilliárd forintra becsült kárért, és ha az Országgyűlés elfogadja a Btk.-módosítást, a jövőben feltehetően még könnyebb dolguk lesz, mert az amerikai "hackertörvény" példája bizonyítja: a "töréseket" korábban publikáló hackerek nem fogják közzétenni, a gyártók pedig nem fogják befoltozni a biztonsági réseket. A rendőrség pedig a másolt CD-ket vásárló hobbi-számítógépesek mellett ezentúl tehetséges bitbuherátorok és az informatikai elitbe tartozó szakemberek skalpjaival javíthatja tovább felderítési mutatóit.

Publicisztika

Húzd meg, eressz be!

Egy éven át hajtogatta a Magyar Koalíció Pártja (MKP), hogy kilép a szlovák kormánykoalícióból, ha számára elfogadhatatlan közigazgatási törvényt hagy jóvá a parlament, pontosabban ha a megyék száma nem felel meg elképzeléseinek. Most már ilyesmiről szó sincs, az új feltételek arról szólnak, hogy az MKP még véletlenül sem akarja elhagyni a koalíciót.

Belpol

Belpol

A Medgyessy-csapat: Vörös ördögök

"Alig pár nappal a választások előtt éppen a Parlament folyosóján haladtam az ülésterem felé (...). A köszöntőm hangsúlyain gondolkodtam, amikor elém toppant egy eléggé zilált figura, fényképezőgéppel a kezében. A folyosón hátrálva elkezdett fotózni. Először ügyet sem vetettem rá, de miután nem akarta abbahagyni, kértem, hogy ne zavarjon. Hebegve közölte, hogy a kampánystáb kérésére csinálja a fotókat, mert új óriásplakátot készítenek rólam. Aligha kérdéses, hogy más, komoly pártban ilyen nem fordulhat elő" - bírálta a szocialista párt ´98-as kampányát Horn Gyula Azok a kilencvenes évek című könyvében.

Belpol

Vádak a belügyminiszter ellen: A gyanú árnyékában

Gyilkosságra való felbujtással vádolta meg Pintér Sándor belügyminisztert a múlt kedden Tasnádi Péter, aki ellen a Pest Megyei Bíróságon többek között bűnszervezet létrehozása és irányítása miatt folyik eljárás. A két éve előzetes letartóztatásban lévő Tasnádi egy dossziét is átadott a bíróságnak; szerinte az abban foglalt, közjegyző által hitelesített nyilatkozatok igazolják elmondását. A vádlott a tárgyalási nap kezdete előtt úgy nyilatkozott, hogy az orosz titkosszolgálat egy volt embere olyan bérgyilkosokkal került kapcsolatba, akiket az ő megölésével bíztak meg. Tasnádi annyit mondott még, hogy az egykori KGB-ügynök mellett egy külföldi börtönben fogva tartott bérgyilkos is terhelő vallomást tett Pintér Sándorra.

Belpol

A Mahir-hirdetőoszlopok engedélye: Kölcsönös tisztelet

Afővárosi önkormányzat által kiadott közterület-használati engedély - amely szabályozza a reklámhengerek elhelyezését - idén december 31-én jár le. Az illetékes szakbizottság augusztus 9-i ülésén az ügy előkerült, de döntés nem született az esetleges hosszabbításról, mint ahogyan az elutasításról sem. Tényszerűen egyelőre ennyit tudni. A Népszabadság közlésére mindenesetre rendkívül gyorsan - és érzékenyen - reagáltak az érintettek. Nem véletlenül: amikor MSZP-SZDSZ többségű testület dönt egy Fidesz közelinek tartott cégről, akkor - okkal, ok nélkül - mindenki politikai megfontolásokat sejt a háttérben.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Kormányzati portál Az IBM Magyarország Kft. készítheti el az internetes kormányzati portált, miután megnyerte a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága által kiírt közbeszerzési tendert.

Külpol

Kulturális hírek

KÖNYVTÁRNYITáS Befejeződött a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nettó 3 milliárd Ft-ba került felújítása (2,4 milliárdot az állami költségvetés, 600 milliót Budapest adott), s immár 13 ezer nm-re bővült területtel várja az olvasókat.n VELENCE: INDIAI F´DíJ Az indiai Mira Nair Monsoon Wedding című alkotása kapta az 58. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmjének járó Arany Oroszlánt.

Külpol

Külföldiek afgán bíróság előtt: Nemkívánatos segítség

hogy bármilyen módon beavatkozzon vagy akár belelásson bármibe, ami az ország területén zajlik. Egy keresztény segélyszervezet augusztusban elfogott munkatársait hittérítés vádjával állították bíróság elé, és ha bűnösnek minősülnek, akár halálra is ítélhetik őket.

Zene

Zene

Lemez: Schroeder ex machina (Vidovszky László: Etudes for MIDI Piano)

Kellemetlen híreket kaptunk Salzburgból. Mert noha a három magyar szellemfejedelem föllépése az ÉS-ben megjelent tudósítások szerint szépen sikerült Thomas Bernhard hőn gyűlölt városában, Vidovszky László Schroeder halála című szólózongorára és a zongorát preparáló három asszisztensre írt művét kifújolták a nemzetközi haute volée sznobjainak jobbjai.

Zene

Film: "Kamaszútra" (Obadia-Chervier: Rózsatövis)

Már-már azt hinni, hogy az Államok csak túlfejlett tinédzsereket termel. Felettébb mozgalmas és emlékezetes tavalyi nyarak egész során át láthattuk, hogy arrafelé nincs tizenéves kilencven alatti mellbőséggel. Hogy a blúzokat nem gombolhatta ki, akadt rendező, aki a kelleténél mélyebb dekoltázst vágatott rájuk, mikor egy komisz viharkabátost engedett a lányokra méretes teknőcbelezővel. (Nem az a fontos, az ember hány éves, csak a szíve legyen fiatal...) Aki nem pont erre gondol, mikor azt kérdi, mi van a ruha alatt, és beéri kevésbé materiális magyarázattal, az jobban teszi, ha például francia nyelvterületen kutakodik. A Rózsatövis című filmben a nyelven kívül egyéb szervek is előkerülnek, de csak sorjában. Obadia és Chervier rendezők a jelek szerint nem gondolják, hogy a szex a két legnemesebb összetételével kezdődne. Abban azonban ők sem bíznak, hogy felnőttektől fognak bármit is megtudni, ezért oknyomozásukkal minden dolgok gyökeréig, a kamaszkorig hátrálnak. A főcím az első aktus előtti nyolcvanötödik percben jelenik meg, majd indul a visszaszámlálás. A stopper a szereplők fejében egyre hangosabb. A fiúk sürgetnék az időt, de hát a civilizáció fiatal szülöttei ők, van még egy olyan tévképzetük, hogy a nőt nem lehet csak úgy megragadni. Jöjjön hát az udvarlás, a végcéltól szigorúan nem elszakadva, sőt azt sűrűn emlegetve (ne tűnjön az ember élhetetlennek a csaj előtt). Köreikben a szeretkezés még magányos tevékenység, kiterjesztett maszturbáció.

Zene

Koncert: Mit mondjak (Tátrai-Orszáczky, de főleg a Syrius zenekar)

Azon kaptam magam, hogy bő órával a kezdés előtt kicammogtam a Margit-szigetre, noha megvolt már a jegyem. Az első randevúira készülődik ily kamaszos lázzal egy lázas kamasz, aztán persze majd rájön, de az egy másik történet. Hiszen az a két-három esztendő, amikor én a Syriusért rajongam, simán felért egy beteljesült szerelemmel. Törzshelyén, a Bercsényi klub földre hányt matracain, mindenféle balos-hippis eszme mentén ez a társaság jelentette, amit a világ dolgairól meg magamról tartottam. Lehet mosolyogni, tiszta sor, de ez van. Szóval ott lődörögtem már egy jó órával korábban, de sajnos senkivel sem futottam össze azokról a matracokról, pedig lett volna rá ötletem. Mindössze az tűnt fel, hogy a Syrius nem szállt apáról fiúra, ide most csupa megkorosodott rajongó érkezett, és sokuk elég rossz bőrben. Ami, lehet, egy ilyen szomorkás sorsú zenekar esetében éppen így van rendben.

Zene

Lemez: Odatehető (Mr. Con and the Bioneers Brave New World Orchestra: String Reality)

Akit érint, tudhatja az idei Pepsi Sziget óta, ahol Menyhárt Jenő is fellépett, hogy a Szélhámos úr az ő újvilági művészneve, a Bioneer szót maga kreálta a bio és a pionír keresztezésével, a Brave New World pedig Huxley Szép új világára utal. Hét éve él New Yorkban, elérkezett az idő, hogy amerikai társaival elkészítse első ottani lemezét. Ez művészi szempontból majdnem akkora kockázat, mint új országban új életet kezdeni - nem sejtheted, mi jön ki belőle, de főleg, hogy te hogyan jössz ki belőle. Az élet most nem tartozik ide (beszélt róla a Narancsban: 2000. október 19. - a szerk.), viszont a zene kellemes meglepetés. Elfogult vagyok, mert szerettem, amit az URH-ban és az Európa Kiadóban csinált, ezért is tartottam tőle, hogy érdektelen rockkal áll elő, amit kínos lenne régi önmagával egy mondatban emlegetni. De szerencsére nem ez a helyzet. Annak ellenére, hogy odakint nyilván elvész a tömegben, és nem robbanhat, itthon pedig az idők változása és az angol nyelv miatt nem jelenthet annyit, mint Menyhárt Jenő korábbi dolgai, a String Reality odatehető amazok mellé.

Zene

Lemez: A kör bezárul? (Abdullah Ibrahim with the NDR Big Band: Ekapa Lodumo)

Adolph Johannes Brand fekete bőrű kis lurkóként jön a világra 1934-ben Fokvárosban. Ifjúkorában Dollar Brand néven játszik populáris zenéket, majd a hatvanas években mint politikailag aktív dzsessz-zongorista húz el Európába. A jó sorsa rögtön összehozza Duke Ellingtonnal, aki beajánlja egy lemezcéghez, s ezzel elindul nemzetközi karrierje. Az évtized második fele már az Egyesült Államokban éri, összejön a nagy fekete forradalmárokkal, játszik John Coltrane-nel, részt vesz a polgárjogi harcokban, és mint akkoriban sokan, iszlám hitre tér, fölvéve az Abdullah Ibrahim nevet. Ekkorra alakul ki máig jellemző zenei világa, amelyben a modern dzsesszt ötvözi az afrikai hagyományokkal. Tradicionális témákat dolgoz föl sajátos és gazdag ritmusvilágra ültetve, mindenféle formációkban táncos és dúdolható zenét játszik, tele életörömmel.

Könyv

Könyv

Millenniumi kiállítás a Ganz parkban: Álmok megvalósítói

Bármilyen közelről súrolja is, a szerelőcsarnokok klasszikus ipari szépségét meg sem legyintheti a napi politika szele. Járt itt Orbán Viktor miniszterelnök, a játszóteret Pokorni Zoltán búcsúzó oktatási miniszter, magát a parkot Várhegyi Attila, a kulturális minisztérium politikai államtitkára avatta fel, a másik oldalról Keller László, az MSZP frakcióvezető-helyettese kutakodott az 50 ezer négyzetméteres területen zajló, több mint nyolcmilliárd forintos beruházással megbízott Kisrókus 2000 Kft. által elköltött pénzek körül - e közvetetten ÁPV Rt.-tulajdonú cég kommunikációs feladatait a Happy End Kft. látja el -, s úgy hírlik, kíváncsiságát kiterjeszti a kiállítás- és rendezvényközpont megvalósítására is.

Tudomány

Tudomány

IFA 2001: Hardvert minden háztartásba!

Szórakoztatóelektronikán régebben a rádió-, illetve tévészerű készülékeket kellett érteni, a kör a későbbiekben erősítőkkel, fejhallgatókkal, távirányítókkal, műholdvevőkkel bővült, de az még két évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna, hogy egy számítógép-alkatrész, az Intel 2 GHz-es Pentium 4 processzora legyen a kategória királya. A csipgyártó idén először jelent meg az IFA-n, hogy a Pentium 4-et pozicionálja a szórakoztatóelektronikai piacon; a játéktermi gépeket megszégyenítő multimédiás funkciókkal felturbózott processzort ugyanis elsősorban az otthoni, szabadidős számítógépekbe szánják. Nem az Intel az egyetlen hardvergyártó, amely hídfőállásokat épít ezen a piacon, a hagyományosan szórakoztatóelektronikai profilú gyártók termékei pedig rohamléptekben digitalizálódnak: a konvergencia folyamata lassan oda vezet, hogy értelmetlenné válik a "hardver" és a "lemezjátszó" közti különbségtétel, az IFA pedig egyre jobban emlékeztet a hagyományosan számítástechnikai profilú hannoveri CeBIT-re, amelyről már többször beszámoltunk ezeken a hasábokon.

Sport

Sport

Geocaching: Mókusok a dobozzal

Akit kirándulás közben fárasztanak a tájékozódás hagyományos módszerei - mohás fa, más turisták nyaggatása -, és unja, hogy az avarban csak rozsdás babakocsira, Ifa-belsőre lel, az vásároljon egy kisméretű, műholdas helyzetmeghatározó berendezést, egy úgynevezett kézi GPS-t, és menjen műanyag dobozba rejtett kincseket keresni a málnásba. A geocachingnek keresztelt (műfordítók kerestetnek!) posztmodern hobbiban a természetjárás, a high-tech és a gyermeki kincskereső vágy ad találkát egymásnak - június vége óta Magyarországon is. Tájfutók, rókavadászok előnyben. Internet muszáj.

Sport

Országos pálinkaverseny és szimpózium: Nemzeti italbolt

hogy a jövőben pálinka néven pálinkát vásárolhat a kedves vevő. A módszer elég egyszerű: gyümölcs kell hozzá vagy erdei bogyók meg egy kis szakértelem, és máris kész a pálinka, amitől nem kell vakulásos és mérgezéses tünetekkel kopogtatni az éjszakai ügyelet ajtaján.