Cyber hírek

  • 2002. január 10.

Külpol

Kövér ludak Angliában a repülőgépmotorok biztonsági szabványainak szigorítását tervezik a vadludak számának és átlagos súlyának növekedése miatt. Bár a repülőgépmotorokat állítólag fagyasztott pulykákkal tesztelik, a jelenlegi szabványok mindössze 3,6 kilogrammos élősúlyig szavatolják a sugárhajtómű épségét.
További részletek: birdstrike.org

n Génmanipulált donormalacok Január elején egymástól függetlenül két tudóscsoport jelentette be, hogy olyan génmanipulált malacokat klónoztak, melyek szerveit a korábbinál nagyobb eséllyel fogadja be az emberi szervezet - adta hírül az Index. A Missouri Egyetem kutatócsoportja négy, míg a Dollyt is klónozó angol PPL Therapeutics öt klónozott malacot állított elő. Mivel a disznók szervei hasonló méretűek, mint az emberi szervek, egyes kutatók úgy vélik, hogy az emberi szervezetbe ültetve elláthatnák funkciójukat. Ehhez azonban genetikai változtatásokat kell eszközölni a donorjelölteken, mivel a korábbi kísérletek során az emberi szervezet kilökte a disznószerveket.

n Hazugságvizsgálat szemhőmérőzéssel A puha orr helyett a meleg szem ígérkezik a hazugság fokmérőjének a repülőtereken: a minnesotai Mayo Klinika endokrinológusai szerint ha valaki zavarba jön, a szemkörnyéke kimutathatóan melegszik az odaáramló vér miatt. A kutatók úgy vélik, a jelenség kitűnően alkalmas volna hazugságvizsgálatra a repülőtéri terrorelhárító faggatózás során. Az arc- és ujjlenyomat-felismerő rendszerek csak akkor érnek valamit, ha a potenciális merénylő már szerepel a bűnügyi adatbázisokban - priusz nélküli személyek esetében akkor sem jeleznek semmi gyanúsat, ha a delikvens cipőjéből kilóg a gyújtózsinór. A szemhőmérőzés viszont azonnali eredményt ad mindenféle adatbázis és fizikai kontaktus nélkül. A hiperérzékeny hőkamera egy kísérlet során a vérnyomást, a légzést és a bőr elektromos ellenállás-változásait vizsgáló poligráfos hazugságvizsgálat hatékonyságával működött, szkeptikusok szerint ugyanakkor - ahogyan a poligráfra is rá lehet készülni a fiziológiai reakciók irányítási képességének elsajátításával - valószínűleg ez a műszer is átverhető.

n Gyorsan romlik a másolásvédett CD A CD licencét birtokló holland Philips konszern szerint nem felelnek meg a Compact Disc fogalmának azok a másolásvédett lemezek, melyeket nem lehet DVD-lejátszón, autóhifin és számítógépes CD-meghajtóban lejátszani. A másolásvédett CD-t a zeneipar az internetes fájlcserélő rendszerek népszerűségének gyors növekedése miatt vezette be, főleg a multinacionális kiadók alkalmazzák az izraeli Midbar által kifejlesztett Cactus Data Shield technológiát. A technológia a CD-lejátszó hibajavító képességét használja ki, és ezzel jelentősen csökkenti a lemezek élettartamát is: a használat során minden CD-n keletkeznek apró karcolások, melyeket a hibajavítás még ki tudna küszöbölni, de a másolásvédett lemezeken ezt a funkciót már az elején teljesen kiaknázzák. A Philips mostantól egyértelmű figyelmeztetést követel meg a másolásvédett lemezek borítóján, miszerint "ez a termék nem CD, nem nyújt CD-minőséget, és nem rendelkezik egy CD élettartamával".

n Vége az ingyen internetnek? A kancelláriaminiszter január elsejétől érvényes rendelete értelmében nappal 30 százalékos, a kedvezményes időszakban pedig 10 százalékos rész illeti meg az internetszolgáltatókat a távbeszélő-hálózaton történő internetezés telefondíjából. A forgalmuk 90 százalékát a kedvezményes időszakban bonyolító ingyenes internetszolgáltatók - a Freestart (www.freestart.hu) és a Kiwwi (www.kiwwi.hu) - csalódottak: ez az összeg még a költségeiket sem fedezi. Stumpf István rendelete értelmében a távbeszélő-hálózaton keresztüli internetszolgáltatásért nappali időszakban legfeljebb nettó 4,88 forintot, a kedvezményes időszakban pedig nettó 2,60 forintot kérhetnek a telefonszolgáltatók. A nappali időszak hétfőtől péntekig reggel 7 és 18 óra között, míg a kedvezményes időszak hétfőtől péntekig 18 óra és reggel 7 óra között, valamint péntek 18 órától hétfő reggel 7 óráig tart. A havi mintegy 50 millió híváspercet (a vezetékes telefonokról indított híváspercek 5 százalékát) bonyolító Freestart a döntést megelőzően az EU-átlagért, vagyis a kedvezményes időszakban érvényes tarifa 40-50 százalékáért lobbizott. A rendelet által számukra biztosított alacsony jutalék miatt az ingyenes internetszolgáltatók jövője bizonytalan: a Freestart máris vevőt keres.

n Dolly beteg A világ első klónozott emlőse, Dolly bárány ízületi gyulladásban szenved, jelentette be Ian Wilmut, a klónozást végző kutatócsoport vezetője. Mint mondta, nem tudják, hogy az ízületi gyulladás a klónozási folyamat eredménye, vagy más oka van - a klónkísérleteket ellenzők mindenesetre igazolva látják balsejtelmeiket. Az öt és fél éves birka bal hátsó lábának csípő- és térdízülete gyulladt be, jelenleg gyulladásgátló gyógyszerekkel kezelik. Dolly máskülönben egészséges állat, és már hat egészséges báránynak adott életet. 1999 májusában Dolly génállományának vizsgálata során már felmerült, hogy a birka a klónozás miatt gyorsabban öregszik, mivel kromoszómáinak teloméráit az állat korához képest túlságosan rövideknek találták a kutatók.

n Panda vs. pankrátorok A World Wildlife Fund (www.panda.org) kizárólagos jogot kapott arra, hogy nevének rövidítését az interneten használhassa. Az állatvédők egy londoni bíróság előtt nyertek pert a World Wrestling Federation (www.wwf.com) birkózószervezettel szemben.

n Bakancs taposóakna ellen Az aknakereső csapatok számára készített különleges bakancsot egy hongkongi vállalat. A Blast and Fragment Resistant Combat Boot (www.bfrboots.com) golyóálló mellényként védi viselőjét, és képes a végtagvesztés megakadályozására.

n Földrengésjelző szekrény Egy görög szeizmológus olyan szekrényt fejlesztett ki, mely földrengés esetén emberi életeket menthet. A százezer drachmába kerülő acélszerkezet olyan műszerrel van ellátva, amely érzékeli a küszöbön álló földrengés okozta, ember számára nem érzékelhető vibrációkat. Amikor sípolni kezd, a tulajdonosnak tíz másodperce van arra, hogy bemeneküljön a szekrénybe.

n Számítógépünnep Leonyid Kucsma ukrán elnök rendeletben nyilvánította nemzeti ünneppé, az első számítógép napjává december 31-ét. Ötven évvel ezelőtt a Szergej Lebegyev professzor vezette kutatócsoport ezen a napon készült el az első szovjet számítógéppel.

n Hazatért a hacker Az amerikai hatóságok hazaengedték Dimitrij Szkljarov orosz programozót, akit még tavaly júliusban, a Las Vegas-i DefCon hackerkonferencián tartóztattak le, mert a moszkvai székhelyű ElcomSoftnál kidolgozta az Adobe elektronikus könyvének másolásvédelmét feltörő programot.

Figyelmébe ajánljuk