Kulturális hírek

  • 2002. január 10.

Külpol

Röviddel 80. születésnapja előtt elhunyt Gustav Rau: a német orvos nemrég az UNICEF német ágára hagyta egyedülállóan gazdag műgyűjteményét, benne többek között Renoir, Monet, Cézanne és Munch alkotásait.n VURSTLI 2 Ezzel a címmel állította ki felvételeit lapunk munkatársa, Sióréti Gábor a Vista rendezvényteremben (Budapest VI.
kerület, Paulay E. u. 9.). Megtekinthető január 24-ig.

n RABINDRANATH TAGORE December 31-én lejárt Rabindranath Tagore dalainak szerzői jogi védelme Indiában. Az 1913-ban Nobel-díjat kapott költő 1941-ben hunyt el, s egy 1951-ben hozott, majd 1991-ben tíz évre meghosszabbított törvény értelmében mostanáig az általa alapított Visva Bharati egyetem őrizte mintegy 2300 dalának jogait. Az "ízléstelen" feldolgozásoktól tartó intézmény eddig általában hosszas procedúra után adta ki az engedélyt. Ennek ellenére az RPG Group nevű helyi kiadó szerint 2000-ben az ő dalaiból készült felvételek adták bengáli nyelvű kazettáik forgalmának egynegyedét.

Ismail Merchant filmet készít Rabindranath Tagoréről: a főszerepre Soumitra Chatterjee bengáli színészt kérte föl, aki még soha nem alakított a valóságban is élt figurát, noha számos filmben, így az Oscar-díjas Satyajit Ray több művében szerepelt. Ismail Merchant a Merchant Ivory Productions cég tagja, produkcióik közé tartozik a Szoba kilátással, a Howards End vagy a friss Nobel-díjas V. S. Naipaul regényéből készített The Mystic Masseur.

n A MILLENNIUMI KIÁLLÍTÁS A "hivatalos millenniumi intenció rekonstruálásának", az elmúlt másfél év közpénzből finanszírozott, kiemelt, millenniumi eseményei és alkotásai bemutatásának szándékával állították össze a Centrális Galériában február 28-ig nyitva tartó tárlatot.

n WILSON ÉS WAITS Várhatóan ősszel mutatják be a koppenhágai Bellevue színházban Robert Wilson és Tom Waits újabb közös művét: az amerikai színházi rendező és zenész társa a 2000-ben a szintén koppenhágai Betty Nansen színházban bemutatott Woyzeck-verzió után ezúttal Arne Jacobsen (1902-1971) dán építészről írt darabot. A hírt közzé tevő Politiken című lap szerint a főszerepet egy színésznő alakítaná. Arne Jacobsen a huszadik századi modern építészet egyik legnevesebb dán képviselője, munkáiban tradicionalizmus és funkcionalizmus ötvöződött, nagy hangsúlyt helyezett a belsőépítészeti részletekre, s bútorokat is tervezett.

n ZENE 2001 A Folk Roots című brit lap szakértői szavaztak az elmúlt év legjobb világzenei lemezeiről. Ennek eredményeként adja át január 29-én a BBC Radio 3 a 2001 World Music Albuma díját az alábbi lista élén ábécérendben található négy előadó valamelyikének (ezért szerepelnek sorszámok csak az ötödiktől lefelé):

Baaba Maal: Missing You (Szenegál)

Manu Chao: Proxima Estacion

Esperanza (Spanyolország/ Franciaország)

Orlando "Cachaito" Lopez:

Cachaito (Kuba)

Susheela Raman: Salt Rain

(India/Nagy-Britannia)

5. Gillian Welch: Time (The Reve-

lator) (Nagy-Britannia)

6. Djelimady Tounkara: Sigui

(Mali)

7-8. Cara Dillon: Cara Dillon

Martin Simpson: The Bramble Briar

9-10. Kékélé: Rumba Congo

Nitin Sawhney: Prophesy

(Nagy-Britannia)

Szavaztak a New Musical Express munkatársai is a tavalyi albumokról, íme:

1. The Strokes: Is This It

2. Spiritualized: Let It Come

Down

3. The White Stripes: White

Blood Cells

4. Jay-Z: The Blueprint

5. Starsailor: Love Is Here

6. Slipknot: Iowa

7. Mercury Rev: All Is Dream 8. Rufus Wainwright: Poses

9. Andrew WK: I Get Wet 10. Aphex Twin: Drukqs

A 17. helyre futott be a Pulp (We Love Life), 20. lett Nick Cave (No More Shall We Part), 25. a Radiohead (Amnesiac), 31. a New Order (Get Ready), 32. Björk (Vespertine), 34. az R.E.M. (Reveal).

n MEDIAWAVE: HATÁRID´ Január 20-ig lehet nevezni az április 26.-május 4. közötti idei Mediawave-re: 1999 után celluloidra vagy videóra forgatott, lehetőleg 90 percnél nem hosszabb műveket várnak a szokásos kategóriákban (játékfilm, dokumentum, kisebbségi), továbbá (betiltott, elzárt) "porlepte dobozokat" és "a fotográfia és film hőskora" lenyomatait (e témában kiállítást és konferenciát is terveznek). Külön ifjúsági kategória is lesz, 26 éven aluli alkotók számára. Cím: 9021 Győr, Kazinczy u. 3.; www.mediawavefestival.com; hartyand [at] arrabonet [dot] gyor [dot] hu.

n GYÁSZ 71 éves korában, december 31-én meghalt Ember Mária író, műfordító. Legismertebb műve, az 1974-ben megjelent Hajtűkanyar elsőként tette a közbeszéd tárgyává Magyarországon a holokausztot. Novellákat, útikönyveket is írt. Utolsó kötete, a 2000-ben fogunk még élni? alig néhány nappal a halála előtt került a boltokba.

Még karácsony előtt, 74 éves korában elhunyt Gilbert Bécaud, a francia sanzon egyik legnagyobb csillaga.

n DÍJ Patrick Neate Twelve Bar Blues című, egy fiatal dzsesszmuzsikusról szóló regénye nyerte az ötezer fonttal járó Whitbread-díjat, a kortárs brit irodalom egyik legjelentősebb elismerését. A legjobb első regény díja Sid Smithnek jutott a kínai kulturális forradalom idején játszódó Something Like A House-ért, a legjobb verseskötetnek pedig Selima Hill műve, a Bunny bizonyult.

De Gaulle és Adenauer kettős szobráért első osztályú Szövetségi Érdemkereszt kitüntetést adományozott Varga Imre szobrászművésznek Johannes Rau német elnök.

n EUR"PA F´VÁROSAI Jövőre a belgiumi Brügge (Bruges) és a spanyolországi Salamanca tölti be Európa kulturális fővárosának szerepét. A belga városban február 20-án kezdődik a mintegy 140 különböző eseményből álló rendezvénysorozat, közülük is kiemelkedik a Jan van Eyck munkásságát bemutató kiállítás.

Figyelmébe ajánljuk