Cyber hírek

  • 2002. január 31.

Külpol

Az év autója Idén először választják meg az internetes Év Autóját Magyarországon. Az Index és az Origo autós mellékletei, a TotalCar.hu és a vezess.hu szavazásán hétfő óta lehet voksolni a szaksajtóban bevett 12 kategóriának megfelelően.
A hagyományos Év Autója díjat autós újságírók szavazatai alapján ítélik oda - a 2002-es győztes a Peugeot 307-es lett.

n Lépfenevakcina Amerikai tudósok azonosították a lépfene-baktérium harmadik toxikus molekulájának formáját és funkcióját, így megkezdődhet az ellenszer készítése. Az anthrax mérge három proteinből adódik össze, az első megvédi a másik kettőt a szervezet immunrendszerétől, a második elpusztítja a védekező fehérvérsejteket, míg a harmadik arra készteti a sejteket, hogy folyadékot halmozzanak fel. Az első két proteint még tavaly azonosították, a harmadik felfedezése után azonban a jelenleg elérhető egyetlen vakcinánál jóval hatékonyabb ellenszer készíthető.

n LÉgzsák motorosoknak Az olasz Dainese védőruhagyár olyan motorosdzsekit dobott piacra, amely ütközés esetén légzsákként felfújódva óvja a vezető testi épségét. A légzsákká alakuló motoroskabát nem forradalmian új találmány, de a korábbi modellek tépőszalaggal rögzítették a motorost járművére, és ha a szalag nem fejreállás miatt szakadt el, a kabát rosszkor is felfújódhatott. A Dainese új terméke, a D-Air egy, a motorra rögzítendő miniszámítógépet (Sensing Triggering and Memory - STM) tartalmaz, amely rádión kommunikál a mellényben elhelyezett egységgel, és drámai lassulás esetén a körülmények figyelembevételével dönt a motoros hátát, hasát, csípőjét és nyakát védő légzsák felfújásáról. Az STM algoritmusai kiszűrik a hamis riadókat, éles helyzetben viszont a szén-dioxid-patronok 30 ezredmásodperc alatt 90 literesre fújják fel a 3300 gramm súlyú kabátot. A fedélzeti számítógép memóriája fekete dobozként az ütközés előtti két másodperc sebességi és gyorsulási adatait is megőrzi. A motorost LCD-kijelző informálja a 2000 dolláros áron hozzáférhető rendszer működőképességéről.

n Felvételi helyett kódtörés A kanadai Lethbridge egyetemen tanulhat tovább az a fiatal, aki felvételi helyett feltöri a tanárok által kiadott kódolt üzenetet - adta hírül az Index. Az egyetem számítástechnikai tanszékének oktatói úgy döntöttek, nem tökölnek felvételi dolgozatok és tesztek javítgatásával - ehelyett egy titkosított dokumentumot helyeztek el az interneten. Aki feltöri a titkosítást, egy matematikai problémát kap, melynek megoldásával és beküldésével kiváltható a felvételi vizsga. A 16-19 éves korosztály nagy erőkkel vetette magát a kódfejtésbe: eddig a világ különböző helyeiről tizenhatezren látogattak el a www.whatmagnet.com/gofigure/main.html internetcímre. n Metanolos akkumulátor A müncheni Smart Fuel Cell GmbH noteszgépekhez használható, metanol alapú akkumulátort fejlesztett ki, amely a ma használatos elemeknél jóval tovább képes üzemelni egy töltéssel. A Smart Fuel Cell január végén küldi gyártósorra alig három hónapja készített tesztpéldányát. A piac többi szereplője, így a Mechanical Technologies, a Motorola, a Manhattan Scientifics, a Ball Aerospace, a Fraunhofer Institute és a Samsung is dolgozik hasonló megoldáson, ám egyelőre konkrét termékkel nem jelentek meg. Az üzemanyagcellák elektromechanikai eljáráson alapuló elemek, amelyek az elektromosságot hidrogénből, metanolból, propánból, butánból vagy természetes földgázból állítják elő. Korábban üzemanyagcellák csak hagyományos elemekkel párosítva voltak képesek működni, a Smart Fuel Cell terméke elsőként szakít ezzel. A bajor cég noteszgépekhez, videokamerákhoz, nagyobb energiafogyasztású eszközökhöz szánja akkumulátorát.

n Emberi jogi honlap Kínában Kínában elindult az eddigi legnagyobb, emberi jogokkal foglalkozó honlap, amely szubjektív szemszögből közelít a témához, például a muszlim szeparatisták elsöprésére szólít fel. Az angol nyelvű honlap (hwww.humanrights-china.org) célkitűzése, hogy "átfogó és objektív" képet mutasson be az emberi jogok helyzetéről a világban, de az Amnesty International vagy a Global Democracy Network oldalára sem mutatnak linkek. A honlap a Kínai Emberi Jogi Kutatóintézet 1998-as oldalának angol változata, egyebek közt a jogi szabályozások történelmét, elméleteket, szervezeteket mutat be. Az oldalon helyett kaptak az 1999-ben betiltott Falun Gong szektával kapcsolatos cikkek csakúgy, mint a kínai kormány meglátásai a tibeti emberi jogi helyzettel kapcsolatban.

n Reformtöpörtyű A Kinki Egyetem (Osaka, Japán) kutatói spenót génjét juttatták be sertésekbe azzal a céllal, hogy egészségesebb disznóhúst állítsanak elő - adta hírül az Origo. A néhány éve tartó kísérletsorozat most nyilvánosságra hozott eredményei szerint már a második "spenótmalac"-nemzedék született meg. Akira Iritani, a kutatások vezetője azt állítja, hogy a növényi gént hordozó sertések az emberi táplálkozás szempontjából sokkal egészségesebb zsírt termelnek. A bevitt gén ugyanis telített zsírsavak helyett a táplálkozás szempontjából sokkal egészségesebb, növényi olajokra is jellemző, telítetlen zsírsavakat termeltet a genetikailag módosított sertésekkel. A kísérleti állatokban az összes zsíranyag mintegy 20 százaléka lett ilyen.

n Kocsmatájoló A Bristoli Egyetem kutatói a környékbeli kocsmák betájolására kalibráltak egy műholdas helymeghatározó rendszerrel felszerelt órát. A készülék a négy legközelebbi kocsma pozícióját és távolságukat adja meg egymástól és a felhasználótól. A csapat másik fejlesztése a Bristol városában idegenvezetőként használható kabát.

n Hálóvető A 2002-es labdarúgó-világbajnokság rendbontóit a rendőrség új fejlesztésű hálóvető fegyverével kívánja befogni. A tesztelés alatt álló fegyver öt négyzetméteres hálóval borítja be a megvadult szurkolókat, megkönnyítve elfogásukat. A japán rendőrség szóvivője szerint a háló a vandálok ellen hatékonyabb lehet, mint a küzdősportok. Az amerikában tesztelt WebShot hálóvető másfél méterre kilőtt kapszulákból robbantja ki a további tíz méter hatótávolságú, 30 m/s sebessége miatt elkerülhetetlen hálót.

n Szervátültetés Kanadai tudósoknak első ízben sikerült teljes lefagyasztott petefészket beültetniük patkányokba. A montreali McGill Egyetem kutatócsapata nyolc patkányon hajtott végre sikeres beültetést a szervek lefagyasztása és kiolvasztása után. Kritikusok szerint a patkányoknál működő eljárás nem biztos, hogy ugyanilyen eredményeket hoz az emberek nagyságrendekkel összetettebb szervei esetében.

n Bárányszámlálás A bárányszámolgatós önaltatási módszert önáltatásnak tartó brit kutatók szerint nem sokat segít az álmatlanságban szenvedőkön a képzeletbeli juhnyáj leltározása, sokkal jobban teszik, ha nyugodt tengerpartot vagy lágyan zúgó vízesést képzelnek maguk elé.

Figyelmébe ajánljuk