Kulturális hírek

  • 2002. január 31.

Külpol

Tiszteletbeli Oscar-díjat vehet át március 24-én Los Angelesben Robert Redford és Sidney Poitier. Az első Oscar-díjas fekete színész címével büszkélkedő Poitier színészi életművéért kapja az elismerést, Redford pedig emellett rendezői, produceri tevékenységéért és a filmes utánpótlást segítő Sundance Fesztivál és Intézet létrehozásáért is.n FILMKRITIKUSI DÍJAK Kiosztották a 2001-es teljesítményeket elismerő filmkritikusi díjakat.
B. Nagy László-díjban részesült a Werckmeister harmóniák rendezője, Tarr Béla, és főszereplője, Lars Rudolph. Zeneszerzője, Víg Mihály is első lett a maga kategóriájában. Két-két díjat érdemelt ki a Torzók (legjobb rendezés: Sopsits Árpád, legjobb epizodista: Mácsai Pál), a Paszport (különdíj Gothár Péter rendezőnek és a legjobb női alakítást nyújtó Börcsök Enikőnek) és az I Love Budapest (a forgatókönyvért a rendező Incze Ágnes, a képekért Pohárnok Gergely). A legjobb női epizódalakítást Béres Ilonától látták (Török Ferenc: Moszkva tér). A legjobb első film díját Hajdú Szabolcs vehette át a Macerás ügyekért, a legjobb fiatal dokumentumfilmes díjat Pölcz Róbert és Pölcz Boglárka a Szafariért, a legjobb kisjátékfilmét Mundruczó Kornél az Aftáért. A dokumentumfilmes díjat megosztották Varga Ágota Porrajmos és Mohi Sándor Ahogy az Isten elrendeli című munkája között. Szécsényi Ferenc operatőr életművéért kapott elismerést, a nemrég elhunyt Simó Sándor pedig posztumusz produceri díjat kapott több évtizedes teljesítményéért és a fiatal rendezők támogatásáért.

n MEGHALT PEGGY LEE A 81 éves korában elhunyt amerikai énekesnő több mint hatvan, a dzsessz és a pop határmezsgyéjén mozgó albumot jelentetett meg, méltatói a legnagyobbak, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Bessie Smith társaságában emlegetik. Olyan örökzöldek fűződnek a nevéhez, mint a Fever, az Is That All There Is? vagy a Big Spender. Svéd és norvég bevándorlók családjában, Norma Deloris Egstrom néven született Észak-Dakotában. Négyéves volt, amikor édesanyja meghalt, apja ivott, mostohaanyja verte; ezt örökítette meg One Beating a Day című dalában. Énekesként a fargói rádióban szerepelt először, művésznevét a műsorigazgató ötletére vette fel. Érettségi után Hollywoodba utazott szerencsét próbálni, hiába. 1941-ben sikerült énekesként elhelyezkednie egy chicagói szállodában, itt figyelt föl rá Benny Goodman, aki meghívta zenekarába. Első lemezük, az Elmer´s Tune nagy sláger lett, azóta sem hiányozhat a periódust dokumentáló albumokról a How Deep Is the Ocean?, a How Long Has This Been Going On? vagy a Why Don´t You Do Right? mellől. Később olyan dzsesszmuzsikusokkal dolgozott együtt, mint George Shearing és Benny Carter, szöveget írt Duke Ellingtonnak, duettet énekelt Bing Crosbyval. Maga is szerzett dalokat, énekelt filmzenéket (Johnny Guitar), szerepelt a vásznon (Pete Kelly´s Blues), sőt szinkronizált (egyik emlékezetes alakításaként az ő hangján szólalt meg Peg kutya a Lady and the Tramp című Disney-rajzfilmben, sőt az állat járásához is az ő csípőmozgása adott mintát). Önéletrajzi musicaljét Peg címmel 1983-ban mutatták be a Broadwayn, de ez nem lett olyan sikeres, mint a milliós lemezeladásokat és egy Grammy-díjat produkáló énekesi karrierje.

n STEVE HACKETT A Petőfi Csarnokban lépett fel Steve Hackett. A gitáros, aki hírnevét a Genesis klasszikus korszakában alapozta meg, ezúttal fivérével, a fuvolás John Hackett-tel és a billentyűs Roger Kinggel kamarazenélt.

n OFFKáR Létay Dániel edit nélkül című alkotása nyerte a budapesti Open Film Fesztivál nagydíját. A fikciós fődíjat Nemes Gyula Papagáj című filmje nyerte, az animációk között Prakter Mariann Tojása, a rövidfilmek között Légvári Dániel Slukkja bizonyult legjobbnak, ennek és a Papagájnak az operatőre, Dobóczi Balázs is elismerést kapott. A legjobb forgatókönyvet Vadócz Péter írta: Emberke kalandjai. Az úgynevezett virtuális fődíjat Tóth Barnabás kapta: Kiss Feri tutira megy.

n SERRANO BUDAPESTEN Az Idő és a Gonosz helye címmel rendezi meg február 9.-március 10. között Andres Serrano átfogó kiállítását a MEO Kortárs Művészeti Gyűjtemény: az amerikai fotóművész alkotásai az elmúlt évtizedben a művészeti világ fórumaira is átlépő politikai vitákat provokáltak az Egyesült Államokban. Serrano néhány éve Magyarországon is fotózott, de ez lesz az első itteni kiállítása, a szervezők szerint a mostani válogatás szinte valamennyi jelentősebb művét felöleli. Munka és munkások Algériában címen, 1958-ban. Passeronnal közös munkája, Az örökösök (1964) a társadalmi kiváltságok újratermelése miatt bírálta a francia oktatási rendszert, s későbbi műveiben is foglalkozott a kultúrával mint szimbolikus tőkével. Magyarul legutóbb megjelent kötetei: Előadások a televízióról (Osiris), Férfiuralom (Napvilág), Martin Heidegger politikai ontológiája (Jószöveg); átfogó internetes Bourdieu-bázis található a www.utu.fi/erill/RUSE/blink címen.

n WEBBER: ZÁR"RA Premierje után 21 évvel és közel 9000 előadással, május 11-én játsszák utoljára Londonban Andrew Lloyd Webber musicaljét, a Macskákat. Röviddel e hír bejelentése előtt zárta londoni sorozatát a szerző másik műve, a Starlight Express: 18 év alatt több mint 140 millió font pénztári bevételt hozott, nyolcmilliónál többen látták, beutazta a fél világot.

n BOY GEORGE: PREMIER Most mutatták be az angol fővárosban Boy George Taboo című, önéletrajzi ihletésű musicaljét, mely a 80-as évek londoni éjszakai életébe, a Culture Club sikereinek környezetébe vezet el. Noha a mostanában dj-ként is dolgozó énekes a homoszexualitásukat vállaló sztárok egyik első képviselője volt, a musical középpontjában egy heteroszexuális szerelem áll. Boy George szerepét a fiatal Euan Morton ölti magára.

n DÍJ Először kapta gyermekkönyv az egyik legtekintélyesebb brit irodalmi elismerést, a 30 ezer fonttal járó Whitbread-díjat: Philip Pullman The Amber Spyglas című regénye egy eddig 1,3 millió példányban elkelt fantasytrilógia harmadik darabja (az első kettő: Northern Lights; The Subtle Knife).

Figyelmébe ajánljuk