Cyber hírek

  • 2002. február 7.

Külpol

Robotlegyek Csokoládétábla méretű, repülő, mikrokamerákkal felszerelt kutatószondát tervez a Mars felszínére küldeni a NASA. A 2007-re tervezett küldetés alig 74 grammos robotrepülőjét egy ausztrál tudóscsapat fejlesztette ki, hogy ezzel tanulmányozhassa a 8 kilométer mély és 3000 kilométer hosszú Valles Marineris kanyon szikláit.n Elkapták Kimble királyt Pár órával a huszonnyolcadik születésnapjára tervezett nyilvános öngyilkossága előtt a thaiföldi rendőrség sikeresen előbányászta Kim Schmitzet a bangkoki Grand Hyatt Erawan hotel elnöki lakosztályából - adta hírül az Index.
Az európai új gazdaság legfeltűnőbb figurájának számító multimilliomos, önjelölt hackerlegenda "Kimble" néven folytatott számítógép-kalózkodása miatt a múlt században kétszer is ült, szabadulása után azonban befektetőként mozgott a még pezsgő dotkompiacon, és saját bevallása szerint tavaly októberre százmillió dolláros vagyont halmozott fel. Imázsközpontként működő honlapján (www.kimble.org) fotógalériában tájékozódhatunk karibi, kubai, tokiói kéjutazásairól vagy arról, hogy lejattolt a monacói herceggel, és egy ízben két méterre megközelítette Bruce Willist egy partin. A WTC lerombolása után antiterrorista hackercsapatot szervezett: a YIHAT (Ifjú Hackerek a Terrorizmus Ellen) küldetése az volt, hogy a kibertéren át üldözze Uszáma bin Ládin terrorszervezetét. A dotkomcsőd következtében azonban annyira eladósodott, hogy tőzsdemanipuláción kapták: mintegy háromszázezer euróért vásárolt a letsbuyit.com kókadó árfolyamú részvényeiből, majd közleményt adott ki arról, hogy hamarosan ötmillió dollárt fektet a vállalkozásba. A megélénkült keresletnek köszönhetően pár nappal később másfél millió euróért adta tovább tulajdonrészét. Lebukása után Németországból Thaiföldre menekült, ahonnan honlapján közvetítette volna rituális öngyilkosságát.

n Nyomtatott és online A Harvard Business School professzora, Clark Gilbert díjnyertes disszertációban világított rá, hogyan lehetnek eredményesek a weben a hagyományos sajtóorgánumok. A kutatás több mint száz olyan amerikai napilapot vizsgált meg, amelyek példányszáma meghaladta a százezret. Túlnyomó többségük próbálkozott internetes verzió indításával - volt újság, amely elbukott, és volt olyan, amely még több olvasót hódított meg a weben keresztül. Voltak nyomtatott lapok, amelyek vezetése nem tekintette fenyegetésnek az internetes tartalomszolgáltatást: szerencsésebb esetben egyáltalán nem foglalkoztak az online kiadás indításának lehetőségével, kevésbé szerencsés esetben minimál honlapot hoztak létre, hogy az internetezők legalább a lap e-mail címét megtalálják. Ahol viszont a lapvezetés életveszélyes fenyegetésként élte meg az internet terjedését, a legtöbben a nyomtatott alá rendelték az online kiadást: ennek egy nem igazán olvasható és megbízhatóan veszteséges honlap lett a végeredménye. A nyerő stratégiát azok a lapok követték, amelyek hagyományos szervezetüktől teljesen elkülönült vállalkozásokon keresztül üzemeltetik internetes kiadásukat - ilyen például a New York Times (www.nytimes.com) vagy a Washington Post (www.washingtonpost.com).

n Blurt játszik a Mars-szonda Egy népszerű britpop alakzat, a Blur együttes egyik dalával jelzi majd sikeres leszállását az Európai Ûrügynökség Mars-szondája. A Mars Express fedélzetén utazó brit gyártmányú szonda, a Beagle-2 a tervek szerint 2003 decemberében huppan a Marsra, útjának tervezett végcélja egy üledékekkel bélelt medence, az Isidis Planitia. A szonda elsősorban a marsi élet nyomaival kapcsolatban informálódik, továbbá vizet keres. A Blur együttes tagjaiban a tudományos propaganda hatására fogalmazódott meg az ötlet, hogy a sikeres landolás után bejelentkező űrállomás akár az ő zenéjüket is sugározhatná. A két ötletgazda, Dave Rowntree (dob) és Alex James (basszusgitár) rögtön fel is hívta a missziót koordináló Colin Pillinger professzort, aki belement a dologba: "A szonda megérkezését egy azonnal felismerhető szignállal szokás jelezni, eleddig komputeres vartyogást használtunk erre a célra" - nyilatkozta a Channel 4 tudományos híradójának.

n Villámvilágtérkép A legtöbb villám Florida, a Himalája és Közép-Afrika területén csap be, az óceánok és a sarkköri területek felett azonban szinte soha nem villámlik - derül ki a NASA által nyilvánosságra hozott villámvilágtérképből. A térképet két meteorológiai műhold többéves megfigyelései alapján állították össze. A műholdakat speciális, nagy sebességű kamerákkal látták el a NASA Marshall Flight Center kutatói, ezekkel a villámlás még nappal is regisztrálható. A műszerek felvételei alapján összeállították a villámlás világtérképét, amelyből kiderül, hogy a villámok eloszlása korántsem egyenletes a földgolyón. A műholdas adatok szezonális jelenségekre is rávilágítottak: az északi féltekén nyáron villámlik többet, az Egyenlítő körül viszont inkább tavasszal és ősszel.

n ´ssejtekből működő vese A tavaly gyógyászati céllal embert klónozó massachusettsi Advanced Cell Technology biotechnológiai magánvállalat újabb szenzációs bejelentéssel állt elő: egy szarvasmarhaklón embrionális őssejtjeiből működő vesét hoztak létre, amely a klónozott állatba visszaültetve működni kezdett. Mivel a klónvese sejtjeinek örökítő anyaga ugyanabból az állatból származik, az ilyen szervek átültetésénél nem fenyeget az a veszély, hogy az immunrendszer kilöki a kapott szervet. Ha az eljárás emberben is működik, új vesére váró betegek ezreit mentheti meg.

n Digitális VHS Júniusban egy egész sor sikerfilmet jelentet meg az amerikai filmgyártók szövetsége a jobb képfelbontást biztosító D-VHS formátumban. A D-VHS HDTV-minőségű képet tárol, és több adat fér rá, mint a DVD videolemezekre. A tavalyi eladási adatok szerint a DVD-lejátszók forgalma Amerikában már lenyomta a videomagnókét. A JVC idén százezer D-VHS-lejászót dob piacra.

n 3G Amerikában A Verizon mobilszolgáltató az Egyesült Államok néhány körzetében megindította kereskedelmi 3G (harmadik generációs) mobilszolgáltatását. A Verizon az első amerikai mobilszolgáltató, amely piacra lép a széles sávú adatátvitelt lehetővé tévő mobiltechnológiával, amely Japánban tavaly ősszel debütált. A CNN értesülése szerint a rivális Sprint hónapokon belül, az AT&T pedig az év végéig szintén beindítja 3G-szolgáltatását az Egyesült Államok területén.

n Földet érés Irányíthatatlanul zuhant le Egyiptom fölött a NASA 3,5 tonnás Extreme Ultraviolet Explorer kutató műholdja, amelyet 1992-ben bocsátottak fel, és jóval tovább szolgálta a tudományt, mint ahogyan azt eredetileg tervezték. A műhold nem rendelkezett saját helyzetváltoztató rendszerrel, ezért a földet érés helyét sem tudták befolyásolni.

n Gondolatvezérlés Egy amerikai kutatási program agyi elektródákkal felszerelt kísérleti majmai gondolataikkal tudják irányítani a számítógép kurzorát. A kutatók szerint a kísérletsorozat olyan gondolatvezérelt robotvégtagok kifejlesztéséhez vezethet, amelyek különféle bénulásokkal élő emberek százezrein segíthetnek.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?