Kulturális hírek

  • 2002. február 7.

Külpol

BE A NEMZETIBE A Blaha Lujza téren egy ekhós szekérből árusítják a jegyeket az új Nemzeti Színházba: a március 15-i díszbemutatót követő előadásokra (Szikora János
A szülői felügyelet nélkül, varázslatos szabadságban élő Pippit az írónő lánya találta ki, amikor mesét kért tőle. Az Astrid Ericsson néven születt Astrid Lindgren a 30-as években egy újságnak szállított meséket, első könyve 1944-ben jelent meg, 1946-70-ig egy svéd könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozott, közben mesekönyveket írt (fantáziájából jó néhány mesehős pattant ki Pippin kívül is), és küzdött környezetvédelmi ügyekért, a gyermekek és az állatok jogaiért (az állatvédelmi törvény néhány éve róla kapta a Lex Lindgren nevet). Saját bevallása szerint nem oktatni vagy nevelni akarta a gyerekeket, legfeljebb hozzájárulni ahhoz, hogy humánus, demokratikus gondolkodású emberekké fejlődjenek. Egy felnőtteknek szóló meséjével fellépett a túlzó (akár a jövedelem több mint száz százalékára rúgó) adóztatás ellen, a maga módján ezzel járult hozzá a szociáldemokrata kormány bukásához - jegyzi meg a manchesteri Guardian nekrológírója. Svédországban már életében szobrot emeltek neki, gyermekkórházat és iskolákat neveztek el róla, s szülővárosában, Vimmerbyben és a stockholmi Junibackenben múzeumot szenteltek a munkásságának. 1958-ban megkapta a Hans Christian Andersen-érmet, 1973-ban a Lewis Carroll-díjat.

n SONTAG ARCHÍVUMA A Los Angeles-i UCLA könyvtára az egyetem egy volt hallgatójának adománya segítségével 1,1 millió dollárért megvásárolta Susan Sontag esszéket, forgatókönyveket, naplókat, fotókat és a 69 éves írónő magánkönyvtárát tartalmazó irodalmi archívumát - adta hírül a Los Angeles Times. Az utóbbi években a nagyobb amerikai egyetemi könyvtárak ráhajtottak az irodalmi kollekciókra, a Stanford például 1994-ben 980 ezer dollárt fizetett az akkor még élő Allen Ginsberg kézirataiért.

n TERROR HÁZA Helyet adva a Fővárosi Önkormányzat fellebbezésének, a fővárosi közigazgatási hivatal megsemmisítette a Terror Háza tetősíkjának meghosszabbítására és az előtte lévő járdát is érintő pengefalra szóló építési engedélyt, melyet a terézvárosi jegyző jogsértő módon adott ki. A múzeum azonban, függetlenül az immár feltehetően nem építési, hanem fennmaradási engedélyről szóló új eljárástól, február 24-én megnyílik (az előzmények január 24-i számunkban olvashatók).

n ZÛR A LOUVRE-BAN Egy nemrég nyilvánosságra hozott kormányzati jelentés szerint vezetési hibák sora tapasztalható a világ egyik leghíresebb múzeumában. A 2000-ben hatmillió látogatót fogadó párizsi Louvre termeinek egy része mindig zárva (nincs elegendő őr), a pénztáraknál és információs pultoknál az indokoltnál hosszabb a várakozás (a személyzet túl lazán kezeli a kávészüneteket), s ami a legmeglepőbb: nincs teljes leltár a múzeum gyűjteményéről. A gondokat súlyosbítja, hogy a múzeum bevételéből évi 9 millió eurót elvonnak az állami múzeumok fenntartására, és ebből legfeljebb 3,6-5,3 milliót kap vissza az intézmény.

n BLAKE Előkerült a misztikus festő-költő William Blake tizenkilenc vízfestménye, melyeket Robert Blair 1743-ban írott, The Grave című verséhez készített 1804-ben, R. H. Cromek megbízására (aki végül a divatosabbnak számító Luigi Schiavonetti illusztrációival jelentette meg a költeményt 1808-ban). Blake képeit 1836-ban árverezte el Cromek özvegye Edinburghban, s 165 év után, tavaly kerültek elő, amikor bevitték őket egy swindoni antikváriushoz. A minden kétséget kizáróan eredeti sorozat vételára akár az egymillió fontot is meghaladhatja. Az ember tragédiájára, Schwajda György A viharjára és Anatolij Vasziljev társulatának Mozart és Salieri/Requiemjére) 1500-3500 Ft közötti áron váltható belépő.

n sztárok a cigányok fülibe Hétfőtől Bárdos András szervezésében egyórás sztársáv indult a Rádió C-n. Neves újságírók, színészek, tévések adják eztán napi rendszerességgel egymásnak a mikrofont. "Megszoktuk, hogy a cigányok muzsikálnak nekünk, most mi muzsikálunk nekik" - fogalmazta meg ars poeticáját Bárdos András, a neves rádiós személyiség.

n MÁTYÁS 500-500 ezer forintért Árpás Károly, Gasparovich László és Komár István művét vásárolja meg a kulturális minisztérium a Mátyás királyról szóló film irodalmi forgatókönyvére kiírt pályázatra beérkezett 36 közül. A zsűri tesz majd javaslatot arra, kiket kérjenek fel a nyertes pályaművek alapján megírandó forgatókönyv elkészítésére.

n ESTERHÁZY OROSZUL Viktoria Popinej fordításában, a szentpétervári Symposium kiadó gondozásában, 5 ezer példányban jelent meg oroszul Esterházy Péter Termelési regénye. Az író első orosz kötete, egy esszéválogatás tavaly látott napvilágot Moszkvában.

n TELETUBBIES, HARRY POTTER, KÍNA A kínai központi televízó gyermekcsatornája februártól sugározza a Teletubbies című brit sorozatot. Egyszerre húsz kínai nagyvárosban kezdték vetíteni a mozik a Harry Potter filmváltozatát: noha kalózkópiákon már régóta látható, bevétele a Titanicét is túlszárnyalhatja.

n WIGHT, GLASTO 32 évvel az- után, hogy 1970-ben vagy 600 ezren szállták meg Wight szigetét, mert a Who, Jimi Hendrix, a Jethro Tull, Miles Davis, a Doors és Joni Mitchell lépett fel, június 3-án ismét rockfesztivált rendeznek itt. Nincs még végleges névsor, de várhatóan ott lesz a Pulp, az Ash, a Charlatans, a Manic Street Preachers és a Placebo. Miután tavaly elmaradt a Glastonbury rockfesztivál, mert az előző évben a jegy nélküliek tömege ledöntötte a kerítést, a szervezők egymillió fontot költöttek egy új biztonsági rendszer kialakítására, így megkapták az engedélyt idén június 28-30-ra.

Figyelmébe ajánljuk