Cyber hírek

  • 2002. május 2.

Külpol

Gyógyszerportál Egyesült két, korábban egymással versengő tartalomszolgáltató, a Novodata Rt. által működtetett Pharmanet és a BÉRES Rt.
égisze alatt működött e-pharma. A www.pharmanet.hu címen elérhető új portál elsősorban a gyógyszerészszakmának szól, de megtalálható rajta a recept nélkül vásárolható gyógyhatású készítmények teljes listája is.

n Internetmilliomos űrturista Sikeresen pályára állították múlt csütörtökön a Szojuz TM-34 orosz űrhajót, fedélzetén Mark Shuttleworth 28 éves dél-afrikai milliomossal, a világ második űrturistájával. A "Marco Polo" nevű küldetés elsődleges célja, hogy egy új Szojuzt juttassanak az űrállomásra - az orosz űrhajó mentőkabinként funkcionál a Nemzetközi Ûrállomáson, és hathavonta le kell cserélni. Az űrturistán kívül Jurij Gidzenko orosz kozmonautából és Roberto Vittoriból, az olasz légierő pilótájából álló csoport a régi Szojuzzal tér majd vissza a Földre. Shuttleworth 20 millió dollárt fizet a tíznapos űrutazáson való részvételért. A dél-afrikai internetvállalkozó a második civil űrutazó az amerikai milliárdos, Dennis Tito után, aki még tavaly áprilisban járta meg az űrállomást (lásd: Mennyország tourist, Magyar Narancs, 2001. május 10.). Shuttleworth azonban nem szeretné, ha csupán utasként tartanák majd számon: nyolc hónapig tréningezett a Moszkva melletti Csillagvárosban, és ezalatt megtanult oroszul. Tervei szerint kísérleteket is végez az űrben: azt szeretné vizsgálni, hogyan viselkednek a bárányok és egerek őssejtjei a súlytalanságban. A kilövés előtti napon egy vörös szalagot, az AIDS elleni küzdelem jelképét viselte a szkafanderén, és annak a reményének adott hangot, hogy a kutatásai "valamilyen módon" segítik a betegség elleni harcot.

n Nyomtatott és online Az InsightExpress (www.insightexpress.com) legfrissebb felmérése szerint az amerikaiak nem szívesen cserélnék le hagyományos, papírból készült magazinjukat azok online verziójára, még akkor sem, ha sok online kiadvány ingyen szolgáltatja a tartalmat - adta hírül az Infinit. Az olvasók olyannyira szorosan kötődnek a hagyományos magazinokhoz, hogy még az internetes kiadványokat rendszeresen olvasók körében is csak 22 százalék olvassa szívesebben az online verziót, 73 százalék pedig úgy vélekedett, hogy nem mondaná le kedvenc lapja előfizetését annak online alternatívája kedvéért, még akkor sem, ha az feleannyiba kerülne. Bár a válaszadók 59 százaléka úgy látja, hogy a webes magazinok tartalma aktuálisabb, mindössze 22 százalék véli úgy, hogy az online kiadványok szolgáltatnak magasabb színvonalú tartalmat.

n Választási informatika A választási informatikai rendszer gyorsaságból és adatbiztonságból is kitűnőre vizsgázott - nyilatkozta Farkas Lajos, a Belügyminisztérium informatikai főtanácsadója a második forduló után. A központi számítógép és a hozzá kapcsolódó 280 okmányirodai munkaállomás együtt mintegy 10 milliárd forint értéket képvisel - az idei parlamenti és önkormányzati választásokra való felkészülés 2,5 milliárd forintos fejlesztést tett szükségessé. Április 21. estéjén a választási webszerver (www.valasztas.hu) mintegy 19 millió oldalletöltést regisztrált, az érdeklődők összesen 71 országból keresték fel a honlapot.

n Nyuszinet, Nagyinet Önálló informatikai minisztérium felállítására készül az MSZP - adta hírül az Index. Az új tárca vezetésével Mandur Lászlót, az Antenna Hungária volt igazgatósági tagját bíznák meg. A Mandur által megvalósítandó és minden korosztályra kiterjedő Nemzetnet program lényege, hogy már óvodás kortól egészen idős korig biztosítaná az informatikai eszközök ismeretét és használatát. A legkisebbek számára a Nyuszinet, az iskolásoknak a Sulinet, a fiatal felnőtteknek az Életnet, a negyven év fölöttieknek a Plusznet, az időseknek pedig a Nagyinet biztosítaná az informatikai ismereteket és az eszközök használatát. Az SZDSZ nem támogatja az elképzelést, mert szerintük az informatikai területet az Oktatási Minisztériumba kellene integrálni.

n Nagy Testvér Díj 2002 Amerikában az idén átadott Nagy Testvér díjak magánszemélynek szóló, aranyszínű szobrocskáját - egy fejre taposó bakancsot - John Ashcroft igazságügy-miniszter kapta, mivel tárcája a nemzetbiztonságra hivatkozva fokozta a telefonlehallgatásokat és az elektronikus adatmegfigyeléseket. Vállalati oldalról Larry Ellisont, az Oracle szoftvercég elnökét ítélte el a Privacy International amerikai szervezete: szerintük a közigazgatásnak értékesített Oracle-rendszerek egy kézbe helyezik a magánszemélyek adatait, és ezek az adatbázisok akár személyazonosító központtá is alakíthatók. A szervezet elmarasztalta az "Enhanced Computer Assisted Passanger Pre-Screening" állami projekt felelőseit is, mivel a repülők utasait ellenőrző rendszerek országos kiépítésén dolgoznak. További részletek: www. bigbrotherawards.org.

n Válóok az internet Az angliai székhelyű Relate házassági tanácsadó iroda szerint az elmúlt időben hozzájuk fordult mintegy 90 000 házaspár közül minden tizedik az internetet nevezte a problémák fő forrásának. Férfiak és nők beszéltek arról, hogy "internetözvegyekké" váltak, mert házastársuk órákat tölt el a számítógép előtt, gyakran szexoldalakat nézegetve. A tanácsadó iroda szerint a kapcsolatokra veszélyt jelentenek a szexuális témájú csevegőfórumok, valamint azok a honlapok is, ahol régi iskolatársainkkal levelezhetünk. Ebből a szempontból a 25 és 35 év közöttiek a legveszélyeztetettebbek, hiszen közülük kerül ki az internetet használók többsége.

n Műtüdő Cigarettásdoboz méretű műtüdőt fejlesztettek ki az Okajama egyetem tudósai - jelentették be Tokióban. Az alig tíz centiméter hosszú, lapos szerkezet a tüdőátültetésre váró pácienseken segíthet addig, amíg megfelelő donort találnak számukra. A műanyagból készülő szerkezet ezernyi üreges szállal van átszőve, hogy az e "hajszálereken" keresztül haladó véráram oxigénnel telítődjék.

n Összehajtható képernyő A dél-koreai Samsung SDI még az idén megkezdi egy könyvszerűen összecsukható képernyő gyártását. A 17,1 centiméter széles és 12,8 centiméter magas, folyadékkristályos kijelző elektronikus könyvek olvasásához ideális lesz - állítja a cég. Az új monitor kifejlesztésére kereken 1,7 milliárd eurót fordítottak, és még az idén 25 ezer darabot szeretnének értékesíteni belőle.

n Digitális toll Svédországban pár napon belül piacra kerül a világ első digitális tolla, a Chatpen. A Bluetooth vezeték nélküli technológia és a GPRS csomagkapcsolt mobilhálózatok előnyeit kihasználó eszköz képes a kézzel írott szöveget digitálisan továbbítani, számítógépre és mobiltelefonra is. Az infravörös kamerával és képfeldolgozó processzorral is ellátott eszköz a speciális papíron szereplő láthatatlan pontrács használatával rögzíti az információt, ugyanakkor hagyományos tollként is funkcionál.

n Túlkoros vészmadár Wales nyugati partjainál él Nagy-Britannia legöregebb szárnyasa, egy Manx vészmadár. A brit madarak doyenje a kutatók szerint ötven évvel ezelőtt született, és vándorútjain közel nyolcmillió kilométert tett meg Nagy-Britannia és Dél-Amerika között. Az ornitológusok eddig csak a struccok, emuk és albatroszok között regisztráltak 30-40 éves példányokat.

Figyelmébe ajánljuk