Kulturális hírek

  • 2002. május 2.

Külpol

30 éves korában meghalt Lisa Lopez, a TLC amerikai rhythm & blues együttes énekesnője: Honduras északi vidékén gyorshajtás következtében dzsipjével lefordult az útról.n MEGHALT LINDA LOVELACE 53 éves korában, autóbalesetben életét vesztette Linda Boreman, aki az 1972-es Deep Throattal Linda Lovelace néven vált a pornóipar emblematikus alakjává. Mindössze 1250 dollárt kapott a forgatásért, a film azonban a hardcore világából a mainstreambe átkerülvén világhírű lett, a mély torok kifejezés pedig a Watergate-botrányt leleplező cikkek révén a politikai nyelv részévé is vált.
Linda Lovelace soft filmjei (Deep Throat II, Linda Lovelace for President) nem tudták megismételni a kasszasikert. 1980-ban megjelent önéletrajzában (Ordeal) a pornóipar áldozatának állította be magát, akit szadista férje néha fegyverrel kényszerített az aktusra (Chuck Traynor tagadta e vádat), s ezután évtizedeken át kampányolt a pornográfia ellen.

n TABÁN A nemrégiben felújított tabáni Virág Benedek-házban (Budapest I. kerület, Döbrentei u. 9.) megnyitotta kapuját a Tabán Műhely és Galéria, illetve a helytörténeti múzeum. Az internetkávéházként is működő műhely öt nagy teljesítményű számítógéppel - és nyilván kávéval - várja az építészettel, belsőépítészettel, lakberendezéssel, komputergrafikával foglalkozó művészeket és diákokat, valamint a szabadnapos tűzoltókat.

A galéria legelső kiállításán egy antikbútor-gyűjtemény társaságában Dluhopolszky László karikatúráit, Mihail Beszmertnyij orosz festő képeit és Pál Márton tabáni fotógyűjteményének darabjait mutatják be a nagyérdemű közönségnek.

n KATONA A Fotóhónap kiállításainak sorában egyszerre két helyen mutatja be Katona című sorozata darabjait Rajcsányi Artúr: Budapesten a Vista Galériában, Dunaújvárosban a Munkásművelődési Központban.

n CANNES, MAGYAROKKAL Két magyar produkció szerepel a május 15-26. között rendezendő 55. Nemzetközi Filmfesztiválon Cannes-ban: a hivatalos program rövidfilmes versenyében vetítik Mészáros Péter Eső után című négypercesét, a Rendezők két hete című sorozatban pedig Forgács Péter Bibó breviáriumát, mely rendezői díjat nyert az idei magyar filmszemle kísérleti és kisjátékfilm kategóriájában. A film.hu értesülése szerint a Grúziában végzett, s két éve a Bolond gránátalmafa című játékfilmmel debütált Mészáros munkája annak ellenére kapott helyet a programban, hogy a leadási határidő után forgatták, vágták és készítették el a kópiát, Forgács pedig Cannes után a Los Angeles-i Getty Múzeumban tart DVD-bemutatót 1998-as filmjéből, A dunai exodusból. A Rendezők két hetén tavaly Tarr Béla képviselte hazánkat a Werckmeister harmóniákkal, a rövidfilmes versenyben legutóbb 1996-ban voltunk érdekeltek, amikor Iványi Marcell Arany Pálmát nyert a Széllel.

A rövidfilmes zsűri elnöke Martin Scorsese lesz, a játékfilmesé David Lynch. Cannes hivatalos műsorán 33 ország 55 filmje szerepel, ezeket 2281 közül választották ki, ebből 939 nagyjátékfilm volt, 89 országból. A fesztivált Woody Allen Hollywood Endingje nyitja, és Claude Lelouch And Now... Ladies and Gentlemen!-je zárja, mindkettőt versenyen kívül vetítik, akárcsak Atom Egoyan Araratját az örmény holokausztról. Tavaly nem akadt brit film a versenyprogramban, most Ken Loach, Mike Leigh és Michael Winterbottom révén három is lesz, négyen képviselik a francia mozit (Olivier Assayas, Nicole Garcia, Robert Guédiguian, Roman Polanski), hárman az amerikait (Paul Thomas Anderson, Alexander Payne és Michael Moore, a verseny egyetlen dokumentumfilmjével), mellettük egy-egy olasz (Marco Bellochio), pakisztáni (Elia Suleiman), izraeli (Amos Gitad), argentin (Gaspard Noe), finn (Aki Kaurismäki), portugál (Manoel de Oliveira), dél-koreai (Im Kwon-Taek), kínai (Jia Zhang-ke), orosz (Alekszandr Szokurov), kanadai (David Cronenberg), iráni (Abbas Kiarostami) és belga (Jean-Pierre és Luc Dardenne) rendező gondoskodik a sokszínűségről. Cannes technikai újdonságai közé tartozik, hogy a versenyprogram négy darabját is digitális videóra forgatták.

n SOTHEBY´S: EGY ÉV A New York-i bíróság egyévi és egynapi börtönre, illetve 7,5 millió dollár bírságra ítélte a 78 éves Alfred Taubmant: a Sotheby´s aukciósház volt elnöke titkos árkartellt hozott létre a Christie´s aukciósházzal, amivel sok millió dollár kárt okoztak a műtárgyak, műkincsek eladóinak.

n GYÁSZ 81 éves korában elhunyt Reginald Rose. Az ő forgatókönyvéből készült a Tizenkét dühös ember című tévéfilm, melynek Sidney Lumet rendezte, Henry Fonda főszereplésével forgatott moziváltozatát 1957-ben Oscar-díjra jelölték.

n A SZERZ´: SZADDÁM? A bagdadi Nemzeti Színházban bemutatták A Zabibah és a király című színdarabot: egy asszonyról szól, akit az Öböl-háborús amerikai támadás napján megerőszakolnak, de az uralkodó harcban helyreállítja az általa szeretett, elvált asszony tisztességét. Zabibah az iraki népet szimbolizálja, a rajta erőszakot tevő férfi pedig nyilván Amerika, a Gonosz. Az Adib Naszir palesztin költő által színpadra alkalmazott darab alapjául szolgáló regény 2000-ben jelent meg egy anonim szerző tollából, de mivel elragadtatott kritikák sora fogadta, feltehetőleg maga Szaddám Huszein iraki elnök írta. Erre utal az is, hogy ez a nemzeti színház eddigi legnagyobb szabású produkciója, s tévésorozatot is terveznek belőle. Az ismeretlen szerző második regénye, A kastélyerőd is rajongó kritikákat kapott, s hamarosan jön az iraki nép szent háborújáról szóló harmadik, A férfi és a város.

Figyelmébe ajánljuk