Cyber hírek

  • 2002. május 16.

Külpol

Filctollal a másolásvédelem ellen A CD-ken alkalmazott védelmi eljárások többségét egy egyszerű sötét filctollal ki lehet kapcsolni - írja legújabb számában a német Chip magazin. Csupán jó szemre és egy sötét filctollra van szükség, amivel az ezüstlemez megfelelő pontját befeketítik.
Az eljárás az újság által elvégzett tesztek során a ma forgalomban levő legtöbb másolásvédett lemezen működött.

n Kritizálják a hírközlési törvényt Az SZDSZ elkerülhetetlennek tartja, hogy az új kormány áttekintse a hírközlési törvény bevezetésének tapasztalatait, és az új európai irányelveket is figyelembe véve, a hazai fogyasztók érdekében módosítsa azt - áll Kovács Kálmán szabaddemokrata parlamenti képviselő múlt heti közleményében. A képviselő szerint több tízezer hazai internetezőt lehetetlenít el a Matáv döntése, amellyel megszünteti a "Mindenkinek" átalánydíjas csomagot és a 150 forintos kedvezményt. A 12 civil szervezetet és a hatósági fogyasztóvédőket képviselő Távközlési Érdekegyeztető Fórum közleménye szerint a magyar távközlés teljes körű liberalizációja eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Álláspontjuk szerint az új távközlési szabályozás eredményeként bevezetendő új szerződéses és díjkonstrukciók, illetve a kedvezmények megvonása várhatóan visszaveti az internetet és az informatikát használókat a tanulásban és munkában egyaránt. Hasonlóan vélekednek a magyar internetjogászok is: "Olyan helyzet alakult ki, melyben lényegében egy, monopolhelyzetet élvező koncessziós szolgáltatótól függ a tudáshoz, információhoz való jutás legfontosabb előfeltételének, a távbeszélő-hálózat internetezési célokra való igénybevételéért fizetendő díjnak a mértéke" - áll múlt heti állásfoglalásukban, melyben hatósági beavatkozást sürgetnek. A Hírközlési Főfelügyelet közleménye szerint a jogszabályok nem teszik lehetővé a HíF számára az internettarifák mértékének ellenőrzését, még akkor sem, ha dolgozói magánemberként helytelenítenek bizonyos szolgáltatói magatartásokat.

n Még egy Jedit! Kiemelkedő mozgóképes csemegére bukkant az Index Klónügyi Szakosztályának Árokásó Páholya. Az online újság szerkesztőségébe jutott felvételen (marcipan.nonstopnet.hu/swhun.avi) a hazai digitális folklór ismeretlen betyárai magas színvonalon manipulálták a Csillagok háborúja következő része, A klónok támadása előzetesét. Az űrsaga-előzetes új címe: A vörösök támadása. A módosított Star Wars-univerzum sötét oldalán az egységbe forrt szoclib koalíció vezetői állnak, míg a lézerkardos Jedik a polgári erők oldalán harcolnak a köztársaság értékeiért. A választási kampányban tűz alá vett épületek, így a Parlament, a Hídember Lánchídja és a Nemzeti Színház is helyet kaptak a digitális nabooi és kaminói panorámaképeken. Egy videoanimációkkal foglalkozó szakember szerint a felvételeken látható módosítás meglehetősen nagy technikai tudást és komolyabb szoftvereket igényelt. Az alapul szolgáló film teljes hoszszúságú kalózfelvétele szintén terjed már a neten: George Lucasnak a világszerte egy napra időzített premierrel sem sikerült megelőznie az internetes bemutatót. A mozik csütörtöktől vetítik A klónok támadását.

n Tovább drágít a Matáv Az általánydíj jellegű internetkedvezmények - a "Mindenkinek" csomag és a 150 forintos éjszakai díjstop - eltörlésén túl további költségnövekedéssel sújtja a Matáv az internetezőket. Azok a Matáv-előfizetők, akik korábban a legalacsonyabb alapdíjú Minimál tarifacsomag igénybevételével interneteztek, május 15-től kénytelenek a csaknem kétszer akkora alapdíjú Csevegő díjcsomagra vagy más díjcsomagokra előfizetni. A Minimál csomaggal ugyanis elérhetetlenné válnak az 51-es körzetben kedvezményes percdíjakkal hívható internetszolgáltatók. A vezetékes Matáv-telefonvonalat csak internetezés céljából fenntartók számára tehát csaknem a duplájára nő a használat mértékétől és mikéntjétől független havidíj.

n Elpusztult a szovjet űrsikló Összeomlott egy hangár a kazahsztáni Bajkonur űrközpontban: a 80 méter magas épület tetején 8 ember dolgozott. A hangárt a 60-as évek végén építették a szovjet holdprogramhoz, később a Buran űrrepülőgép építésére használták. A Buran 1988-as repülése - amelynek során mindössze két fordulatot tett a Föld körül az űrsikló - után öt évvel ezt a programot is törölték, és azóta az épületet nem használták. A romok a Burant is maguk alá temették.

n Biomassza a hőerőműben Az AES Borsodi Hőerőmű szénről biomassza-tüzelésre áll át. A biomassza (energetikai tűzifa és faipari hulladék) alacsony kén- és hamutartalmának köszönhetően az erőmű a kibocsátás terén hozott szigorú környezetvédelmi előírásokat is be tudja majd tartani. A környező erdőgazdaságokban és fafeldolgozó üzemekben nagy mennyiségű energetikai faanyag áll rendelkezésre, ezért az erőmű elsősorban ezt kívánja tüzelésre felhasználni, de idővel más mezőgazdasági melléktermék is jelenthet tüzelőanyag-forrást. Az Európai Unióban a megújuló energiahordozókból termelődő villamos energia az össztermelés 14 százalékát adja, cél a 22 százalékos részarány elérése. Magyarországon ez az érték jelenleg 1 százalék alatt van. Az AES borsodi fejlesztéseinek összköltsége 10 millió dollárra tehető. A biomasszaprojekthez kapcsolódó ajánlatkérések áprilisban kezdődtek el, így várhatóan 2003-tól megindulhat a megújuló villamos energia hosszú távú termelése a Borsodi Hőerőműben.

n Root.hu Magyar nyelvű szakportál indult rendszergazdáknak a root.hu címen. A True NetWork kiadásában megjelenő weboldalon Windows, Linux, Unix, Novell Netware és Mac OS operációs rendszerekkel kapcsolatos hírek találhatók. Az e-mailes hírlevél-szolgáltatás az utolsó 24 óra híreit kínálja a feliratkozók részére, a tematikus fórumon szakmai eszmecsere zajlik.

n Ingyenes e-könyvek Múlt pénteken debütált a Hewlett-Packard ingyenes elektronikus könyvtára www.hpshop.hu címen. A kéthetente megújuló, jelenleg öt művet tartalmazó online könyvtárban a HP a Microsoft Reader e-könyvolvasójával kinyitható szövegeket kínál az érdeklődőknek. Jelenleg Jónás Tamás és Marno János művei mellett letölthető Mikszáth Kálmán Beszélő köntös című klasszikusa és magyar írók velencei novellái, illetve Jézus-történetei is.

n Orsósmagnó-múzeum Orsósmagnó-múzeum nyílt egy magángyűjteményből a Nógrád megyei Terény községben. Nagy Vilmos muzeális gyűjteménye a hangrögzítés történetét mutatja be az acélhuzalos magnóktól a stúdiókészülékekig. A gépésztechnikus öt év alatt 220 magnetofont gyűjtött össze, melyek közül a legrégebbi egy 1945- 50 közötti Radione típusú német stúdiókészülék. A "legősibb" kiállított magyar orsós magnó egy 1954-es Vörös Szikra, amely luxuscikknek számított a maga korában.

n Sakálkutyák Sakállal keresztezett eszkimókutyák segítik a bűnüldözők munkáját Oroszországban. A keresztezésből született rendőrkutyák magukban hordozzák mindkét faj legelőnyösebb tulajdonságait: a sakálok kiváló szaglóérzékét, valamint az eszkimókutyák kitartását és ember iránti hűségét. A negyedrészben sakálvérű négylábúakat elsősorban robbanóanyagok, kábítószerek és körözött bűnözők felkutatásánál alkalmazzák.

Figyelmébe ajánljuk