Cyber hírek

  • 2002. június 6.

Külpol

Mátrix-játék Még az év vége előtt előállhat a Warner Bros a
Nemrég a Nemzetközi Ûrállomás pályáját is feljebb kellett emelni egy gyors manőverrel, hogy elkerüljék az összeütközést egy hajdani orosz rakéta Föld körül keringő darabjával. Csaknem kilencezer, 10 cm-nél nagyobb tárgyat - több mint 200 származik a Mir-ről - radarral követnek nyomon a Földről, és 13 évi vajúdás után az IADC - a Nemzetközi Ûrhulladék Bizottság - tagjai megegyeztek a probléma megoldásának módjában. Az új szabályok szerint például a műholdaknak elegendő üzemanyagot kell vinniük magukkal ahhoz, hogy missziójuk befejezése után a Föld légkörébe vagy a külső világűrbe juttassák őket. Az űreszközökön tárolt fölös üzemanyagot és tartalék elemeket meg kell semmisíteni, nehogy felrobbanva további szennyezést jelentsenek. Az ideiglenesen használt eszközöket, amelyeket eddig egyszerűen sorsukra hagytak az űrben, ezentúl az űrhajóhoz kell rögzíteni. Az űrszemét összegyűjtése nagyon költséges lenne, s bár a későbbiekben elképzelhető, hogy terv készül ennek megoldására is, egyelőre az a legfontosabb, hogy ne termeljünk többet. A tervezett szabályok az új technológiák ellenére meg fogják drágítani az űrvállalkozásokat.

n Xbox-tuning Ázsiában már kaphatók azok a csipek, amelyekkel kiiktathatók a Microsoft játékkonzoljának biztonsági funkciói. Az első csipek - az Xtender, Enigma és Messiah - az elmúlt hét végén jelentek meg a hong- kongi kereskedőknél. Beépítésükhöz nem árt némi műszerészhacker-ismeret, miután a tárgyat nem elég a meghajtóba tuszkolni, hanem egyenesen a szétszerelt készülék alaplapjára kell hegeszteni és legalább húsz áramkörre rákötni. Aki azonban sikeresen végrehajtja a módosítást, az másolt CD-ről is játszhat, és másolt DVD-ről is mozizhat. Még jobban össze kell kapnia magát, aki Xbox játékokat akar törni - a játék-CD-ket a hagyományos meghajtók nem olvassák. A védelmi rendszert pár hackercsoport törte csak meg, a maroknyi játékot megfelelő kapcsolati hálóval az internet sötét és eldugott zugaiban lehet beszerezni. A Sony konzolja, a PlayStation 2 kinyitásához szükséges csipek igen hamar piacra kerültek. Bár az eljárás terjedése a PS2-játékok eladását nem hátráltatta érzékelhetően, a vállalat európai kirendeltsége sikeres jogi harcokba bocsátkozott a csipek forgalmazóival. Hasonlóra készül a Microsoft is: jelenleg keresi a jogi utakat a csipek forgalmazásának megakadályozására.

n Natura 2000 A "Natura 2000" európai jelentőségű védett területek hálózatának magyarországi kijelölése lehetőséget nyújt arra, hogy európai szintű védelmet biztosítsunk gazdag és veszélyeztetett természeti örökségünknek - mondta Demeter András, a Természetvédelmi Hivatal főosztályvezetője pénteken Budapesten. A WWF Magyarország által szervezett konferencián a főosztályvezető közölte: az ország területének 9,8 százaléka védett, a 10 természetvédelmi park, 40 tájvédelmi körzet és 150 természetvédelmi terület alkothatja a Natura 2000 hálózat részét. A hivatalos magyar területi listát 2004-re, az uniós felvétel várható idejére el kell készíteni. Erre a célra Magyarország egymillió eurós PHARE-támogatást kapott, amit a kormány 50 millió forinttal egészített ki. A magyar természetvédelmi területek elfogadtatásáról az EU-tagállamok mondják ki a végső szót, és a csatlakozási szerződés fogja tartalmazni ezeket. Az EU még 1992-ben, az ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferenciáján fogadta el a biológiai sokféleségről szóló egyezményhez kapcsolódva a Natura 2000 hálózat kialakítását. Az EU-ban összesen 110 ezer növény- és állatfaj él - Magyarország élővilága mintegy 45 ezer fajt foglal magában, napjainkra ebből 15 emlős, 80 madár, 5 kétéltű és hüllő, 2 hal, 690 növény és 255 gerinctelen faj tartozik a veszélyeztetett kategóriába.

n Új vírusrekord A Klez vírus 18 e-mail tárggyal (subject) operáló H variánsa felel átlagosan minden háromszázadik elektronikus levélért, így minden idők legnagyobb számítógépes vírusává vált. A Microsoft Outlook és Outlook Express levelezőprogramok hosszú ideje ismert biztonsági hibáját kihasználó féregvírus első variánsa 2001 decemberében jelent meg. Írója folyamatosan fejlesztette és tökéletesítette: a H variáns például idén áprilisban bukkant fel. A Klez.H tömeges terjedésének titka az, hogy a vírus az irtóprogramok leállítása után a címjegyzékből választott véletlenszerű feladóval küldi magát véletlen címekre - így rendkívül nehéz azonosítani a küldőt és visszakeresni a fertőzés útját, ráadásul variálja a fertőzött levelek tárgyait és a csatolt fájlok neveit. A MessageLabs brit vírusirtó vállalat felmérései szerint az elmúlt hónapokban 775 ezer példányban terjedt a féreg, amely napi átlag húszezer fertőzött levelet jelent. A Klez.H a tavaly nyári főellenséget, a SirCamot taszította le a toplista tetejéről. Mátrix című film alapján készült online játékával. Az előfizetéses játék a filmből megismert helyszíneken játszódik, és több tízezer ember egyidejű részvételét teszi majd lehetővé. A Monolith Productions és az EON Entertainment, illetve a Mátrix rendezői, Larry és Andy Wachowski már dolgoznak a terv megvalósításán.

n Egyesül a Linux A Caldera, a Conectiva, a SuSE Linux és a Turbolinux bejelentették, hogy létrehozzák a UnitedLinuxot. A kezdeményezés a vállalati piacot célozza meg, ahol a vevők olyan Linux disztribúciót igényelnek, amely tanúsítványokkal rendelkezik arról, hogy számos különféle szoftverrel és hardverrel képes együttműködni. Létrehozói szerint a UnitedLinux jelentősen csökkenti a disztribúciók számát, és egy valódi szabványos Linux operációs rendszert hoz létre.

n Félmilliárd éves DNS ´si DNS-mintákra bukkantak brit kutatók, akik lengyel, amerikai és thaiföldi sóbányákból előkerült 425 millió éves kövekben kutattak baktériumásatagok után. Bár tudományos szaklapok már többször írtak arról, hogy ősi DNS-minták kerültek elő, eddig minden esetben bebizonyosodott: a maradványok fiatalabbak, mint maga a fosszíliákat rejtő sziklatömb, és későbbi vízbeszivárgások eredményei.

n Energiafű A szarvasi Mezőgazdasági Kutató-Fejlesztő Közhasznú Társaság által kifejlesztett energiafű szárazanyag-termelése évenként eléri a 10-15 tonnát hektáronként, és fűtőértéke megközelíti egyes fákét. A közel kétméteresre növő fűféleség kiválóan tűri a szárazságot és a fagyot, hosszú ideig elél, és ellenálló a növényi betegségekkel szemben. Az energiafű szilárd tüzelőanyagként, bálába, brikettbe préselve hasznosítható.

n Játékoshalál Számítógépes játék okozta egy hongkongi fiatalember halálát. A 17 éves Lei Pui Sang egy folyamatosan nyitva tartó internetkávézóban dolgozott, és munkaideje lejártával sem ment haza, hanem további tíz órát játszott hálózatban a Diablo II-vel. Heteken keresztül csak napi két órát aludt, és gyakran az ebédszünetét is játékra használta fel. Egy kollégája találta meg Leit az asztalra borulva, vérző orral és szájjal, az orvosok szerint szívelégtelenség végzett vele.

Figyelmébe ajánljuk