Kulturális hírek

  • 2002. június 6.

Külpol

Június 6-án nyílik a Pécsi Országos Színházi Találkozó tíznapos rendezvénysorozata, amelynek keretében 16 hazai és határon túli társulat mutatja be egy-egy produkcióját, melyeket Szűcs Katalin kritikus választott ki a szezon 163 előadásából.n EGY KRITIKUS MEGÖLÉSE Még meg sem jelent, máris heves vita zajlik Németországban Martin Walser Tod eines Kritikers című új műve kapcsán: általános vélemény szerint a könyvben szereplő (s a cím ellenére mégsem megölt) zsidó származású kritikus alakját a szerző Marcel Reich-Ranickiről, az ország egyik legbefolyásosabb irodalomkritikusáról mintázta. Ranicki szerint nem lenne szabad megjelentetni a Tod eines Kritikerst, Walser viszont, aki a napokban vette át Waldshut-Tiengen város tízezer eurós irodalmi díját, azt állítja, műve egy kritikusról és nem egy zsidóról szól, s rémisztőnek tartja, hogy antiszemitizmusnak nevezik a regény e szereplőjének negatív jellemvonásait.
A hosszú pályája során számos disputát megélt Martin Walsernek a mostanit azzal sikerült kiváltania, hogy a Suhrkamp kiadónál augusztusi megjelenés előtt álló könyve részleteit fölajánlotta előzetes közlésre a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, ahol Reich-Ranicki is publikálni szokott. A regényrészlet helyett azonban a lap egyik vezető szerkesztőjének Walserhez intézett nyílt levelét közölték: Frank Schirrmacher - aki négy éve a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron Walser munkásságát méltatta - leszögezte, lapjában nem kaphat teret az antiszemita gyűlölet dokumentuma, egy olyan regény, mely a nácik által el nem végzett "munka" befejezésének a fikciójával játszik el. Walser azt nyilatkozta, tőle távol áll az antiszemitizmus, regénye elsősorban arról szól, hogyan gyakorolják a hatalmat az irodalmi világban, s szerinte Schirrmacher megnyilatkozása éppen a téma érvényességét mutatja. A Suhrkamp először azt deklarálta, könyvkiadással, nem pedig cenzorálással foglalkoznak, ám aztán bejelentették, e héten döntenek, vállalják-e a kiadást, vagy sem.

n EGY POLITIKUS MEGÖLÉSE Az amszterdami De Balie kortárs művészeti központban május végén ismét műsorra tűzték a Hetze (Hecc) című színdarabot: az előadásban részt vevő négy színész annak ellenére döntött így, hogy a mű kísértetiesen emlékeztet Pim Fortuyn halálára. A 36 éves Pieter Hillhorst első darabja éles politikai szatíra, melyben egy jobboldali populista politikus marokkói bevándorlók támadásának áldozata lesz, és kómába zuhan. Premierjét május 1-jén tartották, öt nappal Fortuyn meggyilkolása előtt, ám utána levették a műsorról. A szerző szerint műve nem Fortuynról, hanem a politikacsinálás módszereiről szól - ő maga különben egy holland tévéadó riportereként interjúzott is Fortuynnal, s "kiszámíthatatlannak" találta.

n EGY ADAG JOYCE Az ír Nemzeti Könyvtár másfél évi tárgyalássorozat után 11,7 millió dollárért megvásárolt ötszáz oldalnyi, eddig ismeretlen kéziratot és feljegyzést James Joyce egykori munkatársának fiától, Alexis Leontól. A néhai Paul Leon 1940-ben, a németek által megszállt Párizsban szerezte meg a kéziratokat Joyce egykori háziurától, aki a németek elől Svájcba menekült író lakbérhátralékát akarta behozni a feljegyzések elárvereztetése útján. Leont letartóztatták, német koncentrációs táborban halt meg, a kéziratok azonban valahogy eljutottak az 1941-ben elhunyt Joyce özvegyéhez, Norához. Az író korai dublini jegyzeteit és az Ulysses egyes fejezeteinek fogalmazványait most Sile de Valera, a művészeti kérdésekért felelős ír miniszter vitte haza Dublinba, melynek Nemzeti Könyvtára két éve egy New York-i árverésen 1,4 millió dollárt fizetett az Ulysses egyik epizódjának kéziratáért.n EGY BIZTONSÁGOS M"DSZER Amerikában piacra dobták egy különleges gumi óvszerekkel kereskedő cég, a Condomania és a 70-es évek sztárzenekara, a Kiss közös vállalkozásaként gyártott Kiss Kondoms termékcsalád első darabjait: a Tongue Lubricated (Nyelvvel Síkosított) fantázianevű dobozt Gene Simmons énekes legendásan hosszú nyelve díszíti. A sorozat következő darabja a Studded Paul (Szegecses Paul) lesz Paul Stanley gitárossal, a harmadik pedig az extra erősnek mondott Love Gun Protection, a teljes zenekar fotójával - a Love Gun a Kiss egyik slágerének a címe.

n TONY-DíJAK Hat díjat, köztük a legjobb musicalnek járót söpörte be a New York-i Broadway szezonját lezáró Tony-díjak átadásán a Thoroughly Modern Millie című előadás: díjat kapott a dzsesszkorszakban játszódó történet női főszereplője, Sutton Foster és koreográfusa, Rob Ashford is. Három díjjal gazdagodott a Urinetown című zenés produkció gárdája, köztük az író Greg Kotis és a zeneszerző Mark Hollmann: szatírájuk egy olyan városról szól, ahol mindenkinek fizetnie kell a vécéhasználatért. A legjobb prózai előadásnak Edward Albee The Goat or Who is Sylvia? című komédiáját választották - 39 évvel a Nem félünk a farkastól hasonló sikere után. A legjobb prózai rendezés díját Mary Zimmerman kapta a Metamorphoses színreviteléért.

n FESZTIVÁLSZEZON 170 magyarországi és határon túli könyves cég jelenteti meg új kiadványait a június 6-10-ig tartó Ünnepi Könyvhét alkalmából, melynek megnyitó- beszédét Szilágyi István Kossuth-díjas író tartja. Az eseményt szervező Magyar Könyvkereskedők és Könyvkiadók Egyesületének hivatalos könyvheti listájára fölvett 188 kiadvány átlagára 2230 Ft.

Június 15-én kezdődik Miskolcon a szintén tíznapos Bartók+Puccini című nemzetközi operafesztivál, amelynek keretében az olasz komponista összes operáját előadják.

Figyelmébe ajánljuk