Cyber hírek

  • 2002. szeptember 19.

Külpol

Új űrteleszkóp A TRW építheti a Hubble űrteleszkóp utódját - jelentette be NASA. A következő generációs műholdat a tervek szerint 2010-ben bocsátják fel.
A Webb teleszkóp úticélja a Földtől 1,5 millió kilométerre található L2 Lagrange-pont, ahol a Nap és a Föld gravitációs hatása kiegyensúlyozza egymást, az eszköz pályán tartása így minimális energiát igényel.

n A pörölycápa hatodik érzéke A pörölycápa különös alakú koponyája nem az úszást megkönnyítendő öltött ilyen formát. Eddig csak annyi volt ismert, hogy az óriási kalapácsfej páratlan panorámaképet biztosít viselőjének, hiszen a cápaszemek a nyúlványok végein helyezkednek el. Viszont most a Hawaii Institute of Marine Biology (www.hawaii.edu/HIMB/) munkatársa, Stephen Kajiura felfedezte, hogy a széles fej egyúttal egy érzékeny szenzor is. Ennek segítségével a ragadozó nagy pontossággal képes bemérni heringek, szardíniák, emberek és más zsákmányállatok elektromos mezejét. Bár más cápafajok is viselnek elektromos szenzorokat a fejükön, a pörölycápa esetében ez az érzékszerv sokkal kifinomultabb.

n Privát holdszonda Az amerikai hatóságok megadták az engedélyt a kaliforniai La Jollában működő TransOrbital (www.transorbital.net) vállalatnak, hogy a Hold felszínére juttassa saját készítésű szondáját. A kilövésre 2003 júniusában, a kazahsztáni Bajkonur űrközpontban kerülhet sor. "A Hold megérett a kereskedelmi kiaknázásra. Sokkal közelebb van, mint az átlagember gondolná, legalábbis ha a négynapos utazási időt nézzük" - mondta Dennis Laurie, a TransOrbital vezetője. Hosszú távon a TransOrbital azt reméli, hogy kifejlesztheti a Hold kommunikációs és navigációs rendszerét, és ezek segítségével megnyílik az út az égitest feltárása és a holdturizmus előtt. A kereskedelmi felderítőket megelőzve több ország, például Japán és az európai űrügynökség is küld szondát a Holdra. A múlt héten egyébként a 72 éves Buzz Aldrin asztronauta Los Angelesben behúzott egyet egy amerikai újságírónak, aki a holdraszállás megcáfolásában utazik.

n Húszéves a smiley Mike Jones, a Microsoft rendszer- és hálózatkutató csoportjának munkatársa azt állítja, hogy hat hónapos munka után végre megtalálta a világ legelső smiley-ját. Jones és munkatársai az ősi :-) jelre akkor bukkantak rá, amikor átvizsgálták a Carnegie Mellon Egyetem elektronikus üzenőtáblájának nyolcvanas évek eleji archívumát. A jelet egy 1982. szeptember 19-én kelt üzenet tartalmazza, ennek szerzője, Scott E. Fahlman azt javasolja, hogy a :-) karaktersorozatot használják a vicces, a :-( jelet pedig a szomorú üzenetek jelölésére.

n Cyberforradalom Prágában A szélessávú internet iránti igényt kielégítendő egy Zdenek Janda nevű cseh polgár drótnélküli hálózat kiépítésébe kezdett a prágai háztetőkön - adta hírül az Index. A Czech Telecom május végén kezdte árusítani ADSL-szolgáltatását, a monopolhelyzetet élvező szolgáltatónak azonban vissza kellett vonnia termékét, mert a cseh távközlési felügyelet úgy döntött, hogy a vállalat kizárólag azután kezdhet maga is szolgáltatni, hogy nagykereskedelmi áron felkínálta az ADSL-kapcsolatok kiépítését más internetszolgáltatók számára is. A Czech Telecom válaszul időhúzásba kezdett, Zdenek Janda pedig a megfizethető internetért folytatott fogyasztói ellenállási mozgalom vezetőjévé vált: mászik, szerel, és akit lefed a mikrohullámú W-LAN, az ingyen adatozhat 32 kbps-en. Az ennél nagyobb sávszélességért fizetni kell: a gerilla-internetszolgáltató a TransgasNet gerinchálózatát használja szerződéses alapon. A CZFree.net mikrohullámú rádióhálózat, amely a szabályozatlan 2,4 GHz-es hullámsávon bonyolítja az adatforgalmat. A Prágában működő körülbelül húsz átjátszóantenna többségét maga Janda szerelte fel, de a felhasználók maguk is csatolhatnak újabb területeket a CZFree.net-hez. Bár Janda vállalkozása - száznál kevesebb fogyasztóval - még kezdeti stádiumban van, rendkívül hamar körülbelül háromszázhúszan jelentkeztek átjátszóépítési szándékukkal.

n Megrendelhető a magzat neme A belgiumi Gent egyetemi klinikáján a szülni vágyó és elég tehetős nők meghatározhatják születendő gyermekük nemét. A házaspárnál először vérvizsgálatot végeznek, majd a férjtől spermamintát vesznek. Ezt lehűtve kiküldik az Egyesült Államokba, a virginiai Fairfaxbe, ahol a MicroSort nevű magáncég (www.microsort.net) szétválasztja az X kromoszómát hordozó és így leányt eredményező ivarsejteket az Y kromoszómát hordozó és fiút eredményező sejtektől. A kettéválaszott mintát a laboratórium visszaküldi Gentbe, ahol a klinika a kívánságnak megfelelőt beülteti az anya méhébe. A választás sikerességének valószínűsége 91 százalékos, ha a pár leánygyermeket kíván, de csak 75 százalékos, ha fiúgyermek a vágya. Az eljárásért 6300 eurót kell fizetni. Ha a szülők ennél nagyobb bizonyossággal akarnak fiút "rendelni", az további 6000 euróba kerül. Ez esetben laboratóriumi mesterséges megtermékenyítést végeznek, és a néhány napos embrióról már teljes bizonyossággal megállapítható a születendő gyermek neme.

n Superman mozog A Superman-filmekből ismert színész, Christopher Reeve ismét képes mozgatni pár ujját, és visszatért tapintási érzéke is. Reeve 1995-ben egy lovaglóbaleset során szenvedett gerincsérülést. A színész évente kétszáznyolcvanezer dollárt költ kezelésre, és úgy véli, az őssejtkutatások nyomán egy nap teljesen felépül.

n Birkamemória Brit kutatók szerint a juhok legalább ötven fajtársuk és tíz ember arcát képesek majd két évig az emlékezetükben tartani. A hasonló arcok közötti különbségtételben a juhok nem sokkal gyengébbek az embernél. Az emberekhez hasonlóan a juhok arcmemóriája is a temporális lebeny egyik specializálódott részét használja.

n Mobilfarmer A Levi´s új nadrágján speciális, mobilsugárzást blokkoló anyagból készült zsebek találhatók, amelyek védik a nadrág viselőjét a mobiltelefon által kibocsátott sugárzástól. A cég nem állítja, hogy a mobiltelefonok károsak volnának az egészségre, csupán vásárlóik megnyugtatására dobták piacra az új nadrágot.

n Mérgező euró Az eurós érmék az ember nedves tenyerében az EU-direktívákban lefektetett nikkelszennyezés 320-szorosát adják le. A direktíva azonban csak a bőrrel hosszabb ideig érintkező fémekre vonatkozik, például az ékszerekre.

n Bukott játéktilalom Úgy tűnik, megbukott a nemzetközi közröhej tárgyát képező görög törvény, amely az interaktív szerencsejáték visszaszorítása érdekében betiltott minden elektronikus játékot. Az első ügyet az alperes internetkávézó-tulajdonosok nyerték - a bíróság szerint azért, mert a törvény alkotmányellenes.

Figyelmébe ajánljuk