Cyber hírek

publikálva
2002/50. (12. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tagad a feltételezett hacker Tagadta bűnösségét az a harmadikos gimnazista, akit az ügyészség az Elender internetszolgáltató rendszerének három évvel ezelőtti sorozatos feltöréseivel vádol a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött büntetőperben. Az ügyben jövőre várható ítélet.n Eltitkolt ufóészlelés Az angol kormány megpróbálta eltussolni az egyik leghíresebb ufóészlelését - állapította meg kedden egy brit parlamenti vizsgálóbizottság.

A hosszú évek titkolózása után múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott "Rendlesham-akták" az amerikai légierő tisztjeinek beszámolóit tartalmazzák, akik 1980 decemberében a kelet-angliai rendleshami erdő közelében fekvő Woodbridge támaszponton állomásoztak, és egy vakító fényű objektumot láttak landolni az erdőben. Az angol légierő jelentése szerint 1980. december 27-én hajnali három órakor két amerikai járőr lett figyelmes a laktanya hátsó kapuja mögül jövő különös fényekre. A katonák először azt hitték, egy repülőgép zuhant le az erdőben. A helyszínhez közeledve azonban "háromszögletű, különös fényben ragyogó tárgyat láttak", amelynek közelsége megvadította a környékbeli tanyák állatait. "Az objektum a szemtanúk leírása szerint fémes megjelenésű és háromszög alakú volt, alapja mintegy két-három méter széles, magassága pedig mintegy két méter" - áll az aktában. "A tárgyból sugárzó fehér fény bevilágította az egész erdőt. A tetején pulzáló vörös fény, az alján pedig kék fényekből álló gyűrű volt, maga az objektum lebegett vagy lábakon állt." A szkeptikusok szerint a szemtanúk a fákon át a közeli Orford Ness világítótorony fényét látták. Az akta szerint ugyanakkor a tisztek a következő napon a területet megvizsgálva három mélyedést találtak az erdő talaján, melyek egy két méter sugarú körben helyezkedtek el. Egy nappal később a mélyedésekben és a kör közepén 0,1 millröntgen béta- és gammasugárzást mértek, ami a normális érték tízszerese. Az angol kormány bejelentette, hogy a Rendlesham-akták mellett más ufóészlelések jegyzőkönyveit is nyilvánosságra hozza a védelmi minisztérium weboldalán.

n DNS-szőnyeg karácsonyra A brit Complement Genomics DNS-vizsgáló cég a közelmúltban egy londoni biotech konferencián bemutatta legújabb tevékenységét, a DNS-ajándékok készítését - adta hírül az Index. A cég az örökítőanyag alapján készíttet ékszereket és kézzel festett üvegtárgyakat, de a minta beleszőhető akár egy gyapjúszőnyegbe is. A vállalat elsősorban gyógyszergyárak számára és apasági keresetekben végez DNS-teszteket, az új szolgáltatást csak melléktevékenységnek szánták. Az ajándéktárgyakat a nemrégiben elindított DesigNAgifts.com honlapon lehet megrendelni. Az ajándékozóknak a cég által biztosított készlettel nyálmintát kell venniük attól, akinek az ajándékot szánják. A kenetet a megrendelőlappal együtt el kell küldeni a cégnek. A laboratórium a kromoszómaláncok, pontosabban a mindenkinél eltérő, rövid tandemismétlésnek nevezett DNS-szekvenciák alapján egy mintázatot készít, mely azután felnagyítható a kívánt méretre. Ezek a minták leginkább azokra a "vonalkódokra" hasonlítanak, melyeket apasági kereseteknél és törvényszéki vizsgálatoknál használnak. A mintázatok alapján azután észak-angliai kézművesek elkészítik az ékszereket, az üvegárut és a többi terméket, természetesen kézzel. Az ajándékok ára 175 fontnál (kb. 65 ezer forint) kezdődik, ennyibe kerül a DNS-vizsgálat bekeretezett tanúsítványa. A festett üvegek ára elérheti a 4000 fontot (kb. másfél millió forint). A mintákat a nemzetközi törvényi előírásoknak megfelelően kezelik, és három hónap elteltével megsemmisítik: a kapott mintázatok nem részletesek annyira, hogy alkalmasak legyenek apaság megállapítására, és kimaradnak belőlük azok a szakaszok, melyek fényt deríthetnének a donorok genetikai titkaira.

n Internetes felforgatók Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet felszólította Kínát, hogy engedje szabadon mindazon polgárait, akiket véleményük internetes kifejtéséért zárt börtönbe. A szervezet szerint legalább 33 kínai állampolgárt tartanak fogva "internetes felforgatás" vádjával, közülük ketten a kínzás vagy a rossz bánásmód miatt életüket vesztették. Az egyik fogoly, egy volt rendőr 11 év börtönbüntetést kapott, mivel demokráciáról szóló cikkeket töltött le külföldi oldalakról. A szervezet "Az internet állami ellenőrzése Kínában" című, most kiadott jelentésében úgy fogalmaz, hogy Peking az internetezők bebörtönzésével új kategóriát teremtett a "lelkiismereti fogoly" fogalmán belül. A kínai kormány szóvivője szerint az Amnesty vádjai alaptalanok. Az Egyesült Államokat leszámítva jelenleg Kínában van a legtöbb internetező, összesen mintegy 46 millió.

n Génmanipuláció Az Európai Unió agrárminiszterei megállapodtak, hogy az unióban forgalomba kerülő, génmanipulált alkotórészeket tartalmazó élelmiszereket megkülönböztető jelzéssel látják el. Azon élelmiszerek csomagolásán kell a megkülönböztető jelzést feltüntetni, amelyekben legalább 0,9 százalékban genetikailag módosított alkotórész van jelen. Környezetvédő szervezetek vizsgálatai szerint az Európai Unió lakosságának 70 százaléka elutasítja a genetikailag módosított élelmiszereket.

n Designpályázat Félmillió forintos összdíjazású nyílt ötlet- és látványtervpályázatot hirdet a Másik Oldal - Ökoszociális Mozgalom Budapest nagyobb tereinek emberközeli és gyalogosbarát közterületi átalakítására. A pályázati kiírás fő eleme, hogy az érintett közterek mai közlekedési csomópontjai jórészt a föld alá kerüljenek, a felszínen kialakuló közterek viszont nyerjék vissza a motorizáció elterjedése előtti funkciójukat.

n Az év féregvírusa A Sophos vírusirtó cég nyilvánosságra hozta 2002 számítógépes kártevőinek toplistáját. E szerint a jelentett vírusos esetek csaknem negyede a Klez féregvírusra volt visszavezethető. A Klez hét hónapon keresztül vezette a toplistát, és a Sophos szerint az év legelterjedtebb féregvírusává vált. Második helyre a Bugbear, a harmadikra a Badtrans került.

n "riásrákok Egyméteres óriásrákok közelítenek a norvég partok felé, vonulás közben mindent felfalva, ami az útjukba kerül. A hivatalos szervek mindent megtennének, hogy megszabaduljanak tőlük, mivel az állatok már az őshonos élővilágot fenyegetik. A környezetvédők szintén a rákok kipusztítását követelik. A rákok eredetileg a Kamcsatka-félszigetről származnak.

n Önhangoló zongora Önhangoló zongorát fejlesztett ki egy amerikai feltaláló, a hangszer 40 másodperc alatt korrigálja magát. Az önhangoló zongora árammal melegíti húrjait megfelelő hőmérsékletűre, ennek révén megfelelő feszességűre, vagyis hangmagasságúra. A folyamathoz szükség van egy frekvenciaanalizátorra, egy mikroszámítógépre és egy tranzisztorra, amelyek beépíthetők a hagyományos zongorákba is.

publikálva
2002/50. (12. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...