Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 50. szám, (2002.12.12.) (2002-12-12)

Egotrip

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking

A nyelvészet szereti az alapkérdéseket. Például mi a többesszám és mire való? Nos, a többesszám - már amennyiben egy nyelvben van ilyen - formai eszköz, mely egy tartalom kifejezésére való. A magyarban ez a formai eszköz egy magánhangzó-plusz-k toldalék, a tartalom pedig az, hogy "egynél több". Megvettem a füzetet - Megvettem a füzeteket. Hasonló a helyzet a múltidővel: az is formai eszköz (alapvetően egy -ott végződés: mos-ott, vérz-ett, lök-ött, helyenként -t alakra rövidülve: ken-t, kavar-t), mely olyasféle tartalom kifejezésére szolgál, hogy "már megtörtént", "előzőleg lezajlott".

Publicisztika

Publicisztika

Ambrus-Lakatos Loránd: Az igazi hiány (Lesz-e vita a privatizációról?)

Akormány nagyszabású privatizációra szánta el magát, mondván: a költségvetési hiány óriási, és így a privatizáció kényszer. Jó esély van rá, hogy az elképzelés hamarosan döntésekben ölt testet, és az állami tulajdonú vagyon nagy részét eladják. Az ellenzék tiltakozik. A hiány, mondják, a nyáron és az önkormányzati választások előtt elköltött milliárdoknak tudható be. A koncepció nélkül eltapsolt öszszeg 320 milliárd forint. A privatizáció nem kényszer, hanem a szocialista párt kétségbeesett kísérlete arra, hogy eltúlzott és a tavaszi kampány alatt a fejekbe sulykolt ígéreteinek valahogyan eleget tegyen; hiszen csak ezek révén nyerhették meg a választásokat. Egy másik vád szerint többről van szó, jelesül arról, hogy az új kormány mögötti hatalmi elitet csak privatizációval lehet kielégíteni.

Publicisztika

A törvény ökle

Most, hogy első fokon tizennyolc hónap (három évre felfüggesztett) börtönt kapott ifj. Hegedűs Lóránt MIÉP-alelnök és egykori országgyűlési képviselő, végre elgondolkodhatunk: vajon győzött-e az igazság.

Publicisztika

Idő van

Valószínűleg nem sok katolikus püspök bontott pezsgőt szombaton arra a hírre, hogy a Szentszék megnevezte Paskai László bíboros-prímás, budapest-esztergomi érsek utódját. Bár a püspökkari konferencia elnöke, a magyar katolikus egyház de facto feje még három évig Seregély István egri érsek marad, és Erdő Péter formálisan csak az esztergomi főegyházmegye első embere lesz, ideje annyi, mint a pelyva. Erdő idén múlt ötvenéves: a kánonjog szerint hetvenöt évesen, 2027-ben kell majd felajánlania lemondását.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Tagad a feltételezett hacker Tagadta bűnösségét az a harmadikos gimnazista, akit az ügyészség az Elender internetszolgáltató rendszerének három évvel ezelőtti sorozatos feltöréseivel vádol a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött büntetőperben. Az ügyben jövőre várható ítélet.n Eltitkolt ufóészlelés Az angol kormány megpróbálta eltussolni az egyik leghíresebb ufóészlelését - állapította meg kedden egy brit parlamenti vizsgálóbizottság.

Külpol

Kulturális hírek

Térey János és Tőzsér Árpád költők kapták az idei Füst Milán-díjat.n 15 KISPÁL-ÉV Évfordulós turnéja pesti állomásán, a Petőfi Csarnokban adott lemezfelvétellel egybekötött koncertet a Kispál és a Borz. A december 13-án Fehérvárra, 14-én Dunaújvárosra érő körút több állomásán is rögzítették az előadást, s a felvételeket tartalmazó CD-ket a helyszíneken meg lehetett rendelni.n OSCAR 54 ország - ez hárommal több a szintén rekordnak számító tavalyinál - nevezett a legjobb külföldi film Oscarjáért zajló versenybe; először van köztük Afganisztán, Banglades és Csád.

Belpol

Belpol

Az önkormányzatok és a költségvetés: Az aprót tartsa meg!

Az önkormányzatok finanszírozása mindig is politikai csatározások tárgya volt. Ellenzékben az összes párt rettenthetetlen önkormányzatbarát, és a pénzelosztás decentralizálásáról szónokol, kormányra kerülve azonban a források központosítását és újraelosztását preferálja. Idén a költségvetési vitában különösen éles csatározás folyt e kérdésben, miközben - politikai színezettől függetlenül - mindenki a támogatási rendszer reformját sürgeti.

Belpol

A Fidesz - MPP kongresszusa: Uniót, feltéttel!

A statiszták és a retorika a szokásos, a díszlet és a mondanivaló viszont vadiúj volt a legnagyobb ellenzéki párt szombaton, a Ferencváros kézilabdacsarnokában tartott kongresszusán. Ezen a Fidesz - Orbán Viktor őszi kirohanásai, valamint az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról született négypárti megállapodás után - hivatalosan is támogatásáról biztosította hazánk EU-tagságát.

Belpol

A Magyar Rádió eljárásai: Jelentések ideje

A Magyar Rádió (MR) a múlt héten bíróságon igyekezett cáfolni, hogy vezetése politikai okokból távolított el riportereket és műsorkészítőket. A közszolgálati intézmény jogi képviselője úságírókat bemószeroló gyártásvezetői jelentésekkel próbálta alátámasztani, hogy Hollós János hírfőnök jogosan vált meg a bemártott "fegyelmezetlen" riportertől. Hiába: az MR az Élet és Irodalom (ÉS) ellen szerdán immár másodszorra vesztett első fokon. A rádió vezetése egyébként tucatnyi pert indított a média ellen az őt ért kritikák miatt.

Belpol

Önkormányzati orvos képviselők összeférhetetlensége: Várólistán

Csaknem 300 vállalkozó orvos jövőjét érinti az összeférhetetlenségi jogszabály 2000 nyarán elfogadott módosítása, amely az idei önkormányzati választások napján lépett hatályba. Az önkormányzati képviselővé, polgármesterré választott orvosoknak - gazdasági összeférhetetlenség miatt - dönteniük kell: a továbbiakban praktizálnak-e, avagy önkormányzati képviselőként dolgoznak. Az orvosok érdekvédelmi szervezetei mindent megtettek a jogszabály-változtatás érdekében, a politikusok meg is ígérték a korrekciót, ám nem történt semmi; a döntés a bíróságokra maradt.

Belpol

A dömsödi harangpör: Neki is jár a nobell

Jó év volt 1997 a dömsödieknek, megjavították a refomátus templom toronyóráját, ami a település egyetlen, közterületen lévő időmérő szerkezete. A toronyóra természetesen nemcsak mutatja, hanem üti is az időt. Olyannyira, hogy a templom mellett lakó Nyerges István feljelentette a Dömsödi Református Egyházközséget a szomszédjogok megsértése miatt.

Könyv

Könyv

Könyv: Itt van, újra (Kántor Péter: Lóstaféta)

Mármint az ősz, ahogy a Költő híres versében mondta volt, valamint - öt év hallgatás után - Kántor Péter új verseskötete. S mindegyikük (az ősz, a Petőfi-vers és a Kántor-kötet) szép, mint mindig énnekem. Már csak azért is, mert számítani lehet rájuk, mert időről időre visszatérnek. Ha van egy kis szerencsém, mikor megjelenik ez az ajánló, még tart az ősz végi jó idő, ez a titkos, melankolikus szűrt fény, az utolsó fellángolás a tél beköszönte előtt, amely azt hirdeti, hogy "itt minden enyészeten győzni fog a szépség"(Vas István). Ugyanis Kántor kötete is régi-régi toposzokat dolgoz meg, fordít ki és használ fel, kiemelten a nyárét és az őszét, vagyis a mulandóság - talán - legrégebbi metaforáit. (A Bécsi nyár és a Pesti ősz című ikerversek, a Kovács András Ferenc Téli prézlijére válaszoló Nyári prézli című vers stb.) De sokkal nagyobb tisztelettel bánik a hagyománnyal, semhogy radikálisan nyúlna hozzá, nem vonja vissza, nem ironizálja át, csak kissé átformálja. A szövegeibe rejtett szövegközi utalások is érvényes, máig változatlanul érvényes kérdésként hangzanak fel verseiben. "Az éjjel hazafelé mentem, / J. A. után, 2000-ben, / háltak az utcán, a padokon. Mi dolgunk a világon - járt a fejemben / a Vörösmarty-gramofon".

Film
Zene

Zene

Kiállítás: A kukkoló hatalom (Szex és kommunizmus)

Megpróbáltam előre elképzelni, milyen tárgyakkal lehet megjeleníteni ezt a kérdést egy kiállításon. Korabeli (Emergé) kotonosdoboz, vetkőzős toll, kártyanaptár, homályos, kisméretű fényképsorozat, amelyben egy kalapos úriember először csak előzékenyen elveszi az utcán egy hölgy cekkerét, aztán a konyhában mindenféle elvetemültségek zajlanak gyors egymásutánban, esetleg egy idevonatkozó bejegyzés az általános iskolai ellenőrző könyvben, miszerint "gyermekük a tanórán pornográf képeket mutogatott". Rózsaszín női fehérneműk, kemény tapintású bikinik, netán életkép egy kerületi bőr- és nemibeteg-gondozó váróhelyiségéből.

Zene

Színház: Szó, szó, szó (Borisz Godunov - Madách Kamara)

Ha nem tudnám, amit tudok, azt hinném, egy, a posztmodernből frissen kigyógyult drámaszerző tegnap, legföljebb tegnapelőtt vetette papírra - netán egyenest a Madách Kamara megrendelésére - ezt a Borisz Godunovot. A lábadozás jeleit mutatja még a töredezettség, a figurák poszt-brechtiánus eltartottsága, a huszonegyedik század elejét bízvást jól jellemző rezignáció, enyhe undorral vegyes spleen.

Zene

Lemez: Eljön a nap (The Walkabouts: Ended up a stranger)

"Miért áll meg a vonatunk mindig ugyanazokon az állomásokon? Miért tűnik a csomagunk ennyire viseltesnek, mikor voltaképpen nem is megyünk sehova?" - kérdi Chris Eckman, a Walkabouts zenekar szerzőpárosának férfi tagja két évvel ezelőtti lemezük fülszövegében. Nos, meglehet, a közel két évtizede működő együttes "utazóbőröndje" kívülről már kissé ütött-kopott, ám amit magukban cipelnek, az egyre tisztább és fényesebb zenei formát ölt.

Zene

Lemez: Fiúról apára (Banda Ionica: Matri Mia)

Akilencvenes évek közepére, mikor is a rezeszenék reneszánsza világszerte kulminált, két jellegzetes csoportot képeztek az ilyen bandák. Az egyikben "apáról fiúra szállva" a maga bevett útját járta e tradíció, míg a másik azzal tűnt ki, hogy más műfajokból - így például a dzsesszből vagy a rockból - "rácsodálkozva" nyergeltek át az előadói. Ily módon, vagyis a műfaji és geográfiai határokon felülemelkedve született meg Kölnben a Schäl Sick Brass Band, New Yorkban a Frank London´s Klezmer Brass Allstars, Londonban a Bollywood Brass Band, Beninben a Gangbé Brass Band - azokat említve csak, akik az utóbbi években megfordultak Magyarországon.

Zene

Lemez: Jól hallható (Gadó Gábor Quartet: Orthodoxia)

Ha vigyázó szemünket Párizsra vetjük, ott mindjárt nagyszerű magyar zenészeket (is) találunk. De ha csupán a dzsesszre korlátozódik a látókörünk, Tűzkő Csaba és Szelevényi Ákos akkor is kitűnhet azok közül, akik a fény városát választották székhelyül. Gadó Gábor is itt él az utóbbi időben, és francia zenészekkel dolgozik - ezt dokumentálja ez az album. S hogy mi jut eszébe egy hazánkfiának, miután Nyugatra szakadt? Mi más: a Kelet. A szellemi muníciót Dosztojevszkij, Bergyajev, Tarkovszkij, Brodszkij, Szibéria tágas hómezői, de legalábbis a Balkán jelenti. Veszélyes terep ez, hiszen a gondolatok, az eszmék nehezen fordíthatók le a zenei absztrakció nyelvére, de itt, úgy tűnik, sikerült. Semmi sablon, semmi direkt utalás (a számok címén kívül), inkább csak a hozzáállás - a viszony a világhoz, a művészethez, a zenéhez.

Képzőművészet
Lokál

Lokál

Puskás Ferenc Stadion: Mikor jönnek a döntők?

Lapunk megjelenésének napján dől el, hol rendezik meg 2008-ban a labdarúgó- Európa-bajnokságot. A házigazda szerepére Magyarország is pályázott, és az elképzelések szerint a rendezvény legfontosabb helyszíne a szeptember óta Puskás Ferenc nevét viselő Népstadion lenne. De mi lesz vele, ha az UEFA más országnak adja a rendezés jogát?