Kulturális hírek

publikálva
2002/50. (12. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Térey János és Tőzsér Árpád költők kapták az idei Füst Milán-díjat.n 15 KISPÁL-ÉV Évfordulós turnéja pesti állomásán, a Petőfi Csarnokban adott lemezfelvétellel egybekötött koncertet a Kispál és a Borz. A december 13-án Fehérvárra, 14-én Dunaújvárosra érő körút több állomásán is rögzítették az előadást, s a felvételeket tartalmazó CD-ket a helyszíneken meg lehetett rendelni.n OSCAR 54 ország - ez hárommal több a szintén rekordnak számító tavalyinál - nevezett a legjobb külföldi film Oscarjáért zajló versenybe; először van köztük Afganisztán, Banglades és Csád.

Pálfi György, a Hukkle rendezője olyan vetélytársakkal várja a díjra jelölt öt cím február 11-i bejelentését, mint a belga Jean-Pierre és Luc Dardenne (Le Fils), a cseh Bohdan Sláma (Wild Bees), a dán Susanne Bier (Open Hearts), a finn Aki Kaurismäki (A múlt nélküli ember), a francia Francois Ozon (8 nő), a német Caroline Link (Nowhere in Africa), az izlandi Baltasar Kormakur (The Sea), az iráni Rassul Sadr-Ameli (I´m Taraneh, 15), az olasz Roberto Benigni (Pinocchio), a kínai Zhang Yimou (Hero), a japán Hideyuki Hirayama (Out), a koreai Lee Chang-dong (Oasis) vagy az orosz Andrej Koncsalovszkij (Bolondok háza).

n NOBEL E hét keddjén Stockholmban az irodalmi Nobel-díjat, a múlt héten Budapesten a főváros díszpolgára címet vette át Kertész Imre (interjúnk a 6-7. és a 35. oldalon). Összes műveit, életrajzát és könyvei, illetve a róla szóló szakirodalom bibliográfiáját CD-ROM-on adta ki a Digitális Irodalmi Akadémia, mely 1998 óta 61 magyar író több mint 400 kötetét tette hozzáférhetővé a www.irodalmiakademia.hu címen, ahol a Nobel bejelentése óta kb. százezer "látogatást" regisztráltak. A Sorstalanság itthon eladott példányainak száma 150 ezerhez közelít. A www.litera.hu részletet közöl Szirák Péter nemsokára megjelenő Kertész-monográfiájából. Rövid ideig látható volt itt az író stockholmi beszéde is (a www.nobel.se site-ról vették át jogszerűen), ám ezt hamarosan - meg nem nevezett hely(ek)ről érkező nyomásra - eltüntették. A beszédet az Élet és Irodalom december 8-i száma közli, a Magvető kötetben megjelenteti.

Értelmiségiek egy csoportja tiltakozó nyilatkozatot fogalmazott az MTV Éjjeli menedék című műsora (benne Matúz Gábor riporter, Szentmihályi-Szabó Péter és Döbrentei Kornél írók) hangvétele miatt; a Magyar Házban, Kertész kitüntetése kapcsán rögzített pódiumbeszélgetésre várhatóan visszatér majd az Antiszemita közbeszéd Magyarországon című esszékötet jövő évi kiadása is: a B´nai B´rith Első Budapesti Közösség most második alkalommal dokumentálja az ilyen megnyilvánulásokat, ezúttal a 2001-es esztendő terméséből - köztük van az Ébresztő című lapban publikált írás is, mely "galíciai jöttmentek" kirekesztésére szólított fel. Szerzőjét, ifj. Hegedűs Lóránt MIÉP-alelnököt, volt parlamenti képviselőt közösség elleni izgatás miatt a Fővárosi Bíróság a múlt héten első fokon egy év hat hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

n ÁRVERÉSI REKORD Gulácsy Lajos Na´Conxypánban hull a hó című, 1910 körül készült, 96,5°48 cm-es festményét 80 millió Ft-os áron ütötték le a Kieselbach Galéria téli aukcióján - a licit 15 millióról indult. A képet egy magyar magángyűjtő vette meg. Az eddigi csúcsot Szinyei Merse Pál Parkban című képe tartotta 72 millióval, azt is ez az aukciós ház értékesítette. Tulajdonosa, Kieselbach Tamás a Narancsnak elmondta: az aukció sikere (az összleütési ár kb. 600 millió volt, 42 millióért kelt el egy Rippl-Rónai, 40-ért egy Vaszary) a magyar kép megbecsültségének folyamatos növekedésére utal.

n EUR"PAI FILMDÍJ Az év felfedezettjének járó Fassbinder-díjat nyerte Pálfi György Hukkle című filmje az Európai Filmakadémia római gálaestjén. Beszélj hozzá! című alkotásáért Pedro Almodóvar kapta a legjobb film díját, s ő vehette át a legjobb rendező és forgatókönyvíró, sőt az interneten szavazó közönség által legjobbnak ítélt rendező díját is. A kritikusok többsége Ken Loach művére, a Sweet Sixteenre voksolt. A legjobb alakításért a két filmben (Bella Martha és L´Ora di Religione) is brillírozó olasz Sergio Castellitto, illetve a 8 nő francia szereplőgárdája, Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart, Fanny Ardant, Virginie Ledoyen, Danielle Darrieux, Firmine Richard és Ludivine Sagnier kapott elismerést, a legjobb operatőr Pawel Edelman (Roman Polanski: A zongorista) lett. A legjobb európai dokumentumfilm díját Nicolas Philibert munkája, az ætre et avoir nyerte el (egy kis vidéki iskoláról szól, ahol egyetlen tanár tanít húsz éve minden gyereket általános iskolás kora végéig), a legjobb rövidfilm a bosznia-hercegovinai Ahmed Imamovic 10 minutája lett. A legjobb nem európai film díját a palesztin Elia Suleiman kapta az Isteni közbeavatkozásért (témája egy jeruzsálemi és egy ramallahi fiatal szerelme). Krisztus Pilátus előtt újra együtt látható majd a debreceni Déri Múzeumban a Krisztus-trilógia másik két darabjával, az Ecce homo és a Golgota című képekkel. A kölcsön fejében az MNG 2005-ben hetven festményt ad kölcsön a kanadai galéria 19. századi európai festészeti kiállítására.

n TURNER-DÍJ Keith Tyson nyerte a 20 ezer fonttal dotált és általában éles vitát kavaró brit képzőművészeti elismerést, a Turner-díjat, melyet Daniel Libeskind építész nyújtott át neki a Channel 4 élő tévéadásában. Műve, egy számítógépekkel teli fekete oszlop Tyson elmondása szerint Rodin szobrára, A gondolkodóra reflektál. Ez és a "döntőbe" jutott másik három mű - Liam Gillick színes plexi álmennyezete, Catherine Yass építkezési daruból leengedett kamerával készített örvényszerű rövidfilmjei és egy Arsewoman in Wonderland című pornófilm szavakba foglalt eseménysora, amit Fiona Banner rótt rikító rózsaszín betűkkel egy gigantikus vászonra - január 5-ig látható a londoni Tate Galleryben. A Turner-díj kiállítás minden évben kb. 70 ezer nézőt vonz. Kim Howells kultuszminiszter konceptuális lószarnak titulálta az idei műveket.

n DÍJ Lapzártánk után értesültünk, hogy az Autonómia Alapítvány idei Tolerancia-díját kollégánk, Virág Tamás kapta a Magyar Narancsban megjelent, a hajléktalanok problémáiról szóló írásaiért. Gratulálunk és büszkék vagyunk.

n VAN GOGH-LOPáS A festő születésének 150. évfordulójára készülődő amszterdami Van Gogh Museumból ellopták Van Gogh két festményét: a betörők létra és kötél segítségével másztak be az épületbe, és kb. két órával nyitás előtt léptek meg A nueneni református templomból távozó gyülekezet és A tenger látképe Scheveningennél című, több millió euróra becsült értékű, 1884-ből, illetve 1882-ből származó képekkel.

publikálva
2002/50. (12. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...