Cyber hírek

  • 2003. február 6.

Külpol

Nemzeti Digitális Adattár A Nemzeti Digitális Adattárhoz várhatóan már az idei év végétől hozzá lehet férni az interneten. A kulturális és történeti értékeket digitális formában tartalmazó gyűjtemény feltöltésére márciusig írja ki a pályázatot a minisztérium.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium legalább kétmilliárd forintot szán az idén digitalizálási projektekre, amelyeket a tárca Információs Társadalom Kht.-ja menedzsel majd.

n Netpártosodik a Munkáspárt A kádárista Munkáspárt - a magyar politikai pártok közül szinte egyedüliként - már többször felkarolta az internetről vagy az internetezők köréből indult civil kezdeményezéseket. Emlékezetes, hogy a párt tavaly a modemes internetezők érdekeit védő egyesülettel, a Netérttel együtt demonstrált az Informatikai és Hírközlési Minisztérium előtt az internethívások magas telefontarifái ellen, most pedig nyílt levélben fordult a Miniszterelnöki Hivatalhoz a nyílt forráskódú szoftverek mellőzése miatt a közbeszerzési eljárások során. "Megdöbbenéssel vegyes felháborodással olvastunk a Közbeszerzési Értesítő 2003/1. számában arról, hogy a magyar állam mintegy 11,25 milliárd forint értékben vásárol zárt forráskódú szoftvert. Mi, mint a nyílt forráskód támogatói, használói, szeretnénk felhívni a figyelmet ezen tevékenység értelmetlen voltára, és arra, hogy ez a pénz nem a magyar informatika és a magyar információs társadalom fejlődését, Európához való felzárkózását szolgálja. Az Európai Unióban és a világ számos más helyén a kormányzati szervek egyre komolyabban számolnak a nyílt forráskódú rendszerekkel - elsősorban azoknak biztonságossága és alacsony tulajdonlási költségei miatt." - áll a Munkáspárt nyílt levelében, amelyből kiderül: a párt állami szinten kizárólag nyílt forrású szoftver támogatását tartja elfogadhatónak. A Munkáspárt szerint szükséges lenne megvizsgálni, hogy a fenti pénzösszegből vásárolt szoftvertermékek kiválthatók-e nyílt forráskódú programokkal, rendszerekkel; hiszen ha ez megtehető, akkor igen jelentős megtakarítással lehet számolni, az így megtakarított pénzeszközöket pedig a hazai szoftverfejlesztések pályázatos formában történő támogatására lehetne fordítani, "ami soha nem látott lendületet adhatna az egész hazai informatikai szektornak".

n Szövet a nyomtatóból Amerikai kutatóknak sikerült egy átalakított tintasugaras nyomtatóval élő sejteket összeilleszteni háromdimenziós csövekké. Ennek során a tintapatron tartalmát egy olyan géllel helyettesítették, amely élő sejteket tartalmazott. A kutatók szerint ez a kísérlet az első lépés a komplex szövetek vagy akár teljes szervek gyártásához. Az élő gél továbbításához a festék viszkozitását, hőmérsékletét és elektromos vezetőképességét elemző szoftvert át kellett írni, és a továbbítás útját is megváltoztatták - írta a New Scientist. A nyomtatás során egyenként hordják fel a rétegeket, így alakul ki a 3D struktúra. A nem mérgező, biológiailag lebontható gél ennek során az élő sejteket tartó vázként működik. A nyomtatást követően 32 fokos hőmérsékleten megkeményedik, de 20 fok alatt tartva folyékony. Ha egy idő múltán a sejtek szövetté nőttek össze, a gélt eltávolítják.

n E-trombózis Az e-trombózis nevet javasolják bevezetni új-zélandi kutatók, miután egyértelmű összefüggést találtak a számítógép előtti mozgáshiányos munka és a tüdőembólia között - adta hírül az Index a The Australian nyomán. A kórkép az úgynevezett turistaosztály szindrómához hasonlít. A hosszú távú repülőutak alatt az alsó végtagok vénáiban vérrögök keletkezhetnek. Ha egy ilyen vérrög elszabadul az érfalról, a vérkeringés közvetlenül a tüdőbe szállítja, és ha az a vérkeringést életveszélyes mértékben blokkolja, kialakul a tüdőembólia. Az e-trombózis első esetét Ausztráliából jelentették: egy 32 éves férfi csaknem belehalt a számítógép előtt eltöltött 18 órás munkanap alatt keletkezett vérrögbe. A terhes nők, a túlsúlyos és dohányzó emberek, illetve bizonyos szívbetegségekben szenvedők különösen ki vannak téve az e-trombózis veszélyének.

n EU-törvénytervezet a szoftverkalózkodásról Rövidesen egységes megítélés alá eső bűncselekménynek számít a szoftverkalózkodás és a hamisított árucikkek forgalmazása az EU teljes területén, amennyiben elfogadják az Európai Bizottság előtt fekvő tervezetet - adta hírül az euro.hu. A húsz EU-biztos várhatóan támogatni fogja a szoftverkalózkodás, a szerzői jogbitorlás és a hamisított árucikkek forgalmazásának visszaszorítását célzó, ezeket a bűncselekményeket egységesen büntető javaslatot. Az EU tagországaiban jelenleg különféleképpen járnak el a szoftverkalózkodást illetően, az új jogszabály hatálybalépésétől kezdve viszont a hamisított temékek készítői és forgalmazói börtönbüntetést és magas pénzbírságot kockáztatnak, bárhol kövessék is el a bűncselekményt az EU területén. A magáncélú szoftvermásolással az új rendelkezés nem foglalkozik, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy továbbra sem minősül majd bűncselekménynek például a különféle zeneszámok letöltése az internetről. A lemeztársaságok természetesen nem örülnek ennek, hiszen a zeneipar állítólag kemény eurómilliárdokat veszít az internetes fájlcsereberéken.

n Börtön vírusírásért Egy londoni bíróság kétévi börtönre ítélt egy észak-walesi webdesignert, mert három számítógépes vírust írt, és ezeket az interneten szabadon engedte. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a 22 éves Simon Vallor a Gokar, Redesi és Admirer nevezetű vírusaival 27 ezer számítógépet fertőzött meg. "A vírusírók nem számítógépes zsenik vagy megszállottak, hanem bűnözők" - írta az ítéletében Geoffry Rivlin bíró. A Gokar féregvírus megkísérelte átírni a megfertőzött számítógépeken tárolt weboldalakat. A Redesi a 2001. szeptemberi terrortámadások után jelent meg. A cybertámadások elleni figyelmeztetésnek álcázták, de valójában megpróbálta letörölni az áldozatok gépének merevlemezét.

n Üzemanyagcellás járművek George W. Bush amerikai elnök 1,2 milliárd dolláros programot hirdetett meg, melynek hosszú távú célja, hogy megteremtsék a feltételeit a belső égésű motorokról az üzemanyagcellás motorokra való átállásnak. Az üzemanyagcellás járművek nem szennyezik a környezetet, használatuk jelentősen függetleníthetné Amerikát a külföldi olajtól.

n Génhiány Egy gén hiánya okozhatja a túlzott agressziót vagy szorongást - állítják amerikai kutatók egereken végzett vizsgálatok alapján. A PET-1 jelzésű géntől megfosztott egerek viselkedése ugyanis meglepően emlékeztet bizonyos elmeorvosi problémákra, amelyek mindegyikére a túlzott agresszivitás és aggodalmaskodás a jellemző.

n Ultrahanggal a rák ellen Ultrahanggal pusztítja a rákos sejteket az az eljárás, melyet a brit Gendel cég fejlesztett ki. Az eljárás elsősorban olyan tumorok gyógyítására szolgálhat, melyeket nehéz a hagyományos technikákkal kezelni, ilyenek például a feji vagy nyaki daganatok. A módszer sejttenyészetek, majd több mint 50 egér esetében is működött, két éven belül embereken is tesztelni fogják.

n Telefonhackerek Hackerek a Microsoft Smartphone 2002 operációs rendszerét kihasználva, saját szoftvereiket küldhetik mások telefonjaira. A Microsoft és az angol Orange mobilszolgáltató vizsgálatot indított az ügyben. A telefon biztonsági zárának kikapcsolását több weboldal is részletesen tárgyalja.

n Contergan Visszatérhet a forgalomból kivont Contergan gyógyszer, amely miatt 40 éve több ezer gyermek született súlyos fejlődési rendellenességekkel. A gyógyszer a csontrák egyik ritka válfajában szenvedő betegek számára lesz ismét hozzáférhető, valamint a reuma és a lepra kezelésében is szerepet kaphat.

Neked ajánljuk