Kirúgták, miután a Facebookon figyelmeztetett a bajra egy orvos az USA-ban

  • BM
  • 2020. április 2.

Külpol

Az egészségügyi dolgozók szerint az Egyesült Államokban súlyos következményei lesznek annak, hogy az ország nem készült fel a járvány kezelésére.

Dr. Ming Lin, a Washington államban található Bellingham város kórházának dolgozója az elmúlt időszakban úgy viselkedett, mint egy 21. századi orvos. Miután a legnagyobb közösségi oldalon aggódó polgárok keresték meg különféle javalastokkal, hogyan kezeljék a járványt, reagált ezekre a Facebookon. Ám 10 nappal később a sürgősségi dokit kirúgták - számolt be az esetről az Aljazeera.

„Teljesen lefagytam. Miután kaptam pár figyelmeztetést, felmondtak nekem” – mondta Ming Lin, aki 17 évet dolgozott a kórházában. Az orvos úgy érezte, hangot kell adnia az aggodalmainak a közösségi médián keresztül azért, hogy megvédje a betegeit és a kollégáit a koronavírustól, ami elárasztotta az államot és az USA-t.

„Az egészségügyi dolgozókat és szolgáltatókat gyakran elhallgattatják. Pedig mi esküt teszünk arra, hogy mindenkit megvédünk, amibe beletartozik az is, hogy a hiányosságokra felhívjuk a figyelmet. Ebből az esetből az látszik, hogyha felszólalunk, akkor megrovás vagy felmondás járhat érte” – fogalmazott Ming Lin.

A kórház nem reagált a lap megkeresésére, de az egészségügyi személyzetet biztosító társaság egy nyilatkozatott küldött, ami szerint Lint nem bocsátották el, és „elkötelezettek amellett, hogy megoldást találjanak a problémára”. Akárhogy is történt, az orvos esete megmutatja, hogy egyre több egészségügyi dolgozó osztja meg a tapasztalatait a közösségi médián keresztül, bemutatva az intézményekben uralkodó borzasztó állapotokat.

Egyébként az Egyesült Államokban Ming Lin nincs egyedül, egyre több eü-dolgozó figyelmeztetett arra a közösségi médián keresztül, hogy az USA és államai nem készültek fel a járványra, az egészségügyi rendszer óriási teher alatt van, és akár az is bekövetkezhet, ami Olaszországban történt. Erről árulkodik egy New York-i kórház ápolóriól feltöltött felvétel, amin védőeszköz gyanánt szemeteszsákokat viselnek.

Mérges és hangos igazságok

Dr. Richard Loftus, egy Kaliforniában szolgáló doktor szintén arról posztolt a Twitteren, hogy az egészségügyi dolgozóknak nincs megfelelő védőfelszerelésük, ami szerinte olyan, mintha a II. világháború során fegyvertelen csapatokat küldtek volna harcba. „A frontvonalban küzdőknek nincsenek sisakjaik sem fegyvereik” – fogalmazott.

Loftus az Al Jazeeranak azt mondta, úgy döntött, hogy a nyilvánossághoz fordul, amiért az emberek nem veszik elég komolyan a koronavírus okozta fenyegetést, és a helyi önkormányzatok sem segítenek nekik.

Figyelmébe ajánljuk