Az Európai Bizottság elnöke szerint Orbánék felhatalmazási törvénye túl messzire megy

  • narancs.hu
  • 2020. április 2.

Külpol

Az Orbánékkal eddig oly' megértő Ursula von der Leyen is elkezdett aggódni a magyar helyzet miatt.

"Attól tartok, hogy egyes intézkedések túl messzire mennek, különösen aggódom a magyarországi helyzet miatt" - jelentette ki csütörtökön a Reuters szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Arról beszélt, hogy szükséges lenne az időkorlát beépítése a felhatalmazási törvénybe, mert a hétfőn elfogadott, a köztársasági elnök, Áder János által pár órával később gond nélkül aláírt, majd másnap kihirdetett jogszabály így kontrollálatlan hatalmat ad a kormánynak. Ursula von der Leyen arról beszélt, hogy a koronavírus elleni fellépés valóban rendkívüli intézkedéseket tesz szükségessé, de ezeknek arányosnak kell lenniük, azaz járvány kezelésére kell korlátozni azokat.

false

Mint arról csütörtök délelőtt beszámoltunk, Orbán Viktor nyomás alá került az EU-ban a törvény miatt, amit úgy próbál feloldalni, hogy az AFP hírügynökség szerint egyenesen a német kormánypárt, a CDU elnökének írt levelet, amiben még a Néppárt - általa balliberális elhajlással vádolt - elnökét, Donald Tuskot is igyekezett bemártani.

Ezzel lényegében Annegret Kramp-Karrenbauer segítségét kérte Tuskkal szemben. Mint emlékezetes, szerdán 13 tagállam - köztük a két nagy, Franciaország és Németország - arra figyelmeztetett, hogy - Magyarország nevének említése nélkül - egyes kormányok a vírus elleni küzdelem jegyében gyengítik a jogállamot, veszélyeztethetik a szólásszabadságot.

Tusk pedig egy videóban úgy fogalmazott, komoly kétségei vannak, hogy a jelenlegi válságot túléli-e az EU, ugyanis egyes politikusok úgy viselkednek, mint a vírus, nem úgy, mint az oltás, majd meg is nevezte Orbánt. Illetve a napokban az is kiderült, hogy a Néppártban megint terítékre került a felfüggesztett tagságú Fidesz kizárása. Tusk erről azt mondta, a járvány elvonulta után elszámolnak a Fidesszel.

Orbán a CDU elnökétől kér segítséget a Néppárt elnökével szemben

Levélben magyarázkodik a magyar miniszterelnök a felhatalmazási törvény miatt, egyben bemártotta Donald Tuskot. Orbán a Néppártban keres támogatókat abszolút hatalma megvédéséhez, ezért felvette a kapcsolatot az európai konzervatív pártcsalád több vezető figurájával.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.