Tusk lehet a Néppárt új elnöke, ez nem jó hír Orbánnak

  • narancs.hu
  • 2019. október 21.

Külpol

Az Európai Tanács leköszönő elnöke nem éppen barátja az illiberális demokrácia eszményének.

November 20-21-én tartják majd Zágrábba az Európai Néppárt következő kongresszusát. Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke, volt lengyel miniszterelnök indulni fog az EPP elnöki címéért, jelenleg ő az egyetlen jelölt – írja meg a belga De Standaard.

Tusk személye, bár a Visegrádi Négyek egyik országánal politikusa, nem jó jel a Fidesznek – írja az Euronews.com.

Tusk tavaly novemberben Helsinkiben, anélkül, hogy nevesítette volna, komoly kritikát fogalmazott meg Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és politikájával szemben.

Tusk szerint nem kereszténydemokrata az, aki „ellene van a jogállamiságnak és a független igazságszolgáltatásnak, aki nem szereti a szabad sajtót és a civil szervezeteket, aki tolerálja az idegengyűlöletet, a homofóbiát és a nacionalizmust és az antiszemitizmust.

Tusk értékrendje szerint azok sem kereszténydemokraták, akik Putyint támogatják és Ukrajnát támadják. Beszédében akkor hangsúlyozta, hogy senkinek nincs joga arra a politikai családjukban, hogy megtámadja a liberális demokráciát és annak alapjait.

Az Euronews brüsszeli forrása szerint a zágrábi találkozóig biztosan nem döntenek a Fidesz néppárti tagságáról, és a három tagú bölcsek tanácsának a jelentése sem fog előbb elkészülni.

Manfred Weber néppárti frakcióvezető korábban úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz tagsága továbbra is "be van fagyasztva", és amíg nincs változás Magyarországon, ez így is marad.

A három tagú bölcsek tanácsa múlt pénteken találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel Brüsszelben, ez volt a második megbeszélésük, ami Novák Katalin államtitkár szerint jó hangulatban telt.

Figyelmébe ajánljuk