Orbán is hozzátehette a magáét Trump Ukrajna-ellenes álláspontjához

  • narancs.hu
  • 2019. október 22.

Külpol

Orbánról írnak az amerikai lapok.

Donald Trump amerikai elnök Orbán véleményét is kikérte Ukrajnáról, pedig két nemzetbiztonsági tanácsadója ellenézte még azt is, hogy egyáltalán meghívják Orbánt a Fehér Házba, írja a New York Times és a Washington Post.

Az amerikai lapok szerint Orbán álláspontja is hozzájárult ahhoz, hogy Trump egy reménytelenül korrupt országot lásson Ukrajnában.

A Washington Post cikke szerint Orbán mellett Putyin is hasonló vélmeményt fogalmazott meg Trumpnak.

A lapok ugyanakkor azt írják, hogy sem Orbán, sem Putyin nem beszélt Trumpnak arról, hogy Ukrajnából kérjen terhelő adatokat Joe Biden ellen. Emiatt a hívás miatt indult meg Trump ellen az alkotmányos felmentést célzó eljárás előkészítése.

A Washington Post cikke szerint George Kent helyettes külügyi államtitkár beszélt zárt ajtók mögött Orbán és Putyin szerepéről abban, hogy Trump eljutott eddig a telefonhívásig. A Fehér Ház szakértői a találkozók után már nem tudták meggyőzni Trumpot arról, hogy pozitívabb legyen a vélmeménye Ukrajnáról, ahogy arról sem, hogy támogassa Kijevet.

false

A lap arról is ír, hogy Orbán a magyar kisebbség helyzete miatt nincs jó véleménnyel Ukrajnáról, ugyanakkor az ukrán elnök, Zelenszkij és Orbán között ideológiai nézetkülönbségek is feszülnek, mivel Zelenszkij a nyugat szövetségeseként tekint magára.

(New York Times, Washington Post. via 444)

Neked ajánljuk