Durván kifakadt a néppárti képviselő Orbánékra: „Az EPP nem egy fasiszta klub”

  • B. Simon Krisztián
  • 2018. október 4.

Külpol

A konzervatív luxemburgi képviselő évek óta bírálja Orbán Viktort és illiberális politikáját. Frank Engellel a Sargentini-jelentés után készített interjút a Magyar Narancs. Ízelítő a friss számból.

Magyar Narancs: Hogyan fajult odáig a helyzet, hogy az Európai Néppárt (EPP) képviselőinek többsége is megszavazta a Sargentini-jelentést?

Frank Engel: Ezt a kérdést nem is lenne értelme feltenni, annyira egyértelmű a helyzet. Mindannyian szemtanúi voltunk, mi minden történt az elmúlt hat évben. Maga is jól tudja, hányszor viselkedett az elmúlt években Orbán felháborító és gusztustalan módon. És minden ilyen alkalom után pár kollégával több mondta azt magában, hogy a következő szavazásnál nem lesz vele ennyire elnéző. Az öt évvel ezelőtti Tavares-jelentéshez képest, amelyet még csak maroknyi EPP-s képviselő támogatott, mostanra az Orbánt elítélők száma 115-re nőtt. Ez mind Orbán Viktor viselkedésére vezethető vissza, és ezt ő maga is jól tudja.

Frank Engel

Frank Engel

Fotó: MTI

 

MN: Nem sokkal a magyar országgyűlési választások után Elmar Brok, a CDU EP-képviselője védelmébe vette Orbán Viktort az azonnali.hu-nak adott interjújában. Azt hangoztatta például, hogy Orbán sok ügyben az EU-s vonalat viszi, és ha kritika éri, hajlandó tárgyalni, és képes visszavonulót is fújni – szemben a lengyelekkel. Azt is mondta, hogy a romániai jogállamiság legalább annyi figyelmet érdemelne az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) részéről, mint a magyar.

FE: Pedig Elmar is régen rájött már, hogy Orbántól ebben az életben nem lehet semmit várni. Felejtsük el ezeket a múltbeli interjúkat! Nincs olyan ember az EPP tisztességesebb részében, aki komolyan venné Orbánt, vagy aki azt szeretné, hogy bármi köze is legyen hozzá. Persze, lehet, hogy a Magyarországgal szomszédos országok konzervatívjai között és a Forza Italiában vannak barátai, akik nem szeretnének tőle megválni – de ha így áll a helyzet, felőlem viheti őket is egy másik frakcióba.

(…)

MN: „A sajtó nem kényszeríthet arra, hogy kidobjuk Orbán Viktort” – idézte a Politico Joseph Daul EPP-elnök nemrégiben tett kijelentését. A francia politikus arról beszélt Salzburgban, hogy mindaddig nem zárják ki a Fideszt az EPP-ből, amíg a 7-es cikkhez kötődő eljárás le nem zárul, és hasonlóan fogalmaztak azon CDU-s politikusok is, akik a Sargentini-jelentés megszavazása óta megnyilvánultak a kérdésben.

FE: Joseph Daul nekem személyesen azt mondta, hogy ő is azt szeretné, ha végre nyilvánosan keresztre feszítenék Orbánt. Szóval egy ponton neki is döntésre kell jutnia, nem változtathatja meg a véleményét minden alkalommal, amikor Angela Merkel felhívja. Merkelnek pedig inkább önmagára kellene figyelnie mostanság, nem pedig Orbánra.

(…)

MN: De mi lesz, ha Orbán viszi magával a szimpatizánsait is?

FE: Vigye. Az EPP nem egy fasiszta klub. Ugyanez viszont nem mondható el Orbán Viktor pártjáról. Ha valaki oda akar tartozni, lelke rajta.

Engel arról is beszél az interjúban, hogy szerinte miképpen lehetne „megfogni” az Orbán-rendszert, mi várható a Néppárt (EPP) október 17-i különleges csúcstalálkozóján, amelynek a Fidesz lesz a legfőbb témája, ahogy arra is kitér, hogy mit gondol Merkel és a magyar miniszterelnök viszonyáról.

A lap csütörtöktől kapható a standokon, vagy megrendelhető itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szüksége lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következő platformokon érhetők el online és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elő egy évre, fél évre, negyedévre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk