Dúskál a magyar adóforintokban az Igazi Csíki Sör

  • narancs.hu
  • 2020. január 14.

Külpol

Tiltottként reklámozza magát a sör - ideje átírni a címkét "Bőkezűen támogatottra".

Kormányunk szereti támogatni a határon túli honfitársainkat, a Csíki Sört is nemzetstratégiai jelentőségű italnak tartják. A Magyar hang most megtudta, hogy Erdélyben is úgy oszt pénzt a Fidesz, mint itthon: aki haver, az sokat markolhat.

A Pro Economica Alapítvány kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy több százmilliárd forintnyi, erdélyi gazdáknak és vállalkozóknak szánt támogatás felett rendelkezzen - eddig titkolóztak, ki mennyit kapott a magyar adóforintokból, de most fény derült arra, mi lett közel 9 milliárd forint sorsa.

4,53 milliárd ütötte Balázs Attila markát - az építőipari vállalkozó magyarországi lakos és elég jól fekszik a NER-nél, rendszeresen nyeri a közbeszerzéseket, több stadionépítkezésben is részt vett. Cégcsoportjának ékköve a Bayer Construct, melynek 2018-ban 22 milliárd forint bevétele volt, 2,5 milliárd adózott bevétel mellett. Hogy mit keresnek Erdélyben? A „Mezőgazdasági termékek feldolgozásához kapcsolódó induló regionális beruházások támogatására” nevű pályázaton indultak két olyan céggel együtt (Plazmontech Kft., és Batlas Holding Kft.), amelyeket a román cégbíróság szerint ugyanazon a nap jegyeztek be. Biztos csak fatális véletlen - gondolhatnánk, az azonban gyanús, hogy a cégeknek egyetlen alkalmazottuk sincs.

Bár Balázs Attila nem volt túl közlékeny azzal kapcsolatban, mit építene Erdélyben, a Magyar Hang ezt is kinyomozta: 28 millió euró értékben tejfeldolgozó- és tejporgyárat hoznának létre - igaz, valójában a pályázaton sem indulhattak volna el, mert a kritériumok szerint két lezárt üzleti évvel és 5 munkavállalóval kellene rendelkezniük. Ja, és eddig a világon semmi közük nem volt az élelmiszeriparhoz.

Ugyanezen a pályázaton diadalmaskodott a Heinekken ellen háborút indító, az Igazi Csíki Sör Manufaktúrához kötődő vállalkozásokat vezető Lénárd András. A kormány kedvenc sörgyárosa most két üzemet is építhet Erdélyben  - ahogy egy korábbi interjúban elmondta, chips- és malátagyárat tervez létrehozni. Lénárdot nem csak Magyarországról támogatják gőzerővel: Hargita Megye Tanácsa százezer eurós fejlesztéssel kedvezett neki: a korábban tervezettel ellentétben sörgyára mellé húzzák fel az új gázelosztót, így Lénárd hamarabb csatlakozhat rá a gázvezetékre, mint 3500 csíkszentsimoni lakos. De ami az üzletember fineszességét a legjobban bizonyítja: a magyar adóforintokból megépített malátagyára különös együttműködési szerződést kötött: amit az Igazi Csíki Sör nem tud felhasználni, azt a rivális Heinekken veszi meg. Az a cég, ami ellen nemrég még kereszteshadjáratot folytattak.

A Pro Economica a Magyar Hangnak mindössze ennyit válaszolt: "(...) mindaddig amíg nem kötöttük meg a támogatási szerződést, azaz nem történik meg konkrétan az állami támogatás jogi értelemben vett odaítélése és majd felhasználása, addig az Alapítvány nem válaszolhat a további részleteket illetően a kérdésére.” Mindez viszont gyanús magyarázkodásnak tűnik: az alapítvány ugyanis saját honlapján siettette a nyerteseket, hogy december 20-ig kössék meg a támogatási szerződét, különben elesnek a támogatástól.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?