Egy amerikai kosárlabdázóért cserébe váltották ki az oroszok Viktor But fegyverneppert

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. december 8.

Külpol

Viktor Butot Brittney Griner kosárlabdázóért cserélték ki Abu-Dzabi repülőterén. 

Viktor But orosz állampolgárt kicserélték Brittney Griner amerikai állampolgárra – közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium, az eljárást Abu-Dzabi repülőterén bonyolították le.

Az orosz diplomáciai tárca közlése szerint az illegális fegyverkereskedelem miatt 25 évre ítélt But már Oroszországba érkezett. A minisztérium szerint noha "Washington kategorikusan elzárkózott az orosz őrizetesről folytatandó tárgyalásoktól", Moszkva hosszú időn át folytatta a kiszabadítására irányuló erőfeszítésket.

Tatyja Moszkalkova orosz emberi jogi biztos közölte, hogy mind But, mind a kosárlabdázó Griner elnöki kegyelmet kapott a csere előtt, így szabadon mozoghat. Azt mondta, hogy a szabadon bocsátott orosz állampolgárt "amerikai inszinuáció" eredményeként ítélték el és felhívta a figyelmet arra, hogy a büntetéséből 13 évet már letöltött.

Steve Zissou, az orosz elítélt amerikai jogi képviselője a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy az egyezkedés a legnagyobb titokban folyt, és noha "voltak feltételezések", hogy a csere csütörtökön történik meg, ő is frissen értesült a történtekről.

Viktor Butot 2008. március 6-án Bangkokban vették őrizetbe, és kétévi huzavona után kiadták az Egyesült Államoknak, ahol 2011 novemberében 25 év börtönre ítélték a kolumbiai FARC szélsőbaloldali gerillaszervezetnek történt jelentős fegyvereladásban való részvétel miatt. Az elítélt tagadta bűnösségét.

Amerikai források szerint But, aki korábban a szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) őrnagya volt, szoros kapcsolatban állt az orosz szakszolgálatokkal. Az ő története ihlette meg a 2005-ben Nicholas Cage főszereplésével bemutatott Fegyvernepper című filmet.

Sajtójelentések szerint Washington július végén ajánlotta fel Moszkvának: Butot elcseréli az Oroszországban kémkedésért elítélt Paul Whelanre és a kosárlabdázó Grinerre. Whelanre viszont a jelek szerint az alku nem terjedt ki.

Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázót februárban – amikor a négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg játékosa volt – a seremetyjevói repülőtéren állították elő, majd drogbirtoklás miatt tartóztatták le, táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak. Grinert augusztusban kilenc évre szóló börtönbüntetésre ítélték.

A tárgyalásokban a szaúdi trónörökös és az Egyesült Arab Emírségek elnöke közvetített – olvasható a két arab ország csütörtökön kiadott közleményében. A Kreml sajtószolgálata szerdán közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő telefonbeszélgetést folytatott az emírségekbeli hivatali partnerével, Mohammed bin Zajed an-Nahjannal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk