Egy észak-koreai tornász lehetett az, aki most visszaszökött Észak-Koreába

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 3.

Külpol

Az illető még 2020-ban szökött át északról délre, most pedig vissza. 

A múlt héten megfigyelt, a megerősített határon Dél-Koreából Észak-Koreába áthatoló személy feltehetően egy korábban átszökött észak-koreai lehetett – jelentette hétfőn a Yonhap helyi hírügynökség a szöuli védelmi minisztériumra hivatkozva.

Vasárnap szöuli tisztviselők arról számoltak be, hogy egy ismeretlen átjutott a két Koreát elválasztó, szigorúan őrzött fegyvermentes övezeten, és belépett Észak-Koreába. A dél-koreai hadsereg szerint szombat este látták, hogy valaki átjutott a négy kilométer széles demilitarizált övezet keleti oldalán. Észak-Koreát értesítették a határincidensről.

A hatóságok "feltételezik, hogy ez a személy (korábban) Észak-Koreából szökött meg, jelenleg folyik az ügyhöz kapcsolódó tények ellenőrzése" – közölte a védelmi tárca.

A gyanú szerint egy olyan emberről van szó,

aki tornászként szerzett tapasztalatait használta fel arra, hogy 2020-ban áthatoljon a határkerítésen, és a fegyvermentes övezeten keresztül Dél-Koreába jusson 

– számolt be a hírügynökség anélkül, hogy felfedte volna a kérdéses személy kilétét.

Észak-Korea korábban szigorú intézkedéseket vezetett be a koronavírus ellen, 2020 elején lezárta a határokat, bár egyetlen fertőzöttről sem számolt be.

A két ország közötti határszakasz aknákkal és szögesdróttal van tele, és mindkét oldalán jelentős mértékű a katonai jelenlét.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk