Egy gyalogsági akna felrobbanása több gyermek életébe került

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 30.

Külpol

Pedig tűzszünet van, de ez senkit sem érdekel.

Donyeck megye szakadár ellenőrzés alatt álló részében lévő Horlivkában három gyermek halt meg, egy pedig megsérült egy gyalogsági akna felrobbanása következtében – írja az MTI a szakadár DAN hírügynökségre hivatkozva.

Az oroszok és az ukránok között elvileg tűzszünet van, azonban ezt a gyakorlatban egyik fél sem tartja be: a kijevi parancsnokság vasárnapi jelentése szerint az elmúlt egy napban „az orosz megszálló csapatok” 32-szer nyitottak tüzet az ukrán állásokra a Donyec-medencében. Egy ukrán katona sérült meg, továbbá egy polgári személy: a Majorszk elleni támadás során egy helybeli nőt a fején talált egy lövedék. Az ukrán hadsereg pedig 16-szor sértette meg a tűzszünetet.

Ezenkívül betegségek is nehezítik a helyiek életét, ugyanis az MTI hírszemléje szerint az elmúlt napokban tömegesen betegedtek meg fertőzött ivóvíz fogyasztásától a szintén Donyeck megye szakadár ellenőrzés alatti részében lévő Makijivka településen, ahol elfogyott a vezetékes víz tisztítására használt klór. Csütörtökig a helyi hatóságok közlése alapján 87-en kerültek kórházba hasfájás, hányás, láz és egyéb, fertőzött víz fogyasztása miatti megbetegedésre utaló tünetekkel.

Február végén életbe lépett a Donyec-medence visszaintegrálásáról szóló ukrán törvény, amely Oroszországot agresszor, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területeknek minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet fokozatosan, április végétől pedig hivatalosan katonaivá alakult át, és új neve „Egyesített Erők Művelete” lett.

Neked ajánljuk