Egyhónapos tűzszünetről egyeztet Izrael és a Hamász

  • narancs.hu
  • 2024. január 24.

Külpol

A Hamász valódi garanciákat szeretne a tartós tűzszünetre, ám Izrael maximum egy-két hónapban gondolkodik.

Tárgyalások zajlanak Izrael és a Hamász között egy akár egy hónapos tűzszünetről

írjaReuters. Úgy tudni, mindkét fél beleegyezne a tűzszünetbe, közben pedig túszcserére is sor kerülhetne, de a részletek egyelőre még nem tisztázottak.

Ahogy eddig, most is katari, egyiptomi és amerikai közvetítők útján egyeztet a két fél, a hírügynökség forrásai szerint az elmúlt időben sikerült a feleknek közelíteni álláspontjaikat. De akadályt gördít a megállapodás elé, hogy a Hamász tartós tűzszünetet szeretne, Izrael pedig legfeljebb egy vagy két hónapba menne bele.

Eddigi információk alapján december végén tett egy ajánlatot a Hamász egy több hónapos fegyverszünetre, később módosították azt, miszerint bármilyen tűzszünettel kapcsolatos megállapodás előtt meg kell egyezni abban, hogy a jövőben ez tartóssá válhasson. Izrael azonban a Hamásszal közvetlenül nem kíván a konfliktus tartósabb rendezéséről beszélni. Állítólag a hét elején tett olyan ajánlatot Izrael, amelyben legalább két hónapnyi tűzszünet lépne érvénybe, túszt cserélnének és a Hamász legfőbb vezető elhagyhatnák Gázát. Ezt az ajánlatot azonban egy egyiptomi tisztviselő közlése szerint a Hamász elutasította, mert nem garantálja a későbbi tartósságot.

 
Izraeli harcjármű megsemmisült házak előtt a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben
Fotó: MTI/AP/Maya Alleruzzo

Reutersnek két egyiptomi forrás úgy nyilatkozott, ennek hatására változtatott Izrael az ajánlatán, így már csak egy hónapos tűzszünetről van szó. A közvetítő tisztviselők jelenleg is azon dolgoznak, hogy a Hamász fogadja el az egy hónapot. A Hamász azonban garanciákat szeretne az ideiglenes tűzszünet második fázisára, azaz a tartós tűzszünetre.

A hírügynökség más forrásai szerint Izrael azt is felajánlotta, hogy ha távozna hat magas rangú Hamász-vezető, akkor véget vetnének a háborúnak, ezt azonban a terrorszervezet határozottan elutasította.

Bejamin Netanjahu izraeli kormányfő kedden azt mondta: a háború a totális győzelemig tart.

Mint ismert, november végén már volt egy többnapos fegyverszünet, akkor a Hamász túszainak egy részét elengedték, köztük magyar származású gyerekeket is. Jelenleg még legalább 130 túszt tart fogva a terrorcsoport.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.